skip to Main Content

Com preparar-te per una entrevista de treball

L’entrevista de treball és el moment més important a l’hora de postular-se per una feina. La probabilitat d’èxit augmentarà si t’has preparat prèviament i si, un cop hi ets, saps què dir i què no dir. La preparació comença abans d’enviar el currículum o de posar-se en contacte amb l’empresa i acaba els primers dies de treballar. Aquest article ordena un seguit de recomanacions per ajudar-te en el procés de trobar feina.

Com preparar-te per una entrevista de treball - Psicologia Flexible
Sue Styles – Pixabay

Abans de començar a buscar feina

Recull i ordena tota la informació

Abans de començar a buscar una entrevista de treball, assegura’t de tenir tota la informació ordenada i escrita: dades personals, dades acadèmiques, experiència professional i altres dades d’interès. El currículum vitae no hauria d’ocupar més de dues pàgines (si pot ser una sola pàgina, millor). Si et falta espai per posar més coses, selecciona.

El millor és tenir un currículum per cada lloc de treball pel qual et presentes com a candidat. Això vol dir que per cada lloc de treball convé destacar més unes coses que altres. Per exemple, si vols fer una entrevista de treball per una editorial, no cal donar detalls sobre una feina que feies durant la carrera, de servir copes les nits d’estiu.

Inclou la informació que pugui ser rellevant per a la teva candidatura, encara que no s’hi relacioni directament. Si et presentes a una feina per ser mosso de magatzem i tens memòria fotogràfica -capacitat de recordar on és un objecte particular veient-lo només una vegada- posa-ho al currículum. I esmenta-ho durant l’entrevista de feina. No hi posis res que no puguis demostrar.

Neteja la teva imatge a internet

Dóna per fet que l’entrevistador et buscarà a Facebook i a Twitter, com a mínim. Si hi tens perfil d’usuari, entra-hi i esborra el que hi vegis que et pugui perjudicar. És clar que el millor és no haver-ho escrit, però aquest és un problema que sol venir després.

Quines coses hauries d’eliminar? Publicacions que continguin insults a qualsevol persona o entitat, crítiques amb intenció d’ofendre o causar danys i coses que, rellegint-les, vegis que no havies d’haver publicat.

Com s’elimina?

  • A Facebook: Vés a la fletxa descendent de dalt de tot a la dreta de la pantalla. Fes click i selecciona “Revisa la cronologia“. Un cop dins, a la columna de la dreta selecciona “Les teves publicacions“. A partir d’aquí vés baixant i eliminant el que vulguis, amb l’opció “Elimina” que es desplega en fer click a l’icona del llapis. Recorda que a Facebook també pots seleccionar la privacitat, per decidir qui vols que vegi cada publicació.
  • A Twitter: Vés a Configuració (la roda dentada) i, a baix de tot, selecciona l’opció “El teu arxiu de Twitter: Demana l’arxiu“. Quan t’arribi, revisa què vols eliminar i busca cada piulada escrivint-la sencera al buscador -el mateix que per buscar paraules o etiquetes-. Als tres punts horitzontals trobaràs l’opció “Elimina el tuit“.

A qui envies el currículum

Com preparar una entrevista de feina
Pexels – Pixabay

Envia el currículum només per aquelles feines que tinguis clar que pots fer. Sobretot tenint en compte la qualificació, si es demana. Si incompleixes molts requisits, no l’enviis. Si n’incompleixes algun, envia’l. Encara que diguin que els has de complir tots. Les empreses basen les ofertes de feina en el seu ideal, com qui fa la carta als Reis: per demanar, que no quedi. Quan veuen que són tant exigents que no troben candidats, comencen a rebaixar els seus criteris.

No subestimis el currículum entregat a mà. És cert que cada cop es recullen més per internet -i, algunes empreses, fins i tot es basen en la Llei de Protecció de Dades per negar-se a admetre currículums a mà-. Però permet que et puguin fer alguna pregunta en aquell mateix moment, com si tens disponibilitat horària. També et dóna l’oportunitat de dir que al currículum es detalla la teva llarga experiència en el sector.

Prepara’t per l’entrevista de treball quan et convoquen

Quan et truquin per fer l’entrevista de feina, pregunta si necessiten que portis alguna cosa especial -un document, un certificat, etc-. Demostraràs confiança, compromís i preparació. Assegura’t també de saber per qui has de demanar quan arribis. Repassa el currículum que hi vas enviar, per si et fan alguna pregunta relacionada.

Investiga l’empresa. Esbrina com està posicionada respecte de la competència. Busca què ofereix als seus clients o usuaris per diferenciar-se de la resta d’empreses del sector. Et serà útil per a l’entrevista. Mira també quines opinions en tenen els consumidors i usuaris, a través de fòrums a internet.

Si saber que tens una entrevista de treball et fa estar nerviós/a, visualitza-la prèviament. Imagina l’arribada al lloc, el despatx i les preguntes que probablement et faran. T’ajudarà a tranquilitzar-te.

Com fer l’entrevista de feina

L’entrevista de treball pròpiament és el pas més important quan es busca feina. Determinarà, en gran part, que et seleccionin o no per al lloc de treball. Tingues en compte que podria ser una entrevista conjunta amb més candidats -sobretot si l’empresa és gran o tenen molts llocs de treball per cobrir.

Arriba uns minuts abans de l’hora i vestint correctament. Si vesteixes massa informal, o massa formal, i l’entrevistador/a vesteix de manera oposada, es crearà una gran distància entre els dos. Si la feina està relacionada amb el món de l’esport, acudeix a l’entrevista amb calçat esportiu, però NO amb roba esportiva. Posa el mòbil en silenci davant de l’entrevistador/a. Així t’assegures que no te n’oblides, i ell veurà que mostres interès.

Què convé dir

Respon les preguntes mirant als ulls. Desvia un moment la mirada, de tant en tant -la mirada permanent fixa es pot interpretar com a agressivitat-. Fes servir un to de veu normal. La resposta a les preguntes ha de ser rellevant (que realment respongui les preguntes) i concisa (només amb els detalls necessaris).

Si et fan preguntes estranyes, assegura’t d’haver-les entès. Algunes d’aquestes preguntes poden semblar absurdes (com ara “Quin és el teu plat preferit?“). Respon la veritat. Et podria repetir la pregunta al final de l’entrevista de treball per comprovar si respons quelcom diferent, cosa que voldria dir que has mentit.

Què no s'ha de dir en una entrevista de treball
Raman Kumar – Pixabay

Altres preguntes poden semblar inadequades (“Vostè és homosexual?“). Si et fan una pregunta que consideres inadequada, digues que no entens perquè et fa aquella pregunta, però que si és rellevant per la feina li respondràs. D’aquesta manera li dónes l’oportunitat de reflexionar sobre la seva adequació.

Quan acabi l’entrevista és probable que et demani si tens alguna pregunta. Fes-ne alguna. Demostraràs interès per la feina. Per exemple, pregunta per la previsió de creixement de l’empresa, o pel propi procés de selecció. També és bona idea fer algun suggeriment de millora. Encara que sembli que no. Si li dónes a l’entrevistador/a alguna cosa que l’ajudi a vendre més, t’ho agrairà.

Què no convé dir

Evita treure tres temes i, especialment, fer-ne bromes: els esports, la política i la religió. Són temes de gran sensibilitat, dels quals convé no parlar si no es té prou confiança.

Evita també les crítiques a altres persones o empreses. Inclosa la competència de l’empresa per la qual fas l’entrevista de treball. L’entrevistador/a podria pensar “de la mateixa manera que critica aquella empresa quan parla amb mi, podria criticar la meva empresa quan parli amb algú altre“.

I una cosa molt important. No menteixis. Mai. Sota cap concepte. En primer lloc, perquè mentir en una entrevista de treball és motiu legal d’acomiadament. En segon lloc, perquè les oportunitats que tindrà l’empresa de comprovar que has mentit seran infinites. Començant pel mes de prova.

L’objectiu del mes de prova en un lloc de treball és detectar els mentiders. No menteixis MAI en una entrevista de feina. T’enxamparan, inevitablement.

L’objectiu del mes de prova en una feina és detectar els mentiders. Sobretot en aquells temes en que el treballador creu que pot dissimular. Un gran exemple és la puntualitat. La persona que ha mentit a l’entrevista de feina dient que és puntual, quan en realitat no n’és, no passarà el mes de prova. Perquè amb un gran esforç aconseguirà arribar puntual el primer dia. Fins i tot, el segon. Però el tercer dia ja necessitarà una excusa per haver arribat tard. I al cap d’una setmana ja estarà desemmascarat.

Tampoc convé que diguis que el que més t’importa de la feina és el sou. Estaràs donant a entendre que tant te fa treballar a aquella empresa com a qualsevol altre lloc. I que quan trobis una feina amb un sou més alt te n’aniràs. L’entrevistador/a ja sap que el teu compromís amb la feina es dissoldrà quan trobis una oportunitat millor. Però no cal dir-li-ho tant directament.

I després?

Agraeix el temps que t’han dedicat i pregunta com i quan sabràs si t’han seleccionat o no. La majoria d’empreses no es molesten a comunicar als candidats que han estat descartats. La veritat és que seria tot un detall. Una qüestió de decència, fins i tot. Però tu necessites saber-ho per decidir com i on continuar buscant feina.

Encara que et diguin “Si no t’hem dit res el dia X, vol dir que no t’hem seleccionat“, arribat l’endemà del dia X truca i pregunta-ho. Tornaràs a demostrar interès i, de passada, els podràs dir que es guardin el teu currículum per a futurs processos de selecció. No és mala idea que els preguntis, amablement, el motiu pel qual no t’han seleccionat.

En resum: La preparació per a una entrevista de treball comença força abans i acaba després de l’entrevista pròpiament. Assegura’t que hi vas amb la preparació suficient per demostrar que ets la persona adequada per al lloc de treball.


T’ha agradat aquest article? Comparteix-lo amb els teus contactes! I si vols explicar alguna experiència o fer una pregunta pots deixar un comentari.

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top