skip to Main Content

Afrontar el confinament pel coronavirus

CORONAVIRUS
1. Afrontar el confinament pel coronavirus
2. Pautes per a un teletreball efectiu
3. El confinament és una responsabilitat individual
4. Gestionar la incertesa pel coronavirus
5. Impacte psicològic del confinament i el coronavirus
6. Les persones grans i les residències davant del coronavirus
7. Impacte del coronavirus en els professionals sanitaris
8. Gestió emocional de la crisi econòmica
9. Suport psicològic a persones amb COVID persistent

Afrontar el confinament pel coronavirus és un repte. Una situació desconeguda fins ara i per la qual ningú estava preparat. El canvi que representa i la informació que rebem dels efectes de la COVID19 ens poden angoixar. Però hi ha coses que podem fer per tal que aquesta experiència sigui més fàcil i, fins i tot, en poguem obtenir avantatges.

Necessites ajuda? ESPECIAL: Ajuda psicològica a afectats pel confinament i el coronavirus

Llamar al psicólogo de Manresa y BarcelonaWhatsApp al psicólogo de Manresa y BarcelonaEmail al psicólogo de Manresa y Barcelona
Un jove en confinament pel coronavirus

Com podem afrontar el confinament pel coronavirus?

Comprendre la situació

Aquest és un escenari nou. Ningú l’havia vist abans i, fins fa poques setmanes, no s’havia previst. Per tant es tracta d’una situació d’excepcionalitat per la qual no estàvem preparats i ens toca acceptar-ho.

Una pregunta que es repeteix: “Per què no puc sortir a fer exercici on no hi hagi ningú?“ Imagina’t que ho permeten, amb restriccions. Per exemple, “Podran sortir a fer exercici un màxim de 2 persones, d’edats compreses entre 14 i 60 anys i de 9 del matí a 6 de la tarda. Hauran d’estar a una distància d’almenys 5 metres l’una de l’altra i el temps d’exercici no podrà superar els 30 minuts“. Oi que és complicat? Doncs per assegurar que tothom recorda les condicions sense haver de fer càlculs, la pauta és molt simple: No es pot sortir de casa si no és imprescindible.

Seguir les recomanacions dels experts

Tenim epidemiòlegs de primer nivell mundial. Experts en protecció civil. Periodistes que ens expliquen què passa. Treballadors de la salut que ens cuiden. Fem-los cas! Si ens diuen que ens rentem les mans sovint és perquè el sabó destrueix la coberta de greix que té el coronavirus, i fa que, literalment, es desfaci. Si ens diuen que ens quedem a casa és perquè ens podem infectar o podem infectar els altres, encara que no en siguem conscients.

I aquest aspecte és molt important. Com ja vaig explicar en aquest article, vivim en un país sobre-regulat. Hi ha un excés de lleis i un model de relació de l’autoritat cap a la ciutadania basat en el paternalisme. Qui governa considera que no podem prendre decisions i que hem d’estar permanentment vigilats. Però el control de l’epidèmia és a les nostres mans, quedant-nos a casa. Demostrem que ho podem fer perquè ens surt de dins, sense que calgui omplir el carrer de policies.

Establir una rutina

Les rutines ens donen sensació de normalitat. Fer front a un confinament llevant-te al matí sense tenir ni idea de què faràs durant el dia, fa que aquest confinament sigui molt difícil. Per tant, estableix rutines: horaris de menjar, treballar, mantenir el contacte social, fer exercici físic a casa, etc.

Qui més necessita les rutines són els nens. Estableix unes hores per fer treball escolar, per jugar, per veure la televisió, etc. Això ajudarà als nens a estar més tranquils.

Informar-nos sobre la COVID19

La informació sobre la COVID19 ha de ser útil

La informació redueix l’ansietat i ens manté en contacte amb el món (i això és important ara que passem tot el dia dins de casa). Ara bé, aquesta informació ha de ser útil. Quan ens sentim aclaparats o ens comencem a posar nerviosos val més que ens aïllem una estona, perquè no ho arreglarem amb més informació.

L’ús de les noves tecnologies ens converteix no només en consumidors d’informació, sinó també en distribuidors. Cal que seleccionem la informació que enviem, sobretot quan es tracta de missatges en cadena. En aquest article ja explicava com n’és de fàcil compartir missatges en cadena, però aquests missatges han d’estar contrastats. Si no provenen directament d’una font oficial, pot ser que no siguin fiables.

Mantinguem el contacte amb els nostres

Confinament no vol dir soletat. Podem parlar per telèfon o fer videoconferències amb la família, amb els amics o amb els companys de feina –al marge del treball-. Si ens hem vist afectats per un ERTO (expedient de regulació temporal de l’ocupació) i ens angoixa, parlar amb els companys de feina ens pot ajudar a compartir aquesta por, i a buscar solucions en grup.

També és important estar en contacte amb familiars o veïns que puguin tenir necessitats especials: si són grans, estan malalts o són dependents. Oferim-nos per anar a comprar per a ells. I demanem ajuda quan en necessitem.

Necessites ajuda? ESPECIAL: Ajuda psicològica a afectats pel confinament i el coronavirus

Llamar al psicólogo de Manresa y BarcelonaWhatsApp al psicólogo de Manresa y BarcelonaEmail al psicólogo de Manresa y Barcelona

Fem exercici físic

L’exercici físic ens ajudarà a mantenir l’estat d’ànim, ens distraurà i evitarà molts dels efectes negatius del confinament per la COVID19. Podem posar música i ballar, o seguir el que ens aconsellen els experts.

Busquem la part positiva del confinament

Ja sabeu que no sóc seguidor de Mr Wonderful, ni del positivisme radical, ni de somriure malgrat el patiment. Però ja que ens ha tocat viure el confinament, no perdem res per observar-ne els aspectes positius, que també hi són:

  • La reducció de la contaminació: Aquest vídeo mostra com s’ha reduït la contaminació des que va començar el confinament.
  • L’aprenentatge: En el futur poden haver-hi més epidèmies. El que aprenem amb aquesta ho podrem aplicar a les que eventualment arribin.
  • L’establiment de xarxes veïnals: Tornar a les botigues del barri, estrènyer llaços amb els veïns i descobrir noves maneres d’ajudar-nos.
  • El desenvolupament del teletreball: Era una qüestió pendent. El teletreball permet estalviar temps, diners i contaminació. L’epidèmia de COVID19 ens ha impulsat a provar aquesta manera de treballar i ara ens caldrà perfeccionar-la.

I si tenim símptomes de COVID19?

La tos és un símptoma de COVID19

Els símptomes de la COVID19 són febre, tos, mal de cap o de coll i dificultat respiratòria. Però es pot tenir el virus sense manifestar aquests símptomes, o es poden tenir aquests símptomes deguts a una altra malaltia. Aleshores, què cal fer?

  • Si són símptomes lleus o moderats, truquem al 061 o al nostre Centre d’Atenció Primària.
  • Si són símptomes greus, truquem al 112 (emergències).

T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has One Comment

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top