Augmenta el consum d’alcohol
Els darrers anys s’observa com augmenta el consum d’alcohol, sobretot després de la pandèmia de COVID19. Últimament arriben més persones a la meva consulta amb problemes relacionats amb la beguda. A través d’aquest article vull respondre algunes de les preguntes més habituals al voltant de l’alcohol, i quin tractament es pot fer quan es beu es excés.
Augmenta el consum d’alcohol
El consum d’alcohol va en augment els últims anys, sobretot després de la pandèmia de COVID19. Com a exemple, aquesta notícia d’RTVE que informava d’un augment del 8% al llarg del 2021. Tant en homes com en dones puja la quantitat d’alcohol consumida i també els problemes relacionats: dependència, accidents, dificultats acadèmiques o laborals, etc.
Quan augmenta el consum d’alcohol ho sol fer de manera progressiva, sense que la persona ho vegi com un problema fins que comença a comportar conseqüències. I és que un fenomen relacionat amb la beguda és la tolerància: una mateixa quantitat d’alcohol cada cop té menys efecte, i cal augmentar la quantitat beguda per aconseguir l’efecte desitjat. A més a més l’alcohol està socialment normalitzat, s’associa a la celebració i a l’èxit i és molt fàcil d’aconseguir.
Els problemes relacionats amb l’alcohol
Fins fa poc, es deia que l’alcohol, amb moderació, fins i tot podia comportar beneficis per a la salut. Els últims anys han anat apareixent estudis que demostren que no hi ha una quantitat d’alcohol que es pugui considerar segura. Com més se’n beu, més perjudicial és, però serà perjudicial fins i tot en una quantitat mínima.
Els problemes relacionats amb l’alcohol són molt nombrosos:
- Pot provocar dependència (que vol dir que la persona necessita beure per a estar bé).
- Fa augmentar el risc d’accidents en la conducció i a la feina.
- Altera el son: fa dormir més hores, però de manera més superficial. Per tant no es descansa. A més a més, en fer augmentar la proporció de son REM, fa que es tinguin més malsons.
- Perjudica l’atenció, la concentració i el llenguatge.
- Fa augmentar el risc de conflictes socials, perquè provoca desinhibició: ens fa fer coses que normalment no fariem perquè ens semblen inadequades.
- La mateixa desinhibició facilita tenir altres addiccions, com a la nicotina, al cànnabis, a la cocaïna, a les compres o joc patològic (ludopatia).
- També fa augmentar el risc de trastorns d’ansietat, de depressió i de conducta.
- Provoca interaccions greus amb medicaments d’ús habitual, com els ansiolítics, l’ibuprofè i el paracetamol.
- Pot fer augmentar els conflictes amb els amics, amb la família, amb la parella o a la feina. En casos greus això pot ser perquè la persona roba diners per poder comprar més alcohol.
- Augmenta el risc de tenir càncer de mama, d’estómac, de gola, de llengua o de fetge.
- En dones embarassades causa un risc molt alt de Síndrome Alcohòlica Fetal: el nen o nena, quan neixi, pot tenir discapacitat intel·lectual, retards en l’aprenentatge i problemes de desenvolupament.
- Etc…
És veritat que l’alcohol cura la ressaca?
No! Els símptomes de ressaca (que, de fet, són símptomes de deshidratació) els provoca l’acetaldehid. L’acetaldehid és la substància que queda al cos després que el fetge ha metabolitzat l’alcohol. Per tant, si bevem més, acabarem produint més acetaldehid i allargant la ressaca enlloc de curar-la.
Tampoc es cura amb l’ibuprofè. El químic britànic Stewart Adams va inventar l’ibuprofè el 1961 amb la intenció de curar la seva pròpia ressaca; va dir que era molt eficaç per això, però no hi ha estudis que ho demostrin.
Al capdavall, l’únic que funciona contra la ressaca és prevenir-la. I això es fa no bevent. Si malgrat tot es vol beure, per evitar la ressaca cal fer-ho en poca quantitat, a poc a poc, barrejat amb menjar i sense combinar begudes alcohòliques.
Com sé si estic bebent “massa”
Algunes coses que indiquen que el consum d’alcohol que fas és excessiu són: que cada cop beus més de pressa, que cada cop busques més excuses per beure més (“avui perquè vaig a sopar amb els amics; demà perquè vull celebrar algun èxit personal“), o que de vegades beus d’amagat per evitar comentaris d’altres persones.
També hi ha alguns indicadors, quan augmenta el consum d’alcohol, que estàs assolint el grau de dependència: Cada vegada dediques més temps i més diners a anar a buscar alcohol, beure i recuperar-te dels seus efectes. Tens la sensació que no pots controlar la quantitat beguda. Només et trobes bé quan beus (per exemple, l’alcohol et calma els nervis o l’ansietat, o vols aturar la ressaca). Deixes de fer activitats pel fet de beure (com anar a treballar o a la universitat, veure els amics, etc). I continues bebent tot i saber que t’està perjudicant.
Què pots fer quan augmenta el consum d’alcohol
Com més aviat prenguis mesures per reduir la ingesta d’alcohol, més fàcil et serà.
A partir d’aquí, si l’augment és moderat però no alarmant, pots intentar reduir la quantitat que beus en cada episodi (per exemple, si beus cervesa, canviar la llauna per una ampolla petita). Pots comprar les unitats d’alcohol d’una en una cada cop que vagis al supermercat o a la botiga. Això farà que cada cop que vulguis beure t’hagis de prendre la molèstia d’anar a comprar. També pots espaiar-ho en els dies i passar de beure cada dia a beure 5 dies a la setmana; després 3; després 1; després 2 dies al mes; després 1, etc.
És important identificar en quines situacions quotidianes augmenta el consum d’alcohol: quan estàs amb amics, després de sopar, etc. I mirar de fer canvis en aquestes situacions (per exemple, ocupar-te amb alguna cosa que et mantingui la distracció). Igualment hi ha certs estímuls que et poden “cridar” a beure, com la presència d’un moble bar a casa; retira aquest moble bar. Evita passar per davant de les botigues on pots comprar alcohol. Mentre aquestes tècniques d’autocontrol funcionin, probablement no caldrà res més.
Si ja tens problemes amb l’alcohol més greus, demana ajuda professional el més aviat possible.
Com es tracten els problemes d’alcohol
Com deia al principi d’aquest article, cada cop més persones em consulten per problemes amb l’alcohol. I una pregunta que em fan habitualment és si cal una abstinència completa o simplement es pot reduir el consum sense deixar de beure del tot. Jo explico que el consum d’alcohol és dolent sempre. Sense excepció. Però que alguns casos pot funcionar el que anomenem Programa de Beure Controlat.
Aquest programa consisteix en reduir dràsticament l’alcohol que es beu però sense eliminar-lo del tot. Està pensant per a persones joves, que fa poc que tenen el problema amb la beguda, que compten amb un bon entorn social (família i amics que són un suport), amb feina estable i que veuen inassumible l’abstinència completa.
Però la majoria de vegades busquem l’abstinència. I això ho fem en diversos passos:
- Analitzar detalladament COM es beu: quines begudes, en quins moments, quantitats, etc.
- Analitzar l’entorn social: familia, amics, feina, activitats, etc.
- Fer una anàlisi funcional de la conducta de beure: un quadre per omplir cada cop que es beu, especificant la quantitat, el lloc, què s’està fent en aquell moment, què passa abans i després.
- Identificar els estímuls que faciliten el consum d’alcohol: persones, objectes, activitats, estats d’ànim…
- Canviar aquests estímuls per reduir el risc de beure (per exemple, si un moment per a beure és mirant la tele després de sopar, buscar una altra activitat per a fer en aquest moment).
- Buscar activitats incompatibles amb el fet de beure (com l’exercici físic).
- Treballar alternatives per a calmar l’ansietat que no impliquin l’alcohol.
- Aprendre respostes per evitar les provocacions socials de beure.
- Buscar, si és possible, el suport de familiars (per exemple, donar les claus de casa i del cotxe a una altra persona per evitar sortir a comprar alcohol).
Amb aquestes i d’altres tècniques aconseguim que, de mica en mica, baixi el desig d’alcohol: primer la necessitat física i, després, més lentament, la psicològica.
Posa’t en contacte amb mi si necessites ajuda per deixar de beure: tot el procés serà confidencial i adaptat a les teves necessitats.
T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
This Post Has 0 Comments