skip to Main Content

Bola de Drac i l’educació en valors

La sèrie Bola de Drac ha marcat la infància de tota una generació. Les seves històries incorporen l’educació en valors, que hi apareix repetidament i, sempre, en segon pla. Això ha fet que sovint hagi quedat emmascarada per la fantasia de les seves trames i les -no poques- escenes de violència. Aquest article posa la sèrie Bola de Drac com a exemple d’educació en valors.

Bola de Drac i l'educació en valors - Psicologia Flexible

L’educació en valors

Els valors són les actituds, accions, situacions i objectes que guien la nostra conducta i la manera com percebem la realitat. S’organitzen en l’anomenat sistema de valors (que és la manera com els valors es relacionen entre ells) i l’escala de valors, que vindria a ser l’ordre en importància que concedim a cadascun. Els valors són molt subjectius (cadascú dóna importància al que vol), però estan fortament determinats per la cultura.

L’educació en valors és present a totes les formes de govern i a totes les societats. El que canvia és quins valors es consideren importants i quins no. Als països on hi ha governs intervencionistes (on les normes i les lleis regulen moltes coses) s’educa en valors com l’obediència, la disciplina i l’acceptació de l’autoritat. A les societats liberals l’educació en valors es basa més en l’auto-coneixement i, evidentment, la llibertat.

Com que els valors que es consideren positius depenen molt del punt de vista, és difícil trobar “valors universals” i és cada cultura la que s’encarrega de fer l’educació en els seus valors. En el nostre entorn, per exemple, es consideren positius valors com la solidaritat, la cooperació i el respecte.

Bola de Drac com a canal per a educar en valors

Bola de drac - Psicologia FlexibleBola de Drac és una sèrie de televisió (originàriament escrita en forma de còmic) estrenada l’any 1984 i continuada fins el 1995. El seu autor és el japonès Akira Toriyama. L’argument original de la sèrie gira al voltant de 7 boles de cristall (les boles de drac) que estan escampades pel món i, quan s’uneixen, fan aparèixer el Drac Shenron, que concedeix un desig -el que sigui- a qui les ha reunit.

Els personatges principals són el Son Goku (un nen amb cua, auto-suficient i coneixedor de les arts marcials), la Bulma (una noia, filla d’un científic, que es fa amiga de Son Goku), el Krilin (amic del Son Goku) i el Follet Tortuga (mestre d’arts marcials, que entrena el Son Goku i el Krilin). Posteriorment apareixen altres personatges com el Satanàs Cor Petit (un monstre), el Son Gohan (fill de Son Goku) i el Vegeta (príncep dels Guerrers de l’Espai).

La trama argumental de la sèrie va evolucionar notablement. En començar, girava al voltant de les aventures dels protagonistes en intentar reunir les boles de drac. Després el centre argumental va passar a ser la lluita contra monstres cada vegada més forts per a protegir l’univers. I la violència també va guanyar-hi protagonisme. Per això l’educació en valors va quedar, en certa manera, diluïda.

En ser una sèrie de dibuixos animats, capitalitzar El Club Súper 3 (el programa infantil de Televisió de Catalunya) i convertir-se en un espai de culte va obtenir nivells d’audiència molt importants. D’aquesta manera es va convertir en canal de transmissió dels seus valors entre un públic eminentment infantil i adolescent.

En quins valors incideix Bola de Drac

Els valors de Bola de Drac - Psicologia FlexibleAmistat: L’amistat entre els personatges els porta a confiar i a protegir-se entre ells. A la sèrie es mostra què passa quan hi ha lleialtat i, també, què passa quan aquesta lleialtat es perd.

Treball en equip: La cooperació és necessària per assolir objectius complexos. L’equip no és simplement un grup de persones que comparteixen un objectiu (en aquest cas, la reunió de les boles de drac), sinó la necessitat que les seves aportacions es complementin.

Noblesa: El Goku utilitza un núvol de color groc per volar (anomenat “núvol Kinton”). Però perquè el núvol aguanti la persona cal que aquesta compleixi una condició: literament, “tenir el cor pur”. És a dir, qui és noble (el contrari de pervers), arribarà lluny.

Esforç: Les boles de drac són cobejades per molta gent. Per tant, aconseguir-les és una competició i cal esforçar-se per guanyar. A més a més sovint cal lluitar contra persones que no tenen bones intencions.

Perseverança: 7 boles de vidre que s’escampen per tot el món no són fàcils de trobar. L’educació en valors de Bola de Drac inclou la perseverança: mantenir-se en l’objectiu, encara que trigui a arribar.

Perdó: El perdó també hi apareix sovint, després d’errors comesos per alguns dels personatges que perjudiquen els altres.


Recordes la sèrie Bola de Drac? Explica en un comentari què va significar per tu. I si vols, comparteix aquest article amb els teus contactes!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top