Com em pot ajudar un psicòleg
“Com em pot ajudar un psicòleg?” Moltes persones s’ho pregunten quan es plantegen anar-hi o algú els suggereix que ho haurien de fer. Veurem què hi ha darrere d’aquesta pregunta i com la responem. El psicòleg et pot ajudar si tens un malestar que no saps com resoldre, però també en cas que, sense estar malament, vulguis millorar alguna cosa o descobrir-te més a tu mateix/a.
Per què et preguntes “Com em pot ajudar un psicòleg?”
Segurament no et qüestiones com et pot ajudar un metge, o un mecànic. En canvi et deus haver preguntat alguna vegada “com em pot ajudar un psicòleg”. Què hi ha darrere d’aquesta pregunta?
- El mite (fals) que anar al psicòleg és “anar a explicar els teus problemes a un desconegut; i total, per això ja hi ha els amics“. No hi ha cap dubte que els amics ens poden ajudar molt en moments de necessitat. Però un psicòleg té una formació que li permet analitzar les peces de la vida d’una persona (també de les que aquesta persona no és conscient), veure com es relacionen entre elles per crear i/o mantenir una determinada manera de veure’s a ella mateixa, als altres i al món, analitzar com interaccionen els pensaments, les emocions i la conducta i utilitzar el mètode científic per avaluar i tractar els aspectes que la persona vol canviar.
- La creença que “no necessito un psicòleg perquè no estic boig“: Si hi ha alguna cosa que ens provoca un malestar psicològic o emocional intens o que ens dificulta l’activitat diària, un psicòleg ens pot ajudar. També ho pot fer si creiem que les coses ens van bé però ens volem conèixer més a nosaltres mateixos.
- La dificultat de veure que tenim un problema. Per explicar-ho utilitzo un símil. Imagina’t algú que condueix des de fa 30 anys. I no sap perquè, però moltes vegades té algun conductor al darrere tocant el clàxon i fent gestos. Un dia un copilot l’avisa, dient-li que posa l’intermitent massa d’hora, i això confon els de darrere. Aleshores aquesta persona pensa “Porto 30 anys conduint i, com que sempre ho havia fet així, ni me n’havia adonat. Ara entenc perquè els altres conductors s’enfaden amb mi“. De vegades cal que algú, des de fora, ens faci veure els problemes que tenim i no veiem.
No obstant, no és fàcil mostrar els nostres pensaments i les nostres accions més íntimes a una persona que, d’entrada no coneixem. Els beneficis es troben després d’haver-ho fet. Per això també cal valentia per a anar al psicòleg.
Com em pot ajudar un psicòleg si necessito teràpia
Has explicat mai una cosa a algú i has notat que s’oblidava del món i només estava pendent de tu? Que no t’interrompia, no et corregia, no s’enfadava amb el que li deies, no et jutjava ni et criticava i no et deia que estaves equivocat/da? Que podies dir el que volguessis sense por de ser rebutjat/da? Escoltar activament una persona i acceptar-la sense condicions són algunes de les maneres com un psicòleg pot ajudar el seu client o pacient. També hi ha la confidencialitat (el deure del professional de mantenir en secret tot el que li diuen a la consulta).
A més a més, explicar el que et preocupa t’ajuda a posar-hi ordre. De vegades tenim un núvol de pensaments, tots desordenats i barrejats. I com que, a més a més, la ment no calla, són difícils d’ordenar. Parlar-ne amb veu alta ajuda a desfer els nusos. Després el psicòleg et pot respondre una altra pregunta molt freqüent: “Per què em passa tot això?“.
Les relacions amb els altres i amb tu mateix/a són una causa i una conseqüència dels pensaments, les emocions i la conducta. Per tant, canviar la manera com els pensaments, les emocions i la conducta interaccionen entre ells et pot ajudar a millorar l’autoestima i les relacions (amb els altres i amb tu mateix/a), a solucionar els problemes i a adaptar-te millor a les diferents situacions. Tant si tens un trastorn diagnosticat com si no.
I quant dura la teràpia? Doncs depèn de la complexitat i de l’evolució del problema, entre altres coses. Amb els/les pacients que tinc jo la mitjana és, aproximadament, de 10 sessions (encara que, en alguns casos, només n’han fet falta 2). El que sí que és important és anar-hi el més aviat possible, perquè com més temps passa des que ens comencem a sentir malament, més costarà de solucionar-ho.
Com em pot ajudar un psicòleg si NO necessito teràpia
Encara que no tinguem una preocupació important o un malestar que ens impedeix viure amb normalitat, hi ha persones que es volen conèixer més a elles mateixes: descobrir potencialitats que no saben que tenen, veure com poden solucionar algunes molèsties (com l’estrès diari), o assolir un objectiu nou i diferent. En aquest cas el psicòleg també les pot ajudar.
Però… això vol dir que tothom ha d’anar al psicòleg? Per res del món. Hi ha un punt intermedi entre el fet que tothom hi hagi d’anar, fins i tot si no n’hi ha motiu, i el fet de no anar-hi quan és oportú, deixant els problemes sense solucionar. És molt difícil tenir un funcionament òptim al 100%, ser totalment feliç i tenir una relació excel·lent amb tothom qui es vol. Qui més qui menys tothom té dificultats, coses que no acaben de funcionar, o petites molèsties de la vida diària. Tots tenim dies d’estar una mica més desanimats. En aquest cas no cal anar al psicòleg perquè, aquestes situacions, formen part de la normalitat.
Quan sí que és una bona idea anar al psicòleg és quan veiem com un impediment ens crea un malestar important o ens dificulta les activitats normals de la vida diària. O bé quan, sense necessitar teràpia, veiem que volem millorar alguna cosa i pensem que un expert en el funcionament de la ment ens pot ajudar.
Recorda que, com a psicòleg, et puc rebre al despatx de Manresa o al de Barcelona. També visito a domicili i per Skype. I sempre de manera flexible, per adaptar-me a les teves necessitats i fer que l’experiència d’anar a un professional de la psicologia sigui el més útil i personalitzada possible.
Tens alguna experiència amb un psicòleg? Explica-ho en un comentari! I si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus contactes.
This Post Has 0 Comments