skip to Main Content

Com entrenar la intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional és un dels principals factors de l’èxit personal, social i professional. Com que no es treballa a l’escola, és important que les persones aprenguin a desenvolupar-la pel seu compte o amb l’ajuda d’un expert. Això els permetrà regular les emocions i utilitzar-les per als seus objectius. Aquest article explica com entrenar la intel·ligència emocional.

Com entrenar la intel·ligència emocional - Psicologia Flexible

Què és la intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional és la capacitat d’identificar correctament les emocions pròpies i les dels altres, regular-les i utilitzar-les per assolir un objectiu. Aquest tipus d’intel·ligència conviu i es complementa amb moltes d’altres, com la intel·ligència verbal i manipulativa (la que coneixem com a quocient intel·lectual).

El concepte d’intel·ligència emocional es va fer molt popular els anys 90 a partir del best-seller de Daniel Goleman. Encara que aquesta obra simplifica excessivament el concepte i el presenta a un nivell molt teòric i poc pràctic, va obrir la porta a preguntar-se com entrenar la intel·ligència emocional i, fins i tot, si podria formar part del que s’ensenya a les escoles. Seria molt interessant que fos així.

A més a més, fins fa poc, la Psicologia considerava que les emocions que ens resulten desagradables havien de ser objecte de tractament. Amb la intel·ligència emocional es va començar a aplicar el principi que les emocions formen part de la normalitat, i que es pot aprendre a controlar-les per a utilitzar-les a favor nostre.

Per què tenim emocions

Les emocions són reaccions intenses i de curta durada que apareixen davant d’algunes situacions o d’alguns records. L’espècie humana ha heretat les anomenades emocions bàsiques d’altres animals a través de l’evolució. Emocions que han ajudat aquests animals a sobreviure davant del perill o a adaptar-se a l’entorn. Les emocions tenen un component psicològic (per exemple, “tenir por”), un component fisiològic (per exemple, l’augment del ritme cardíac) i un component conductual (per exemple, fugir corrent).

Per a què serveixen les emocions - Psicologia Flexible

Cadascuna de les emocions bàsiques té un objectiu:

  • L’alegria ens empeny a avaluar què hem fet per sentir-nos tant bé, i a repetir-ho per tornar a experimentar aquesta emoció.
  • La tristesa frena la nostra activitat per donar-nos temps per a assumir una mala notícia, i ens crea una expressió facial que provoca que els altres vinguin a oferir-nos el seu suport.
  • La por ens manté alerta d’un perill i ens prepara per si ens hem d’escapar.
  • L’ira impedeix que canviem una manera de pensar (ens protegeix davant de la informació que no estem preparats per admetre) i ens augmenta la força per a vèncer un obstacle.
  • El fàstic ens protegeix davant coses que ens poden fer mal (com alguns aliments).
  • La sorpresa ens manté expectants per si una situació canvia sobtadament.

A banda d’aquestes emocions bàsiques, que hem heretat d’espècies anteriors, el ser humà n’ha “incorporat” d’altres en sumar-hi un component social: l’enveja, la frustració, l’esperança, etc.

Per a què serveix la intel·ligència emocional

Abans de preguntar-nos com entrenar la intel·ligència emocional val la pena fer-nos una altra pregunta: És important entrenar la intel·ligència emocional? En general sí, però pot ser més important en unes persones que en unes altres. En activitats de cara als demés (metges, psicòlegs o comercials) pot ser molt important. En altres professions, com l’enginyeria o l’agricultura potser no és tant necessari.

No obstant, és bo que tothom tingui coneixements bàsics de com entrenar la intel·ligència emocional. Perquè tots tenim emocions i, encara que -com hem vist- són molt útils, també ens poden complicar la vida en alguns moments. Les emocions intenses ens bloquegen el cervell. Fan que només pensem en la situació present del moment present, i ens dificulten raonar amb claredat. Per això, per exemple, en una discussió de parella, podem dir coses que no pensem i el raonament es veu afectat.

Com entrenar la intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional de cada persona depèn de factors genètics, de l’educació rebuda i de com gestiona les seves relacions socials. A partir d’aquí es pot entrenar, però fins a un cert punt. És a dir, no es pot aconseguir un nivell màxim, ni tots els professionals (o falsos professionals) que et prometen ajudar-te tenen els coneixements necessaris per a fer-ho. Algunes de les coses que pots fer individualment són les següents:

Etiqueta les teves emocions

Reconèixer les teves pròpies emocions - Psicologia FlexibleQuan experimentis una emoció, posa-li nom. El més precís possible. Estar trist i estar dolgut no és el mateix. Identifica, també, què ha provocat aquesta emoció (per exemple, “Estic frustrat perquè donava per fet que podria triar els dies de vacances, i no he pogut“).

Fes-ho abans d’intentar sentir-te diferent: estem acostumats a que “no volem” estar tristos, i a fer el que sigui per sentir-nos millor (com ara canviar de pensament). Identifica l’emoció i la causa concentrant-hi, mentre l’experimentes, i no després.

Accepta les teves emocions

Tenir emocions és normal. Encara que la societat t’exigeix “ser positiu/va”, dissimular l’enuig, amagar la tristesa, negar que tens por (per evitar que et diguin que ets un covard), totes aquestes emocions formen part del teu ser. I estan provocades per alguna cosa que no sempre pots controlar. Dóna’t permís a tu mateix/a per experimentar-les. Ja hem vist que tenen una finalitat.

Expressa les teves emocions

Digues com et sents, per què et sents així i, en cas que vulguis sentir-te diferent, quin canvi necessites. Sense acusar ningú de res. Fixa’t en la diferència entre aquestes dues frases:

  1. Ets un gandul i un irresponsable! Sempre ho he de fer tot jo perquè tu passes de tot. Llavors em vindràs a dir que no tens roba neta i jo t’engegaré a la merda. És que no serveixes per a res!
  2. Estic dolguda perquè no has engegat la rentadora. Això em fa pensar que esperes que ho faci tot jo i, per tant, que no valores el meu temps. Sisplau, mira de recordar-ho la propera vegada.

Si vols que entenguin com et sents, perquè et sents així, i com es pot arreglar, la frase que funciona és la segona. La primera fase pretén ofendre, però això no resoldrà el problema de la roba bruta.

Intenta mantenir la calma

Reduir la intensitat de les emocions t’ajudarà a pensar amb calma d’on vénen i com les pots utilitzar. Sempre i quan vulguis fer-ho! És comprensible que no vulguis reduir l’alegria, però sí la ràbia. Aprendre a mantenir la calma, com entrenar la intel·ligència emocional, requereix pràctica i paciència.

Accepta les emocions dels altres

L'empatia per a reconèixer les emocions dels altres - Psicologia Flexible

Quan algú té una emoció és perquè alguna cosa la hi ha provocat. Segur que quan t’ha vingut algú enfadat i cridant-te has reaccionat igual, a mode de defensa. Intenta comprendre la causa de l’emoció i com pots ajudar aquesta persona. Això no vol dir que restis passiu/va davant de conductes de manca de respecte.

Et pot interessar llegir: Assertivitat

Demostra als altres que captes com se senten

Posa etiqueta a les emocions dels altres. En l’exemple de la rentadora pots dir “Veig que estàs ofesa perquè pel meu descuit no hi ha roba neta; has hagut de fer una cosa que havia de fer jo“. L’empatia és la capacitat de connectar amb les emocions i els sentiments dels altres. La seva expressió facial t’ajudarà a captar com se sent l’altra persona.

Avalua l’impacte de la teva emoció sobre el teu objectiu

Imagina’t que el teu fill petit surt corrent del teu costat en el moment de creuar un pas de vianants. Un cotxe que s’apropa fa una frenada i, afortunadament, no el toca. Però tu li dónes una bufetada “perquè n’aprengui”. T’has enfadat (tot i que és probable que no ho hagis notat però, en aquest cas, la primera emoció que has experimentat és por). La ràbia, en aquest moment, t’està ajudant o t’està perjudicant? La bufetada no servirà per a res de bo: només farà que el nen, que ja està espantat, s’espanti encara més. Però espantar-se només li és útil quan el cotxe s’apropa, no quan ja ha frenat. En canvi, la ràbia, ben gestionada, et pot ajudar a explicar-li què pot passar si un cotxe l’atropella.

Consulta un professional

Un psicòleg et pot ajudar amb aquestes tècniques i, sobretot, adaptar-les a les teves necessitats. Consulta un professional si vols que t’ajudi a millorar les teves relacions en tots els àmbits a través de l’entrenament de la intel·ligència emocional.


Deixa la teva pregunta o comentari sobre com entrenar la intel·ligència emocional i et respondré personalment. I si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo! 

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top