skip to Main Content

Com millorar l’autoestima

Les persones que tenen una autoestima baixa tenen dificultats en la manera de relacionar-se amb elles mateixes i amb els altres. Tant millorar l’autoconfiança com apujar l’autoestima passen per canviar diversos aspectes d’un mateix: els pensaments, l’actitud i la conducta. Aquest article parla de com millorar l’autoestima per augmentar el benestar.

Com millorar l'autoestima

Què és l’autoestima

La paraula autoestima sovint es confon amb altres conceptes que se li assemblen. És important distingir-los per a saber de què parlem a cada moment:

  • Autoimatge: L’autoimatge inclou aspectes físics i psicològics. és la resposta a la pregunta “Com em veig?“: guapo/a, baixet/a, sociable, esquerp/a, etc.
  • Autoconcepte: És la valoració de l’autoimatge. Respon a la pregunta “M’agrada la manera com em veig?“. Per exemple, entre dues persones que es defineixen com a “solitària”, una ho pot veure com a positiu (perquè li agrada aïllar-se) i l’altra com a negatiu (perquè li agradaria estar amb més gent). O una persona també es pot considerar “fracassada” després de no superar una entrevista de treball.
  • Autoconfiança: Respon a la pregunta “Què puc fer?“. Determina fins a quin punt ens veiem capaços d’aconseguir el que volem, o de canviar pels nostres mitjans el que no ens agrada.
  • Autoestima: Vé a ser la suma dels tres conceptes anteriors i el resultat que produeixen de cara a les nostres relacions.

Tots aquests elements es comencen a conformar durant la primera infantesa, i es van desenvolupant a mesura que creixem. Però no arriben a fixar-se del tot: evolucionen al llarg de la vida a partir de les nostres experiències vitals (positives i negatives) i la manera com les afrontem.

Els problemes d’una autoestima baixa

La manera com et relaciones amb els altres és la manera com et relaciones amb tu mateix/a.

Autoestima baixa - Psicologia FlexibleUna autoestima baixa es pot manifestar de moltes maneres: en forma de timidesa i retracció social, en forma d’agressivitat, amb patrons de conducta repetitius que provoquen perjudicis a la pròpia persona (autoboicot), etc. Fins i tot en molts homes que exerceixen la violència contra la seva parella, la baixa autoestima, entre d’altres factors, és a l’arrel d’aquesta conducta. Com que l’autoestima es comença a formar durant els primers anys de vida, és probable que algú hagi après a viure en aquestes circumstàncies i no es plantegi la possibilitat de millorar-ho.

Les persones que tenen una autoestima baixa tenen dificultats en les relacions amb elles mateixes i amb els altres. Solen autoculpar-se més que les persones amb una autoestima alta de les coses dolentes que els passen (de vegades, fins i tot, de manera no realista). I com que no creuen que les coses, de vegades, van malament per atzar, també culpen els altres del que els passa.

La baixa autoestima també va lligada a la depressió, perquè contribueix a pensaments negatius com “els problemes em perseguiran sempre” o “ningú vol estar amb mi perquè no serveixo per a les relacions“. En aquest sentit, l’autoestima baixa es responsable dels cercles viciosos pels quals una persona s’aïlla socialment, de manera que no estableix relacions amb els altres. I això alimenta la idea que els altres la rebutgen i que, per tant, s’ha d’aïllar socialment.

Per tant els efectes de l’autoestima baixa es tradueixen també en problemes laborals, problemes de salut (ansietat, consum excessiu de psicofàrmacs) i en un augment de l’estrès davant de situacions que, si bé poden ser complicades, s’haurien de poder resoldre amb relativa facilitat (com un accident de trànsit lleu).

Com millorar l’autoestima

  • Deixa de comparar-te amb els altres: Quan et compares amb els demés de manera constant i amb preocupació t’estàs dient a tu mateix/a que no ets digne i que qualsevol persona és millor que tu. Classificar les persones en “millors” o “pitjors” és l’error de partida. La persona amb qui et compares pot tenir certes habilitats o certes característiques que tu voldries, però això no vol dir que sigui millor que tu. Tothom té virtuts i defectes i, per tant, tu també tindràs coses que aquest algú voldria tenir.
  • Com apujar l'autoestima - Psicologia FlexibleDescriu-te a tu mateix/a, amb adjectius “positius” i “negatius”. Quan poso aquest exercici moltes persones em diuen “jo no sóc objectiu/va, això ho haurien de fer els altres“. Després ho faran els altres. De moment fes-ho tu. Pot requerir un esforç per part teva, però és necessari per a apujar l’autoestima.
  • Ara sí, demana a algunes persones de confiança que et descriguin amb adjectius “positius” i “negatius”, i que siguin sinceres. No els diguis que estàs aprenent com millorar l’autoestima, per no influir en les seves respostes. Queda’t només amb els adjectius que et diguin la majoria d’aquestes persones. Compara-ho amb la teva descripció per a veure si s’ajusta a la teva autoimatge.
  • Decideix com pots utilitzar aquestes característiques per a sentir-te millor amb tu mateix/a. Fins i tot les que no t’agraden. Per exemple, ser tímid/a se sol considerar negatiu, però és una oportunitat per a posar-te a prova a tu mateix/a, de cara al següent punt.
  • Augmenta la teva agenda d’activitats: Com més coses facis, més veuràs de què ets capaç. I el temps que estiguis fent activitats no el dedicaràs a pensar en el que et preocupa. Algunes coses les pots fer sol/a i, d’altres, amb companyia. Fes exercici físic, practica el mindfulness, aprèn un idioma, etc.
  • Treballa la teva assertivitat: Dóna les gràcies amb veu alta a les persones que et fan comentaris positius i a les que et fan comentaris negatius amb bona intenció. Ignora o refuta els comentaris que busquen ofendre i fer mal, els insults i els menyspreus. No són justos, no són útils i no són certs.

Si vols saber com millorar l’autoestima més enllà d’aquests pautes, posa’t en contacte amb mi i hi treballarem de manera més personalitzada i adaptada a les teves necessitats.


T’ha agradat aquest article? Deixa una pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ser útil per algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top