skip to Main Content

Com saber si un psicòleg és bo

A l’hora de buscar professionals de la salut mental és normal preguntar-se com saber si un psicòleg és bo. L’oferta és molt variada i per això cal fer una selecció. Hi ha algunes coses que fa un bon psicòleg, altres que no fa i altres que, encara que semblin estranyes, pot fer en certes circumstàncies sense que sigui un mal senyal. Aquest article ajuda a respondre la pregunta de com saber si un psicòleg és bo.

Com saber si un psicòleg és bo - Psicologia Flexible

Com saber si un psicòleg és bo

Que un psicòleg sigui bo o no, depèn de moltes coses. És probable que un mateix professional sigui bo per a una persona i no tant per a una altra. Però davant de la gran oferta de professionals ens preguntem com saber si un psicòleg és bo. Sobretot si altres persones ens han dit allò de “Fa temps que vaig al psicòleg, i no m’ajuda en res“. El que sí que no hi ha són mals pacients: cada persona té les seves necessitats i el seu dret a satisfer-les. Per això l’ideal seria que cada usuari/ària trobés el millor psicòleg per a ell/a.

És important que el psicòleg estigui col·legiat. No és que això el converteixi en un bon psicòleg, però la col·legiació garanteix una titulació i un seguiment. Dóna més tranquil·litat a molts/es pacients i demostra interès en la professió de la Psicologia, més enllà d’atendre a la consulta. Aquí tens els enllaços del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i del Consejo General de la Psicologia de España.

Quines coses fa un bon psicòleg

Com saber si un psicòleg és bo - Psicologia FlexibleL’escolta activa. Escoltar posant tota l’atenció en tu. Mirant als ulls, i no el mòbil. Tens la sensació que el món desapareix per a ell i només t’escolta a tu? Doncs està fent escolta activa. Aquesta concentració és necessària per estar pendent del que dius, del que no dius, de com encaixen aquests dos elements, de quines paraules fas servir, de la comunicació no verbal, etc. És clar que també parla: t’ajuda a entendre perquè passa cada cosa, relaciona les paraules amb les reaccions… Però l’escolta activa és fonamental.

Especialitzar-se. Cap professional ho pot tocar tot, perquè seria impossible estar al dia dels avenços científics i terapèutics. Centrar-se en un camp (o en pocs camps) atorga més experiència. Els pacients que hi arriben amb la situació en la qual el psicòleg és expert es beneficiaran més de la seva ajuda. I també implica fer formació contínua. El que no entra dins de la seva expertesa, ho delega a un altre professional.

Adaptar-se a tu. Cada persona té la seva realitat, el seu entorn, el seu nivell de comprensió, el seu temps… I sobretot, cada persona viu els seus problemes a la seva manera. Un bon psicòleg no exigeix als altres que encaixin en el seu motlle, sinó que s’hi adapta. Evidentment sense comprometre el criteri científic ni les normes ètiques.

Corregir expectatives. Hi ha qui va al psicòleg esperant que li confirmi que té raó en tot i que el món està equivocat. O pares/mares que porten el nen al psicòleg pensant “El meu fill està espatllat, arregli-me’l“, com si fós un rellotge. El professional facilita unes eines i habilitats i ensenya com fer-les servir. I per tant la col·laboració del pacient és necessària. Com saber si un psicòleg és bo? Des del principi deixarà clar què farà i què no.

Quines coses no fa un bon psicòleg

Identificar un mal psicòleg - Psicologia FlexibleJutjar. Tot el que les persones fan, pensen i diuen es basa en els seus recursos personals, en la seva experiència i en les seves necessitats. Tothom fa el que pot amb el que té, independentment de la seva legitimitat. Que una persona faci mal a una altra és un motiu per buscar-hi solució, però no per sentenciar sobre la seva dignitat o inferioritat. Segur que et sentiràs més bé amb un psicòleg que t’accepta tal com ets.

Actuar amb paternalisme. L’actitud paternalista és la que es basa en decidir per una altra persona pensant que aquesta no ho pot fer per ella mateixa. Com a usuari/ària tens dret a prendre les teves decisions sobre la teva relació amb els altres o amb tu mateix/a. El psicòleg et pot orientar sobre el que et pot ajudar més, però no et pot empènyer a fer-ho si no vols.

Eternitzar el tractament. És una cosa que sento moltes vegades “Vaig anar 2 anys al psicòleg, i tot, per acabar igual que al principi“. Alguns tractaments poden necessitar temps, perquè no es pot canviar en 3 sessions un problema que fa 20 anys que dura. Però allargar innecessàriament la teràpia, a més a més de ser una presa de pèl, és una violació de les normes deontològiques.


Has tingut alguna experiència positiva o negativa amb un psicòleg? Explica-ho amb un comentari. I si creus que aquest article pot ser útil per algú més, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top