skip to Main Content

Com tractar les crisis d’ansietat

Les crisis d’ansietat, atacs d’ansietat o atacs de pànic són situacions puntuals en que l’angoixa arriba a la màxima intensitat. La teràpia psicològica davant d’un atac de pànic és una opció poc realista, a causa de la seva curta durada. Però sí que es pot intervenir en el trastorn per crisis d’ansietat, que fa que aquestes siguin més nombroses. Aquest article parla de com tractar les crisis d’ansietat.

Com tractar les crisis d'ansietat - Psicologia Flexible

Els símptomes d’un atac de pànic

El Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals, a la seva cinquena edició (DSM-5) descriu la crisi d’ansietat com l’aparició sobtada de por intensa o malestar intens, que arriba al màxim en qüestió de minuts, i en el qual es produeixen almenys 4 d’aquests símptomes:

 1. Palpitacions, picaments del cor o acceleració de la freqüència cardíaca
 2. Sudoració
 3. Tremolors o sacsejades
 4. Sensació d’asfixia o dificultat respiratòria
 5. Sensació d’ofec
 6. Dolor o molèsties al tòrax
 7. Nàusees o malestar abdominal
 8. Sensació de mareig, inestabilitat, atordiment o desmai
 9. Esgarrifances o sensació de calor
 10. Parestèsies (sensació de formigueig)
 11. Sensació d’irrealitat o que la persona se separa d’ella mateixa
 12. Por de perdre el control o de tornar-se boig
 13. Por de morir

Una crisi d’angoixa es pot desencadenar per primera vegada davant d’alguna cosa que ens fa por (per exemple, un animal) o davant d’una situació que ens espanta (com quan preveiem que ens donaran una mala notícia). També pot aparèixer quan portem una estona amb una ansietat més lleu per qualsevol causa.

Crisis d'angoixa - Psicologia FlexibleEn un estudi fet als Estats Units l’any 1986, el 36% de participants van dir que havien tingut almenys una crisi d’angoixa l’any anterior. És a dir, les crisis d’ansietat són relativament freqüents. Una cosa diferent és el Trastorn per crisis d’ansietat, del qual parlarem a continuació.

Sovint al primer atac de pànic els símptomes es confonen amb els d’una crisi coronària: la persona pensa que té un infart i que està a punt de morir. Per això és habitual acudir al servei d’Urgències. Allà el tractament sol consistir en un ansiolític o un anti-depressiu. Però un sola crisi d’angoixa no és un trastorn.

Què és el trastorn per crisis d’ansietat

Per parlar de trastorn per crisis d’ansietat, aquestes s’han de produir de manera imprevistarecurrent. I almenys una d’elles, ha d’anar seguida d’un període d’un mes en que la persona ha estat contínuament preocupada per aquests atacs o per les seves conseqüències (per exemple, tenir por de tornar-se boig), o bé en que ha introduït canvis negatius a la seva vida per intentar evitar més atacs (com deixar de fer exercici físic, mantenir-se lluny de la família, etc).

En molts casos aquesta psicopatologia va associada a l’agorafòbia. En aquest cas la persona té por de trobar-se en un lloc (un centre comercial, una carretera, un túnel, estar fora de casa sol/a, etc), on li pugui passar alguna cosa greu i no tingui manera de solucionar-ho. De vegades la por de tenir crisis és la que provoca l’agorafòbia, ja que la persona deixa d’anar a molts llocs per no córrer el risc.

El problema és que les activitats es veuen cada cop més restringides. Però les crisis d’angoixa no desapareixen. Ni tampoc desapareix la por de tenir-ne alguna en moments de calma relativa. Per tant aquesta por a poc a poc va envaint la vida normal de la persona, fins a convertir-se en la preocupació principal.

Com tractar les crisis d’angoixa

El tractament d’un atac de pànic aïllat

Què fer davant d'una crisi d'ansietat - Psicologia Flexible

La principal dificultat de tractar una crisi d’ansietat és que dura tant poc (habitualment, de 15 a 30 minuts, tot i que es pot allargar més) que la majoria de tractaments encara no han començat a fer efecte quan l’atac de pànic s’ha acabat per si sol. És el que passa, per exemple, amb molts ansiolítics. De tota manera no és mala idea avisar al metge, sobretot a la primera crisi, per tal d’assegurar-se que no es tracta d’alguna cosa més greu.

El que sí que sol funcionar és respirar dins d’una bossa de paper. I per què funciona? La respiració excessiva pròpia del pànic fa que el nostre cos rebi més oxigen del que necessita, un fenòmen anomenat hiperventilació. La hiperventilació explica alguns dels símptomes de la crisi d’ansietat, com el mareig, el formigueig o la pressió al pit. Quan respirem dins d’una bossa de paper, reduim la quantitat d’oxigen, i augmentem la de diòxid de carboni. Per tant estem revertint la hiperventilació i ajudem al cos a calmar-se.

A la meva consulta hi tinc bosses de paper per donar als pacients, per si en algun moment les poden necessitar. Ho agraeixen.

El tractament del trastorn per crisis d’ansietat

El tractament del trastorn per crisis d’ansietat pot tenir una part farmacològica (amb ansiolítics i/o antidepressius), l’eficàcia dels quals ha estat demostrada, i una part psicològica. La part psicològica incorpora una explicació de què és el pànic i com funciona, una provocació d’alguns dels símptomes de manera controlada (perquè el pacient comprovi que no són perillosos), un canvi en la manera de pensar per reduir la por i un entrenament en relaxació.

Amb aquest tractament la persona afectada canvia la manera de veure la seva pròpia por i adquireix una autonomia per anar controlant i reduint els atacs, recuperant la calma i la qualitat de vida. No és una situació que s’arregli en dues o tres sessions, però els beneficis es poden notar des del principi.

Si creus que pots tenir un trastorn d’ansietat, et pots posar en contacte amb mi i buscarem la manera de solucionar-ho. Podem fer les visites als despatxos de Manresa o de Barcelona, al teu domicili, o per videoconferència. Informa-te’n a la pàgina on s’explica amb més detall com tractar l’ansietat.


Si vols pots deixar un comentari aquí mateix amb la teva experiència o opinió, i et respondré personalment. També pots compartir aquest article amb els teus coneguts!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top