skip to Main Content

Com utilitzar la comunicació no verbal per connectar amb una altra persona

La comunicació no verbal són un seguit de missatges, no sempre conscients, que emets quan ets amb una altra persona. Aquesta persona capta els missatges i els utilitza per a fer-se una idea de com t’hi estàs relacionant. Per això és important aprendre a controlar-los si vols causar una bona impressió. Aquest article explica com utilitzar la comunicació no verbal per “connectar” amb una altra persona.

Com utilitzar la comunicació no verbal per connectar amb una altra persona - Psicologia Flexible

Què és la comunicació no verbal

La comunicació no verbal és un conjunt de comportaments que utilitzem constantment (tant sí parlem com si no). Quan els fem servir mentre parlem, complementen el nostre discurs. En la resta d’ocasions, expliquen com ens trobem en aquella situació i amb aquella/es persona/es. De vegades el missatge no verbal contradiu el missatge verbal (com quan una persona ens diu que està molt contenta, però té una expressió facial de tristesa). Els estudis diuen que, en aquest cas, el missatge més fiable és el no verbal.

Dins de la comunicació no verbal es poden distingir tres grans categories:

  • La kinesia: Són els moviments corporals, la postura (inclinació), els gestos, l’expressió de la cara, la direcció de la mirada, etc. Alguns dels seus gestos són emblemàtics -com quan aixequem el polze per a expressar conformitat-. Altres regulen la conversa -com quan fem que sí amb el cap molt de pressa per a indicar a l’altra persona que està parlant massa a poc a poc-.
  • La proxèmica: És l’ús de l’espai personal: proximitat física (ser més a menys a prop de l’altra persona), orientació (posar-se davant seu o al seu costat), etc.
  • La paralingüística: Són els aspectes no lingüístics del llenguatge: el to de veu, la velocitat de la parla, les pauses, etc.

Proxèmica i comunicació no verbal - Psicologia FlexibleEls gestos i moviments corporals no tenen un significat universal. Un mateix gest por tenir diferents significats segons la cultura. Per exemple, el gest d’aixecar una mà oberta per a parar un taxi o saludar algú, fet a Grècia, és interpretat com una falta de respecte.

Per què és important controlar la comunicació no verbal

Controlar la comunicació no verbal és una de les habilitats socials avançades. Fer-ho ens permet demostrar a l’altra persona si ens interessa o no el que ens està dient. També dóna pistes sobre com la veiem i com ens volem relacionar amb ella. I contribueix a regular la conversa per si la volem continuar, la volem acabar o volem canviar de tema.

Alguns gestos i postures ajuden a demostrar a una altra persona que voldríem establir-hi una relació de parella. Altres mostren que ens atreu físicament, que ens interessa molt el que ens està explicant, o que en volem “obtenir” alguna cosa. En una entrevista de feina també ens ajuda a causar una bona impressió.

Com que volem tenir tipus de relacions diferents amb cadascuna de les persones amb qui interactuem, aquest article de Psicologia Flexible se centra en com demostrar a l’altra persona que “connectem” amb ella: que ens interessa el que ens diu, que hi estem bé i que volem aprofundir en la relació (de parella, d’amistat, professional, etc).

Com utilitzar la comunicació no verbal per “connectar” amb una altra persona

Hi ha un seguit de conductes de comunicació no verbal que ens poden ajudar a demostrar interès en l’altra persona. Però aquest interès ha de ser sincer. Sinó, a més a més de ser una manera subtil d’enganyar l’altre, serà relativament fàcil de percebre que es tracta d’un interès poc honest. Aquestes són algunes de les coses que pots fer per connectar amb una altra persona:

Mantenir la mirada - Psicologia FlexibleMantingues els teus ulls a la mateixa alçada que els seus. Si està dret i tu estàs assegut, o al revés, pot expressar poc interès en el que t’està dient. Fins i tot pots fer aquesta prova amb els teus fills petits: prova de dir-los que facin una cosa sense mirar-los i, després, posa’t de cara a ells, baixa a la seva alçada i digue’ls el mateix. Comprovaràs la diferència.

Mantén la mirada als seus ulls, desviant-la només de tant en tant. Mirar cap a una altra direcció mostra poc interès en la conversa (perquè estàs pensant en altres coses, o perquè no acabes de confiar en l’altre). Però la mirada fixa permanent pot arribar a ser molesta. Per això és bo desviar-la un moment de tant en tant. No cal dir que mantenir la mirada és més fàcil si estàs davant seu que no pas si ets al seu costat.

Mostra una postura relaxada. Si estàs assegut, inclina l’esquena lleugerament cap endavant. La tensió en la postura és incòmoda per a tu i per a l’altre (perquè es preocuparà). Mira que la distància entre els dos sigui l’adequada per a la situació: les distàncies molt curtes són adequades en les relacions de parella i en llocs on hi ha molt soroll i és necessari apropar-se per a escoltar.

Adequa la teva expressió facial al que t’està dient. Si t’explica alguna cosa trista, i tu t’entristeixes (encara que només sigui una mica), no ho dissimulis. El mateix passa amb les reaccions de sorpresa, alegria, fàstic, etc. L’empatia és, precisament, la capacitat de connectar amb les emocions dels altres. No es tracta de forçar expressions facials d’emocions que no sentim (creu-me, les expressions facials falses es noten molt, per més que intentis imitar-les). Fes la prova: D’aquestes dues imatges, quina et sembla una expressió de tristesa falsa i quina et sembla sincera?

Expressió facial de tristesa - Psicologia Flexible

Parafraseja (repeteix algunes coses que et diu amb altres paraules). Per exemple. Si et diu “Em fa por ser sol a casa amb els llums apagats” pots parafrasejar dient “No t’agrada estar sol i a les fosques“. És una demostració de que realment estàs escoltant el que et diu.


Has provat aquestes tècniques amb algú? T’han funcionat? Explica-ho en un comentari i et respondré personalment. I si creus que aquest article pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top