Explicació psicològica - Psicologia Flexible

Explicació psicològica

Disponible a: Spanish

Alguna vegada t’has preguntat per què una persona fa el que fa? Estem envoltats de persones amb conductes estranyes, incomprensibles o inexplicables. Que ens sorprenen, o ens indignen. Que ens fan venir ganes de mirar cap a una altra banda o ens reconcilien amb la humanitat. Aquesta pàgina dóna una explicació psicològica a algunes coses sorprenents que veiem a les notícies.


L’explicació psicològica de per què quasi tots els pedòfils són homes

Quasi sempre que veiem a les notícies detencions de pederastes, són homes. Molt poques vegades detenen dones per aquests casos i això té una explicació psicològica. Però abans cal diferenciar dos conceptes que sovint es confonen: la pedofilia i la pederàstia. La pedofilia és un trastorn pel qual una persona només obté excitació sexual quan s’imagina o està amb nens o adolescents. La pederàstia és el delicte d’interactuar amb nens amb una finalitat sexual.

Explicació psicològica de la pedofilia - Psicologia FlexibleEs creu que prop del 25% de nens i nenes al nostre país han patit algun tipus d’abús. Les xifres no són clares perquè molts casos no es denuncien. El que sí que sabem és que en la majoria d’ocasions l’abusador és algú pròxim al nen: un familiar, un amic dels pares, etc. Un tema a part és el tràfic d’imatges amb pornografia infantil, que pot tenir una motivació estrictament econòmica.

Per entendre l’explicació psicològica del fet que la majoria siguin homes hem d’anar a l’erecció. L’erecció és un reflex, com ho és la salivació. Els reflexos són involuntaris i depenen d’un estímul que els desencadeni. I a més a més són condicionables. Això vol dir que s’associen, involuntàriament, a aquests estímuls: el nostre cos aprèn que el reflex va lligat a alguna cosa.

Quan casualment, vàries vegades i en presència de nens, un home té una erecció el seu cos aprèn aquesta associació. Inconscientment. I com que l’erecció ha estat prèviament associada a l’excitació també vàries vegades, es vincula aquesta excitació als nens. Per tant és més probable que en el futur s’exciti quan vegi nens, i cada cop que això passi reforça encara més aquesta associació. De tots els reflexos, l’erecció és un dels més fàcilment condicionables.

Afortunadament aquest problema té tractament: de la mateixa manera que l’erecció s’ha condicionat als nens, es pot descondicionar i associar-se a estímuls més correctes. El tractament psicològic hauria de formar part de qualsevol política penitenciària, ja que el fet de tancar aquests homes (o insultar-los), per si sol, no fa que es curin.


L’explicació psicològica d’abandonar un nadó a un contenidor

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 16 de desembre una dona a Granollers per la mort dels seus dos fills acabats de néixer. Un era a casa i l’altre en un contenidor. La detenció es va produir a l’hospital, on la dona havia acudit per la quantitat de sang que estava perdent després del part.

Explicació psicològica d'abandonar un nadó a un contenidor - Psicologia FlexibleQuè porta uns pares a abandonar el seu fill acabat de néixer a un contenidor? La voluntat d’esborrar-lo de les seves vides. Un cop assumit que no li podran donar el que necessita, l’habitual és donar-lo en adopció. Això es fa segons els tràmits -a través dels serveis socials-, encara que hi ha qui opta per deixar-lo a algun lloc on el puguin cuidar, com a la porta d’un hospital, i desaparèixer.

Alguns adults que no volen el seu fill, a l’hora de deixar-lo, tenen por d’estar-se preguntant tota la vida com li hauran anat les coses. Per això n’hi ha que el deixen a un contenidor. La intenció és fer que desaparegui de la seva vida i de la seva història personal. De la mateixa manera que quan llencem un objecte a les escombraries el que volem és desfer-nos-en per sempre, en deixar un nounat a un contenidor el que es vol és esborrar el seu naixement de la història.

L’explicació psicològica d’aquesta resposta dels pares és “aquest nen ningú el veurà mai. Serà com si ni tan sols hagués arribat a existir“. Per això donar-lo en adopció no és una solució per ells. Necessiten oblidar que ha nascut per tornar a fer vida normal.