skip to Main Content

Alguna vegada t’has preguntat per què una persona fa el que fa? Estem envoltats de persones amb conductes estranyes, incomprensibles o inexplicables. Que ens sorprenen, o ens indignen. Que ens fan venir ganes de mirar cap a una altra banda o ens reconcilien amb la humanitat. Aquesta pàgina dóna una explicació psicològica a algunes coses sorprenents que veiem a les notícies.


L’explicació psicològica de l’agressivitat dels militars cap als reclutes

Quan veiem una pel·lícula on un grup de reclutes s’allista a un exèrcit ens pot sorprendre el tracte que reben dels seus instructors: crits, insults, humiliacions, etc. També ens podem preguntar si a la vida real això passa o només és un tòpic del cinema. Doncs a la vida real també es produeix, encara que amb menys intensitat. De fet sovint veiem a les notícies processos judicials contra militars que “s’han excedit” en el seu tracte. Aquí en tenim un exemple. Ara bé, quina explicació psicològica té aquesta manera d’actuar?

Explicació psicològica mala llet militars - Psicologia FlexibleEl motiu és posar un filtre doble entre qui serveix i qui no. El primer filtre és per les persones considerades massa sensibles com per “resistir” aquest tracte. Es creu que difícilment podran dur a terme accions militars contra altres persones. De tota manera no he trobat cap estudi que confirmi que les persones amb l’autoestima vulnerable no tinguin capacitat de servir a un exèrcit. D’altra banda, les persones que es consideren a si mateixes massa sensibles és poc probable que s’hi allistin de manera voluntària.

El segon filtre és per detectar les persones que reaccionen de la manera oposada: amb rebel·lia. L’exèrcit els proporcionarà una instrucció i una capacitat de fer mal, i vol evitar que, un altre dia, aquest soldat faci servir el que ha après contra l’exèrcit que li ho ha ensenyat. Dit d’una altra manera: és un mal negoci ensenyar a fer mal a algú que després aprofitarà el que ha après per fer mal al seu instructor. Per tant l’exèrcit necessita assegurar-se que només instrueix soldats lleials i compromesos. I els rebels són els que fàcilment es reboten i es posen en evidència per a ser expulsats.

Les persones motivades per servir al seu exèrcit són les que resistiran el que els caigui a sobre. Això també inclou les patentes que els veterans fan als novells. De tota manera els darrers anys s’estan presentant més denúncies contra actituds masclistes cap a les dones que formen part de l’exèrcit, un fenomen que s’ha d’analitzar des d’una òptica diferent d’aquesta.

Aquest vídeo de la pel·lícula Oficial i cavaller (dirigida per Taylor Hackford l’any 1982) il·lustra aquesta agressivitat dels militars cap els reclutes:


L’explicació psicològica de per què quasi tots els pedòfils són homes

Quasi sempre que veiem a les notícies detencions de pederastes, són homes. Molt poques vegades detenen dones per aquests casos i això té una explicació psicològica. Però abans cal diferenciar dos conceptes que sovint es confonen: la pedofilia i la pederàstia. La pedofilia és un trastorn pel qual una persona només obté excitació sexual quan s’imagina o està amb nens o adolescents. La pederàstia és el delicte d’interactuar amb nens amb una finalitat sexual.

Es creu que prop del 25% de nens i nenes al nostre país han patit algun tipus d’abús. Les xifres no són clares perquè molts casos no es denuncien. El que sí que sabem és que en la majoria d’ocasions l’abusador és algú pròxim al nen: un familiar, un amic dels pares, etc. Un tema a part és el tràfic d’imatges amb pornografia infantil, que pot tenir una motivació estrictament econòmica.

Per entendre l’explicació psicològica del fet que la majoria siguin homes hem d’anar a l’erecció. L’erecció és un reflex, com ho és la salivació. Els reflexos són involuntaris i depenen d’un estímul que els desencadeni. I a més a més són condicionables. Això vol dir que s’associen, involuntàriament, a aquests estímuls: el nostre cos aprèn que el reflex va lligat a alguna cosa.

Quan casualment, vàries vegades i en presència de nens, un home té una erecció el seu cos aprèn aquesta associació. Inconscientment. I com que l’erecció ha estat prèviament associada a l’excitació també vàries vegades, es vincula aquesta excitació als nens. Per tant és més probable que en el futur s’exciti quan vegi nens, i cada cop que això passi reforça encara més aquesta associació. De tots els reflexos, l’erecció és un dels més fàcilment condicionables.

Afortunadament aquest problema té tractament: de la mateixa manera que l’erecció s’ha condicionat als nens, es pot descondicionar i associar-se a estímuls més correctes. El tractament psicològic hauria de formar part de qualsevol política penitenciària, ja que el fet de tancar aquests homes (o insultar-los), per si sol, no fa que es curin.


L’explicació psicològica d’abandonar un nadó a un contenidor

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 16 de desembre una dona a Granollers per la mort dels seus dos fills acabats de néixer. Un era a casa i l’altre en un contenidor. La detenció es va produir a l’hospital, on la dona havia acudit per la quantitat de sang que estava perdent després del part.

Què porta uns pares a abandonar el seu fill acabat de néixer a un contenidor? La voluntat d’esborrar-lo de les seves vides. Un cop assumit que no li podran donar el que necessita, l’habitual és donar-lo en adopció. Això es fa segons els tràmits -a través dels serveis socials-, encara que hi ha qui opta per deixar-lo a algun lloc on el puguin cuidar, com a la porta d’un hospital, i desaparèixer.

Alguns adults que no volen el seu fill, a l’hora de deixar-lo, tenen por d’estar-se preguntant tota la vida com li hauran anat les coses. Per això n’hi ha que el deixen a un contenidor. La intenció és fer que desaparegui de la seva vida i de la seva història personal. De la mateixa manera que quan llencem un objecte a les escombraries el que volem és desfer-nos-en per sempre, en deixar un nounat a un contenidor el que es vol és esborrar el seu naixement de la història.

L’explicació psicològica d’aquesta resposta dels pares és “aquest nen ningú el veurà mai. Serà com si ni tan sols hagués arribat a existir“. Per això donar-lo en adopció no és una solució per ells. Necessiten oblidar que ha nascut per tornar a fer vida normal.


 

Back To Top