skip to Main Content

10 frases motivacionals que no tenen sentit

Les frases motivacionals intenten mostrar, amb poques paraules, que un objectiu és assequible. Però sovint obliden matissos importants, perquè són massa breus, o perquè arruinarien la seva missió. Possiblement qui les ha pensat no les haurà d’aplicar a la seva vida, i per això els és igual si reflecteixen la realitat o forcen el lector a reduir el camp de visió.

Gots i tasses amb frases motivacionals

Les frases motivacionals

Vivim una època en la que tot se simplifica. Les pantalles que mirem són cada cop més petites i això obliga a resumir els missatges per assegurar que es llegiran. Algunes coses es volen resumir tant que s’acaben desnaturalitzant. Com quan ens diuen “Entrena amb duresa, confia en tu mateix i podràs córrer una marató“. Una marató són 42 quilòmetres! De debò pensem que és tant simple?

Per això he volgut recollir en aquest article 10 frases motivacionals que no tenen sentit.

1. “No es tracta d’on ets, sinó d’on vols arribar”

Sigui on sigui on vols arribar, no és el mateix un punt de partida llunyà que un punt de partida proper. Acabar una marató no és el mateix si ets al quilòmetre 15 que si ets al quilòmetre 41. La proximitat de la meta és diferent i el grau de fatiga també. Algunes persones no podran fer mai una marató (cosa que no vol dir que no puguin córrer com a activitat esportiva).

També hi ha persones que voldrien cantar professionalment. Gravar discs i fer concerts. Però per fer això es necessiten unes característiques que no tothom té: una determinada veu, sentit del ritme, adequació del to (no desafinar) i carisma. Per més que ens esforcem per arribar-hi, depenen del talent, i no de l’habilitat. Per tant no es poden entrenar. Si no es tenen, no es tenen.

2. “Fes-ho o no ho facis, però no ho intentis”

Fes-ho o no ho facis però no ho intentis (Yoda)Aquesta frase la diu Yoda a “La Guerra de les Galàxies III: L’imperi contraataca“. I té una èpica innegable dins de la pel·lícula. Segurament volia dir que quan facis una cosa hi posis determinació. Que no la facis com si fos provisional, encara que sigui la primera vegada, sinó com si fos la definitiva. Però per fer qualsevol cosa és necessari intentar-ho.

Intentar-ho permet veure dificultats que no havies previst quan només ho pensaves. I facilita que vagis millorant si ho has de repetir. Sempre et serà més fàcil fer una cosa per primera vegada si saps que ho pots intentar. Per contra, si creus que no te’n sortiràs abans d’intentar-ho, és més probable que et quedis amb els braços creuats.

3. “Si ho pots somniar, ho pots fer”

Hi ha un exercici que sovint recomano a les persones que han de fer alguna cosa que els fa molta por. Per exemple un examen d’oposicions, passar pel quiròfan o parlar en públic. L’exercici és el següent: El dia abans, o unes hores abans, tancar els ulls i visualitzar tant nítidament com puguin que es troben en aquella situació. Aquest exercici es diu visualització (o assaig en imaginació) i aconsegueix que, quan la persona s’ha d’enfrontar a la situació real, ho faci amb menys ansietat.

Per què funciona? Perquè la imaginació no té límits, però la realitat sí. Quan imaginem, podem preveure coses terribles i impossibles, perquè el cervell és creatiu. Però quan ens trobem a la situació real, veiem que moltes de les coses que ens feien por eren irreals i, per tant, no poden succeir. L’eficàcia de l’exercici es basa en que la imaginació i la realitat són coses diferents. Per tant hi ha coses que podem somniar però que no podem fer. Per exemple, retrocedir en l’edat, recórrer 5000 quilòmetres en 10 segons o apagar un incendi forestal amb les mans.

4. “Tens por de fracassar perquè desitges fracassar”

Pensa malament i l'encertaràs - Psicologia Flexible

Hi ha poques situacions en les quals una persona pot desitjar fracassar. Normalment quan s’hi ha invertit temps, diners i esforços, el que es desitja és que tingui èxit. Dir a una persona que desitja fracassar és un exemple d’un dels errors més freqüents que cometem en les nostres relacions: atribuir intencions als altres.

El motiu pel qual una persona té por de fracassar en una cosa és que allò és important per ella. Fracassar en una ximpleria no fa por. Dir-li a algú que té por de fracassar perquè desitja fracassar és burlar-se de la importància que hi dóna. I, si finalment fracassa, es pot sentir culpable perquè li han dit que era el que desitjava.

5. La frase motivacional reina: “Pensa malament i l’encertaràs”

Una de les frases motivacionals que sentim més sovint. Ens motiva a desconfiar dels altres. Però un dels pilars de les relacions humanes és la confiança. Sense confiança no podem explicar certes coses, ni demanar res als altres, ni fer encàrrecs. La suspicàcia és una barrera per a les relacions.

En algun moment ens sentirem decebuts perquè haviem dipositat unes expectatives que no s’han complert. O ens sentirem traïts o utilitzats. Però això no demostra que haguem de desconfiar de tot i de tothom. Si ho fem experimentarem fàcilment el biaix de la profecia autocomplerta: La desconfiança que mostrem cap els demés farà que aquests no confiin en nosaltres, i ho posarem com a exemple per convèncer-nos de que no s’hi pot confiar.

6. “El dolor que tens avui és la força que tindràs demà”

No pain no gain - Psicologia FlexibleEl que es pot extreure d’aquesta frase és que, com més força volem tenir, més dolor ens hem de provocar. És una derivada del “No pain, no gain(“Sense dolor no hi ha recompensa“).

El dolor és un avís que ens dóna el cos per indicar que hi ha quelcom que no va bé. O ens hem fet mal, o estem tristos. I ens mobilitza per buscar una solució. Quan l’esforç -físic o mental- provoquen dolor vol dir que estem fent malament alguna cosa. I el dolor no ens ajudarà a fer-ho millor, sinó tot el contrari.

7. “L’única diferència entre un bon dia i un mal dia és la teva actitud”

Una altra de les frases motivacionals per culpabilitzar. Tens un mal dia? És culpa teva. Per tenir una mala actitud. Per començar el principi “Una persona, una actitud” no va enlloc. Una persona té diverses actituds davant de diverses coses. L’actitud no és una sola cosa que ens posem i ens acompanya tot el dia, com uns mitjons.

L’actitud és la predisposició personal a actuar de determinada manera segons la valoració que fem d’una cosa que tenim davant. Un racista té una creença segons la qual les persones d’altres races mereixen menys drets. Aquesta creença porta a una actitud de rebuig i, probablement, a una conducta de discriminació. Res a veure amb la manera d’afrontar el dia.

Eforçar-nos perquè tots els dies siguin bons és esgotador. Podem tenir un mal dia i no passa res!

8. “La victòria no ho és tot: És l’únic!”

Històries de superació - Psicologia FlexibleTots hem sentit o hem vist històries de superació. Vides de persones que han superat grans dificultats i se n’han sortit. I es posen com a exemple per acusar els altres i dir-los que, si no se’n surten, és per culpa seva per no haver-s’hi esforçat prou. Les històries que no veiem són les de persones que, en circumstàncies semblants, no se’n surten. I potser s’hi han esforçat tant o més que les primeres, però no ho han aconseguit. Aquestes són les que reben la culpabilització. Això no vol dir que les històries de superació siguin negatives, sinó que també cal explicar històries de no superació.

D’altra banda dir que la victòria és l’únic tira a terra una altra frase que diem sovint, sobretot als nens: “L’important és participar“. Perquè les activitats en grup fomenten la socialització, la cooperació i la resolució de conflictes. I si els diem que han de guanyar tant sí com no, faran el que faci falta per guanyar, fins i tot al marge de les normes.

9. “Sigues cordial amb les persones, però dur amb tu mateix”

D’entre les frases motivacionals de manual aquesta no és tant coneguda. I això que de les que fomenten forçar l’autoexigència en tenim unes quantes!

En canvi, una frase que apareix diverses vegades al blog de Psicologia Flexible és:

La manera com et relaciones amb els altres és la manera com et relaciones amb tu mateix.

És positiu ser exigents amb els altres i amb nosaltres mateixos. I, alhora, ser cordials amb els altres i amb nosaltres mateixos. Ser exigents demostra confiança: Espero més de tu perquè si no ho fes t’estaria deixant per inútil. I ser cordial demostra comprensió. Ens ho podem permetre.

10. “No ploris perquè s’ha acabat; somriu perquè ha succeït”

Frases motivacionals que no ajuden - Psicologia Flexible

Imagina’t que la teva parella t’acaba de deixar, en el moment de més enamorament. Què pensaràs si et diuen això? Segurament la ràbia, la impotència i la tristesa no et deixaran pensar gaire. Cosa que demostra la inutilitat de frases motivacionals com aquesta. Però podem fer el següent raonament:

Davant d’una ruptura fem un dol. Ens hem de re-adaptar a una vida en que aquella persona ja no hi és. I el dol transcorre amb pena. Després del dol, torna la normalitat. Quan et veuen plorant i et diuen aquesta frase, no et serveix: en aquest moment el cos et demana plorar i no somriure. I quan ha passat el dol, la frase tampoc et serveix perquè ja has deixat de plorar. En resum: Si tens un problema avui no et serveix una solució que arribarà l’any que vé. Vols una solució ara mateix.


Coneixes més frases motivacionals sense sentit? Escriu-les en un comentari! I no t’oblidis de compartir aquest article amb els teus contactes.

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top