skip to Main Content

Gestió emocional de la crisi econòmica

CORONAVIRUS
1. Afrontar el confinament pel coronavirus
2. Pautes per a un teletreball efectiu
3. El confinament és una responsabilitat individual
4. Gestionar la incertesa pel coronavirus
5. Impacte psicològic del confinament i el coronavirus
6. Les persones grans i les residències davant del coronavirus
7. Impacte del coronavirus en els professionals sanitaris
8. Gestió emocional de la crisi econòmica
9. Suport psicològic a persones amb COVID persistent

El confinament i el coronavirus han provocat una crisi econòmica profunda i sobtada, que afegeix incertesa a la situació que vivim des de finals de febrer. Moltes persones en pateixen les conseqüències de manera directa i amb poc poder per a canviar les coses. Però sempre hi ha marge per a protegir-nos fent una bona gestió emocional de la crisi econòmica.

Gestió emocional de la crisi econòmica pel coronavirus - Psicologia Flexible

Necessites ajuda? ESPECIAL: Ajuda psicològica als afectats pel confinament i el coronavirus

La crisi econòmica provocada pel confinament i el coronavirus

Estem sortint de l’etapa més dura de la crisi sanitària del coronavirus. En ser un virus desconegut per la comunitat científica, no hi havia informació sobre el seu comportament, ni hi havia cap tractament preventiu o curatiu. Per això la manera d’evitar que la propagació del virus fos excessiva, va ser reduir dràsticament el contacte entre persones. I les autoritats sanitàries van ordenar un confinament.

L’aturada de l’activitat econòmica, sobretot en sectors de gran importància al nostre país (la indústria i el turisme) va deixar moltes persones a casa; algunes van poder continuar treballant (en forma de teletreball); altres es van acollir a un ERTO, tot i que encara no han cobrat des del mes d’abril. Però la destrucció de llocs de treball ha estat important, i això obre la porta a un nou periode difícil.

La gestió emocional de la crisi econòmica, que podem fer a títol individual, ens ha d’ajudar a passar aquest interval sense que el benestar i la qualitat de vida es deteriorin excessivament. I ho podem fer amb activitats que amorteixin l’ansietat i l’estrès.

Com ens afecta aquesta crisi

Vivim la ciris econòmica post-coronavirus amb sensació d'amenaça - Psicologia Flexible

Aquesta crisi econòmica arriba quan encara no ens haviem recuperat de l’anterior. Afegeix incertesa a un moment de canvis importants, en que la precarietat laboral ja era estesa. On més es nota és en la pèrdua del lloc de treball o en la sensació d’amenaça davant del risc d’aquesta pèrdua, que ens exposi a dificultats econòmiques greus.

Ja durant el confinament van augmentar notablement el consum d’alcohol, tabac i psicofàrmacs. Aquests productes, a curt termini, ens ajuden a allunyar-nos del problema. Però no deixen de ser estratègies d’afrontament que no solucionen res i, fins i tot, poden provocar addiccions que afegeixin més dificultats a les que ja tenim.

El més normal és viure aquesta situació en forma d’estrès i ansietat. L’estrès és la reacció que tenen el cos i la ment quan ens trobem davant d’una cosa que desborda la nostra capacitat de resposta, i ens activem per a fer-hi front. En petites dosis té efectes positius, perquè ens ajuda a posar-nos en marxa. Però quan s’intensifica o s’allarga en el temps, es viu amb malestar i fins i tot pot posar en perill la nostra salut, ja que fa que ens baixin les defenses davant d’algunes malalties.

L’ansietat és la preocupació per alguna situació del present o del futur que veiem com a insuperable i que fa que ens centrem només en allò negatiu. També ho vivim amb malestar, perquè anticipem que no podrem evitar ens passi allò que ens preocupa i perquè ens limita en les activitats diàries.

És habitual que l’atur de llarga durada es visqui amb una sensació de fracàs personal, de cara a un/a mateix/a i de cara a la família. També contribueix a reduir el contacte social amb companys i companyes i, per tant, disminueixen les oportunitats de trobar solucions als problemes.

La gestió emocional de la crisi econòmica

A títol individual percebem poc marge de maniobra per a capgirar la crisi. Sí que tenim capacitat, cadascú de nosaltres, per posar-nos en marxa i buscar solucions (entre elles, una nova feina). Però de vegades són els propis estrès i ansietat els que bloquegen aquesta capacitat. Ho podem compensar amb aquestes pautes per a la gestió emocional de la crisi econòmica:

Relativitza l’ansietat

L’ansietat justificada davant un perill real és una eina. Per exemple: ser a un barranc i tenir por de caure daltabaix té tot el sentit del món. L’ansietat t’ajuda a protegir-te. Però quan aquesta por es trasllada a alguna cosa hipotètica que podria passar en el futur, o bé no t’ajuda a protegir-te de res, pots intentar controlar-la per evitar que ella et controli a tu. Respira profundament i fes una llista d’accions que et poden ajudar.

Relativitza les amenaces

Pensa què és el pitjor que podria passar. I després, pensa quina probabilitat real hi ha que això passi sense que hi puguis fer res. Relativitzar les amenaces ajuda a mantenir la calma, un element necessari per a prendre decisions.

Parla amb els altres

Compartir les dificultats fa que semblin menys greus. Ajuda a ordenar els pensaments i a desfer l’embolic mental. I també és una oportunitat per a descobrir que moltes de les coses que et passen, també passen a altres persones. I que l’ajuda mútua permet trobar solucions.

Fes exercici físic

Tornar a fer exercici físic després del coronavirus - Psicologia Flexible

La llista de beneficis de l’exercici físic és interminable. I per a practicar-ne no necessites ni diners ni una gran disponibilitat de temps. Ho notaràs reduint l’ansietat i l’estrès, guanyant energia, millorant el descans, controlant el pes, augmentant l’autoestima, etc.

Continua buscant feina

L’activitat en general t’ajudarà a vèncer la inhibició i el bloqueig, perquè puguis millorar el teu futur personal i professional. Pots buscar feina tant si no en tens, com si en tens però vols canviar. Fes una ullada a l’article “Com preparar-te per a una entrevista de treball“.

Demana ajuda professional, si en necessites

La majoria de persones poden fer, amb els seus recursos personals, la gestió emocional de la crisi econòmica. Però si necessites suport psicològic, no dubtis a demanar-ne. Et pot anar bé per a una crisi puntual, per a una ajuda més a llarg termini, i fins i tot per a adquirir eines que t’ajudin a afrontar situacions del futur. Si vols, et pots posar en contacte amb mi a través d’aquests canals:

Llamar al psicólogo de Manresa y BarcelonaWhatsApp al psicólogo de Manresa y BarcelonaEmail al psicólogo de Manresa y Barcelona

T’ha agradat aquest article? Deixa el teu comentari o la teva pregunta i et respondré personalment. I si penses que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top