skip to Main Content

Gestionar la incertesa pel coronavirus

CORONAVIRUS
1. Afrontar el confinament pel coronavirus
2. Pautes per a un teletreball efectiu
3. El confinament és una responsabilitat individual
4. Gestionar la incertesa pel coronavirus
5. Impacte psicològic del confinament i el coronavirus
6. Les persones grans i les residències davant del coronavirus
7. Impacte del coronavirus en els professionals sanitaris
8. Gestió emocional de la crisi econòmica
9. Suport psicològic a persones amb COVID persistent

Des del confinament pel coronavirus, veiem força prediccions sobre com canviaran les nostres vides a partir d’ara. És comprensible que intentem preveure el futur, però també ens cal admetre que encara és d’hora per saber què passarà. I aquesta és, precisament, una de les dificultats a nivell psicològic: Gestionar la incertesa pel coronavirus.

Gestionar la incertesa pel coronavirus

ESPECIAL: Ajuda psicològica als afectats pel confinament i el coronavirus

Els canvis que hi ha hagut

Els canvis que hi ha hagut fins ara a causa de l’epidèmia de COVID19 no ens ajuden gaire a predir què passarà en el futur. Perquè han estat canvis molt sobtats, en resposta a una situació poc coneguda, i amb grans diferències entre països.

Hem vist esforços de governs, sistema sanitari, mitjans de comunicació i empreses del sector de la indústria per adaptar-se ràpidament a les demandes que apareixien. Sens dubte en podem estar orgullosos com a societat. Les mostres de solidaritat per part de tothom han estat constants.

Però també hem vist una epidèmia que es propaga molt ràpidament i que ens ha fet utilitzar guants i mascaretes per anar pel carrer i mantenir les distàncies socials. Això suposa un xoc en una cultura com la nostra, en la qual les persones ens saludem donant-nos la mà, abraçant-nos i fent-nos petons.

També hem vist la presència de l’exèrcit al carrer i als mitjans de comunicació, una limitació de llibertats que en condicions normals seria inadmissible. I les conseqüències emocionals i socials del confinament. Tots aquests canvis se suposa que s’han de revertir quan el coronavirus deixi de ser una amenaça greu, és a dir, quan hi hagi un tractament eficaç i/o una vacuna. Els dubtes sobre si aquests canvis es mantindran fins i tot després contribueix a la incertesa pel coronavirus.

La crisi econòmica

La crisi econòmica provoc ada pel coronavirus pot deixar moltes persones sense feina

L’aturada econòmica ha estat brusca i intensa. Els experts apunten que serà una crisi profunda, però de la qual ens recuperarem aviat (entre els anys 2021 i 2022). A més a més se n’han vist afectats pràcticament tots els sectors econòmics, fins i tot algunes grans empreses es veuen amenaçades.

Per als petits empresaris i per als treballadors un dels problemes afegits és que aquesta crisi arriba quan encara no ens haviem recuperat de l’anterior. Hi ha força sensació de desampara i que tornarà a augmentar l’atur. Tampoc sabem quin impacte tindrà la transformació digital que s’ha iniciat, a través de la qual s’ha començat a aplicar el teletreball. Però segurament algunes de les persones afectades per aquesta crisi econòmica (treballadors i empresaris) necessitaran ajuda psicològica.

Vull fer un article específic al blog de Psicologia Fexible, per a la gestió emocional de la crisi econòmica provocada pel confinament i el coronavirus. Serà quan hi hagi més informació sobre com ens està afectant aquesta crisi econòmica.

Gestionar la incertesa pel coronavirus

Ja explicava en aquest article que la incertesa havia arribat per quedar-se. Que el conegut esquema pel qual una persona iniciava l’edat adulta amb una perspectiva de seguretat (una feina per a tota la vida, una parella per a tota la vida i una llar per a tota la vida) s’estava esvaïnt. I que és normal viure aquest canvi amb una certa preocupació.

Gestionar la incertesa pel coronavirus implica aprendre que no ho podem controlar tot. Evidentment això resulta incòmode: les persones ens sentim més tranquil·les quan sabem què passarà. Quan tenim una seguretat. I la incertesa fa que busquem aquesta seguretat. Que busquem respostes. I si no trobem respostes, ens les inventem. Tot per recuperar la calma.

És normal que fem això. Com a psicòleg que també treballo amb persones amb càncer, veig cada dia les preguntes que es fan els pacients sobre com els anirà el futur i què els canviarà. I el que els proposo és vàlid per a tothom, també per a les persones que experimenten la incertesa pel coronavirus.

Es tracta de buscar un equilibri entre dues situacions:

El que podem controlar

Tenir clar de què disposem ara, individualment, i de com ho podem utilitzar per al present i el futur. Fer una llista de recursos amb els quals comptem (incloent la formació i experiència, el suport social i familiar, els contactes professionals, les propietats, els serveis i ajuts públics, etc). Descobrirem que tenim més del que sembla.

Amb la paraula “controlar” aquí em refereixo a coses que sabem que tenim i que sabem que ens poden ajudar. Són recursos amb els quals comptem. La sensació de control és un dels elements que contribueixen més a reduir l’ansietat i la incertesa. Sempre considerant que l’objectiu no és tenir més, sinó utilitzar el que tenim per al benestar.

El que no podem controlar

En situacions com l’actual, una part de la incertesa és inevitable. Lluitar contra la incertesa tant sí com no és un esforç esgotador, i tampoc ens ajudarà. Acceptar aquesta realitat ens ajuda a enfrontar-nos-hi.

I això serveix per a tots els canvis que puguin venir i que, ara per ara, ningú coneix i ningú pot endevinar. Ni tan sols aquells que fan pronòstics en mitjans de comunicació. No poden predir els esdeveniments perquè no tenen situacions similars del passat en que puguin basar-se.

En resum, gestionar la incertesa pel coronavirus suposa un equilibri entre ajudar-nos del que tenim i acceptar que no ho podem saber tot.

Si necessites ajuda psicològica per fer front a la situació personal que estàs vivint, posa’t en contacte amb mi de manera privada. També pots deixar alguna pregunta o comentari a aquest mateix article, i compartir-lo amb qui creguis que el pot ajudar.

Llamar al psicólogo de Manresa y BarcelonaWhatsApp al psicólogo de Manresa y BarcelonaEmail al psicólogo de Manresa y Barcelona

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top