skip to Main Content

La metàfora del jardí

La metàfora del jardí s’utilitza en Teràpia d’Acceptació i Compromís. Pot ajudar a entendre que lluitar contra els problemes i voler-los solucionar de manera precipitada i inadequada pot fer que aquests es facin més grossos. Aquest article és per a explicar la metàfora del jardí, el seu significat en psicologia i les seves aplicacions.

La metàfora del jardí - Psicologia Flexible
Pasja1000 – Pixabay

La Teràpia d’Acceptació i Compromís

La Teràpia d’Acceptació i Compromís forma part de les anomenades Teràpies de Tercera Generació (la primera generació de teràpies van ser les que se centraven en canviar directament la conducta; la segona generació van ser les que incorporaven la importància del pensament). El principi general de les teràpies de tercera generació és que hi ha una cosa més important que les conductes en si mateixes: el context en el qual es produeixen aquestes conductes. Per això també se les anomena teràpies contextuals. El mindfulness també s’inclou en aquesta categoria.

Concretament la Teràpia d’Acceptació i Compromís se centra en el fet que la lluita aferrissada contra el malestar fa que aquest malestar augmenti. Explica el Trastorn d’Evitació Experiencial dient que les persones tendim a evitar el malestar, oblidant que aquesta experiència forma part de la vida per més desagradable que sigui. I que com més ens esforcem per fugir del patiment, més patim.

S’anomena Teràpia d’Acceptació i Compromís perquè treballa amb l’acceptació (del fet que el malestar forma part de la normalitat i que no sempre el podrem evitar) i amb el compromís (amb els valors personals que ens han de motivar per tenir una vida satisfactòria.

La metàfora del jardí

Què diu la metàfora del jardí

La metàfora del jardí diu el següent: Imagina’t que tens un jardí que t’agrada molt cuidar. En aquest jardí hi ha flors de tots colors, plantes diverses i arbres fruiters. Però les plantes no sempre produeixen flors, perquè això depèn de moltes coses: del temps que fa que les plantes viuen, de condicions climatològiques, de com se las ha cuidat, etc.

La metàfora del jardí s'explica en la Teràpia d'Acceptació i Compromís
Katya Ershova – Pixabay

I els jardins solen tenir males herbes. Com que embruten el jardí, les vols arrencar de seguida i sense miraments. Però l’endemà hi tornen a ser. I com més n’arrenques, més en surten. Al final t’has centrat tant en arrencar les males herbes que has descuidat les flors que t’han t’agraden.

Has pensat que les males herbes potser també tenen avantatges? Que poden donar un aspecte més natural al jardí? Que poden absorbir l’excés d’aigua? L’esfoç posat en eliminar-les no serveix perquè tornen a créixer i, d’altra banda, fa que el jardí quedi abandonat. Com a resultat: cuides el teu jardí tal com volies fer-ho, o has deixat que les males herbes prenguin el control?

Font: “Terapia de aceptación y compromiso (ACT). Un tratamiento conductual orientado a los valores. Kelly Wilson i Carmen Luciano (2009, Ediciones Pirámide). Pàg. 113-114.

Com s’interpreta

Les flors i les plantes representen les activitats diàries i les relacions. Treballem per cuidar-les i que donin bons resultats, sabent que aquests no sempre seran òptims perquè depenen de moltes coses. Les males herbes són els problemes que, d’acord amb el Trastorn d’Evitació Experiencial, intentem arrencar de socarrel però això no els fa desaparèixer. I com més ens deixem dominar per aquesta lluita, més descuidem les coses que ens importen.

A més a més ens oblidem que els problemes amaguen oportunitats per millorar moltes coses (per exemple, una discussió de parella pot evidenciar un problema de comunicació, i això obre la porta a solucionar-lo).

Com es pot aplicar a la psicologia

Les metàfores poden ajudar a explicar moltes coses de manera pràctica. Un exemple el tenim amb el càncer. Les utilitzo molt a l’hora d’ajudar les persones a millorar les seves vides.

T’has preguntat mai com condueixes la teva vida i com resols els problemes? O si els problemes acaben desviant la teva atenció cap allò que no funciona? Seguint amb la història, la intervenció psicoterapèutica es basa en COM cuides les plantes: Fas allò que volies fer, o ja te n’has oblidat perquè només penses en el que no funciona?

No es tracta de fer veure que els problemes no existexen, ni de suportar-los estoicament. Es tracta de no deixar que es converteixin en el centre de la teva vida.

D’acord amb la metàfora del jardí, la Teràpia d’Acceptació i Compromís és com plantar una llavor -la que tu vulguis- i comprometre’t amb cuidar la planta per tal que creixi i produeixi flors. Sabent que els problemes hi són, però sense permetre que t’ocupin tots els esforços.

T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top