skip to Main Content

La salut al mercat

Cada cop es parla més de l’estil de vida saludable. La salut s’ha convertit en un objecte de mercat: es venen productes i serveis per a gaudir d’una bona salut i prevenir les malalties. Però també apareixen dubtes sobre els seus motius i la seva necessitat. Som uns exagerats? O realment és necessari seguir totes les recomanacions? En aquest article analitzem la presència de la salut al mercat.

La salut al mercat - Psicologia Flexible

La salut al mercat

La salut és un camp al qual, fins fa poc, se li prestava una atenció relativa. Recentment sembla haver-se convertit en un producte de mercat: Es ven salut de la mateixa manera que es venen cotxes o cafè. No és una cosa negativa, perquè crea un intercanvi en que tothom hi surt guanyant. D’una banda nosaltres -els “clients”- tenim salut, que és l’instrument que ens permet fer una vida normal i relacionar-nos amb els altres. De l’altra, al mercat estimula la investigació i l’activitat econòmica.

Però l’afany de vendre pot provocar que convertim en necessitats coses que només són avantatges, o que ens venguin una solució per a un problema que encara no tenim.

Tot això va lligat a una tendència, creixent els últims anys, a viure cada cop més protegits. El marc legal esdevé progressivament restrictiu en matèria de control alimentari, conducció de vehicles, ús de materials, etc. Com que ho associem a la seguretat és fàcil que tinguem por quan transgredim aquestes línies. Aleshores apareixen certes marques que capten la nostra por i, després ens venen el seu producte com l’única solució.

La salut al mercat - Psicologia Flexible

Exemples de la presència de la salut al mercat

Hi ha uns quants exemples de productes o serveis que ens venen, la utilitat dels quals es pot posar en dubte:

  • Els complements alimentaris o vitamínics no han de substituir una dieta equilibrada. Si no hi ha cap malaltia podem trobar els nutrients que necessitem, i en la quantitat més o menys justa, en una dieta variada i equilibrada. Incloent els àcids grassos, les vitamines, i els minerals.
  • El sistema immunitari, a priori, és suficient per a protegir la nostra salut. Fora dels casos en que es diagnostica una immunodeficiència, el nostre sistema immune està molt ben preparat per a protegir-nos de virus i bacteris. Prendre productes per estimular-lo pot ser inútil -fins i tot si es troben al supermercat-. A més a més fan que el nostre cos s’acostumi a deixar d’exercir una funció bàsica que qualsevol dia pot ser necessària. Per estimular les defenses és més eficaç un iogurt natural. A més a més el iogurt té altres avantatges, com mantenir la flora intestinal.
  • Per anar a córrer pel carrer o al bosc necessitem calçat i roba esportiva i aigua. Altres accessoris poden ajudar, però no són necessaris. Va per les aplicacions compta-quilòmetres, els braçalets per smartphones i les camisetes amb wifi que transmeten la nostra freqüència cardíaca a les xarxes socials (però… per què?).
  • Beure dos litres d'aigua al dia - Psicologia FlexibleHem de beure dos litres d’aigua al dia? Quan parlem de la salut al mercat aquest n’és un bon exemple. De fet hauríem d’INGERIR dos litres d’aigua al dia. Però amb una dieta equilibrada ja tenim la meitat d’aquesta aigua formant part del menjar (sobretot a fruites i verdures). La resta sí que va bé incorporar-la en forma d’aigua, infusions, etc.
  • Prendre el sol en hores de màxima irradiació ens estimula la melanina (després d’haver-nos cremat la pell). Ho podem fer amb més seguretat quan el sol està més baix, al matí o al final de la tarda. Va pels protectors solars que et diuen “exposa’t amb tranquil·litat, encara que faci mal, que nosaltres et protegim”. És probable que et protegeixin, però no cal cremar-se.

Són alguns exemples de com la salut al mercat ens pot crear una necessitat per després oferir-nos “la seva” solució. S’orienten a perfeccionar la nostra activitat diària. Però no cal rendir al 100% cada dia, ni gastar-nos els diners en coses que ens ajudin a rendir al 120%. La vida no és perfecta i nosaltres tampoc. De vegades fallem, ens agradi o no, i és bo donar-nos permís a nosaltres mateixos per fer-ho.

La salut comunitària comença a millorar quan s’erradiquen les malalties infeccioses, s’introdueixen els hàbits d’higiene bàsica i es garanteixen els serveis sanitaris mentre es promou un estil de vida saludable. Mantenir aquest estil de vida és molt útil, però sobrecarregar-nos de productes que el substitueixen no afegeix gran cosa a la nostra salut.


T’ha agradat aquest article? Si vols pots deixar algun comentari. I si creus que pot ser útil per a algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top