skip to Main Content

Lligar per internet de manera segura

Trobar parella a través de la xarxa és cada cop més habitual. Les aplicacions i pàgines web de contactes ens permeten seleccionar amb precisió i comoditat quines persones volem conèixer. Lligar per internet pot ser una bona idea, però convé tenir en compte algunes coses per a evitar decepcions, enganys o situacions de perill. Aquest article explica com lligar per internet de manera segura.

Lligar per internet de mabera segura - Psicologia Flexible
Mircea Iancu – Pixabay

Buscar l’amor per internet

Fins fa uns anys trobar parella era un deure social: la solteria estava mal vista (sobretot en les dones). Les festes majors, els balls de diumenge a la tarda, eren oportunitats per a resoldre aquesta necessitat. La recerca de parella pràcticament es limitava a l’àmbit local.

Amb l’arribada d’internet a mitjans dels anys 90 es van començar a crear llocs web específics per a conèixer persones. El gran canvi que això va suposar va ser la possibilitat de filtrar les característiques dels usuaris d’aquests serveis per fer-les encaixar amb els nostres gustos: edat, alçada, color dels ulls, etc. Els telèfons mòbils intel·ligents van afegir-hi la rapidesa i la geolocalització.

Inicialment lligar per internet estava estigmatitzat: es creia que les persones que només podien lligar per internet era perquè no tenien oportunitats fora d’aquest àmbit. Això alimentava la idea de que aquestes persones eren perilloses o mentien. Actualment buscar l’amor -o altres tipus de relacions- a la xarxa està més normalitzat, però alguns dels seus riscos es mantenen vigents.

Les eines de contactes: xats, webs, aplicacions…

D’eines per a lligar per internet n’hi ha moltes, i sovint són multifuncionals: permeten buscar, filtrar, seleccionar i parlar amb la persona que volem conèixer. N’hi ha que s’han especialitzat en el públic homosexual o en tipus de relació específics. Però no oblidem que són això: eines. Tal com passa amb les xarxes socials, utilitzar-les correctament és responsabilitat nostra.

Un seguit de circumstàncies, en nosaltres mateixos o en la persona amb la qual volem lligar per internet, fan que de vegades cometem errors que ens porten a decebre’ns o a perdre la confiança en els altres. Poden ser malentesos que, inconscientment, hem volgut ignorar. Fins i tot poden comportar alguna situació que, després, pensarem que hauríem volgut evitar. Es cert que de vegades necessitem equivocar-nos per a aprendre, però alguns errors poden sortir molt cars. Per tant, repassem algunes pautes que ens ajudaran a lligar per internet de manera segura.

Com lligar per internet de manera segura

Tingues clar si vols trobar parella o una altra cosa, i per a què

Utilitzar les aplicacions per lligar
Sammy-Sander – Pixabay

Busques una relació estable? Un amor que només duri uns dies? Sexe? Vols comprovar si la teva capacitat de seducció segueix tant potent com abans? Totes les opcions són igual de legítimes: al capdavall som les persones qui hem de definir com ens volem relacionar entre nosaltres. Però convé tenir-ho clar i dir-ho d’entrada, per esbrinar si l’altre vol el mateix.

D’altres “motius” que ens poden portar a lligar per internet tal vegada siguin més disfuncionals:

  • Provocar gelosia a la parella
  • Espiar-la i comprovar si també hi és
  • Satisfer una necessitat d’aprovació social per a compensar una manca d’autoestima
  • Substituir compulsivament la parella que ens acaba de deixar

En aquests casos pot haver-hi problemes de relació (incloent la relació que tenim amb nosaltres mateixos) i és bona idea canalitzar-los per una altra banda.

Sigues sincer/a

No només perquè pots acabar coneixent la que serà teva parella, i la sinceritat és clau en la relació. També perquè si menteixes, l’altra persona ho acabarà sabent tard o d’hora i et deixarà. Per exemple: posar fotos d’algú altre, especialment atractiu, enlloc de les teves, pot fer que rebis molts missatges. Però quan et vulguin conèixer en persona què faràs? Posposar eternament la trobada per evitar que t’enxampin?

També pot ser temptador mentir sobre el nivell de renda, l’edat, l’alçada o la professió. Però enganyar afecta directament la confiança. I una relació sense confiança -també a l’hora de lligar per internet- no funciona.

Modera les expectatives

Sovint arribem al lloc de contactes amb uns requisits per a la persona que busquem: volem que sigui intel·ligent, amb sentit de l’humor, atractiu/va, etc. Encara no el/la coneixem i ja l’hem idealitzat! I quan trobem algú que ens crida l’atenció, de seguida li imposem el nostre ideal. És a dir, tenim el vestit fet a mida, i li posem a l’altre sense saber si li va bé, o si li agradarà. Inconscientment, estem exigint a l’altra persona que sigui el nostre ideal.

Mentre hi estem xatejant, no la tenim al davant. No podem saber com es comporta amb nosaltres, ni com ens escolta ni si la foto és recent o és de fa 10 anys. Les ganes que, efectivament, sigui el nostre ideal, fan que ens ho creguem ràpidament. Percebem de manera esbiaixada tot el que ens fa pensar que l’hem encertat i ignorem el que demostraria que la persona no és el que esperàvem. No és patològic: és que el nostre cervell està preparat per a respondre positivament al plaer. I tampoc vol dir que l’altre ens estigui enganyant: segurament és del tot sincer, però nosaltres el veiem des dels nostres ulls. Per arreglar-ho…

Troba’t físicament amb aquesta persona ben aviat

Ús segur de les apps de lligar - Psicologia Flexible
Mircea Iancu – Pixabay

La manera d’evitar la frustració a la primera cita és anar-hi sense expectatives.

No deixis passar gaire temps. Com més parlis amb aquesta persona a través del xat, més s’inflarà la bombolla de la idealització. Per tant, si finalment has de descobrir que no és la persona que volies que fos, val més que ho descobreixis aviat. Així tampoc et faràs tant mal.

També és important no anar a aquesta trobada amb l’objectiu de vendre’t o de conquerir-lo. Podeu fer un cafè i passar una tarda inoblidable i, després, anar-vos-en cadascú a casa vostra i no tornar a quedar. No passarà res per fer això -excepte si ja te n’has enamorat-.

Explica-ho a algú de confiança

Aquest supòsit que explicaré ara és molt excepcional. No ha de servir per espantar-te, sinó per saber per què passa i com es pot evitar.

Els nostres amics i la família no coneixen la persona amb qui hem quedat. Per tant, si passés alguna cosa (com que se’ns emportés contra la nostra voluntat), no sabrien com localitzar-la ni en tindrien informació per a facilitar a la policia. Aleshores, no és mala idea dir a algú de confiança on anirem i a quina hora tornarem, per si de cas.


Has provat de lligar per internet? T’ha funcionat? Explica-ho en un comentari, i et respondré personalment. I si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus!

This Post Has One Comment

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top