skip to Main Content

Què són les habilitats socials

Millorar les habilitats socials pot ser necessari per a mantenir unes bones relacions amb els altres i amb nosaltres mateixos.

Les habilitats socials són el conjunt de maneres verbals i no verbals de comportar-nos amb les altres persones que fan que hi tinguem una bona relació. Podem dir que la manera com ens relacionem amb els altres és la manera com ens relacionem amb nosaltres mateixos.

Les habilitats socials són necessàries per desenvolupar-nos plenament en el nostre entorn: l’ésser humà és social per naturalesa. Les habilitats determinen el nostre èxit personal (amb els amics, amb la parella, amb les persones amb qui interactuem encara que només sigui per uns minuts, etc). Però també l’àmbit professional, on la intel·ligència o la formació no són suficients per assegurar l’èxit.

Afortunadament es poden millorar les habilitats socials: el fet que siguin, precisament, això (habilitats), i no talents innats, vol dir que es poden ensenyar, entrenar i aprendre.

Millorar les habilitats socials - Psicologia Flexible
StockSnap – Pixabay

Assertivitat i altres habilitats socials necessàries

Sovint les persones que necessiten millorar les habilitats socials no tenen cap trastorn, ni s’havien plantejat mai anar al psicòleg. Però han detectat alguns aspectes de les seves relacions que necessiten millorar. Les habilitats socials més necessàries són aquestes:

  • Assertivitat: Una acció assertiva és la que ens permet aconseguir el que volem o defensar les nostres idees o els nostres drets sense renunciar-hi per por de donar una mala imatge, i sense faltar al respecte als altres. L’assertivitat inclou saber dir “No” quan ens proposen una cosa que no volem fer, enlloc d’acceptar-la a contracor per evitar quedar malament.
  • Empatia: Capacitat de saber què està sentint una altra persona i, fins a un cert punt, què està pensant. És fonamental saber-se posar al lloc de l’altre per poder regular què li diem i com li ho diem.
  • Escolta activa: Escoltar els altres posant-hi tota l’atenció, amb la postura corporal i la mirada adequades, i demostrant que hem entès el que ens han explicat i com els fa sentir.
  • Demanar ajuda: De vegades ens resistim a demanar ajuda per vergonya o per orgull. Però fer-ho contribueix a augmentar la confiança en les relacions, i a aconseguir el que no podem obtenir per nosaltres mateixos. També és important saber agrair l’ajuda rebuda, o acceptar l’agraïment quan ens el mostren.
  • La intel·ligència emocional: Capacitat d’identificar les emocions de manera correcta, regular-les perquè siguin una ajuda i no una interferència, i utilitzar-les per als nostres objectius. Saber regular les emocions dels altres també ajuda a millorar les habilitats socials.
  • Flexibilitat (obertura de ment): Acceptar que les persones parlen des de la seva manera de veure el món, que pot ser diferent de la nostra; podem ser crítics amb aquest punt de vista, però aquesta altra persona continua mereixent respecte. A més a més les perspectives dels altres poden enriquir la nostra.
  • Autenticitat: Comportar-nos d’acord amb les nostres idees i els nostres motius, sense canviar d’opinió només per complaure els altres i sentir-nos acceptats.

Què guanyaràs en millorar les habilitats socials?

  • Tindràs més autoconfiança en les teves activitats i en el teu tracte amb els altres
  • Sentiràs que pots defensar millor les teves idees i els teus objectius
  • Les altres persones et veuran més com algú amb qui es volen relacionar
  • Augmentarà el teu èxit social i professional i millorarà la teva autoestima

Com entrenar les habilitats socials

Qualsevol persona a qui no agradin les seves relacions amb els altres o que pensi que aquestes relacions no l’estan ajudant, es pot beneficiar de l’ajuda d’un psicòleg.

El primer que fem és avaluar el problema i veure si es manifesta en relacions de tot tipus o només en algunes en particular (per exemple, només a la feina).

També mirem quina habilitat social necessita (tant si és de la relació amb els altres com si és de la relació amb ell mateix) i l’entrenem en un entorn de seguretat: a la consulta amb el psicòleg. Més endavant es pot començar a provar en situacions reals.

La durada de l’entrenament és difícil de predir, perquè depèn de cada persona. Alguns problemes es poden resoldre en dues o tres sessions; d’altres en necessitaran més. Però les tècniques són personalitzades i s’adapten a les necessitats de cadascú. A més a més, es garanteix la confidencialitat total.

Millorar les habilitats socials a Manresa

Per millorar les habilitats socials a Manresa pots venir al despatx de Psicologia Flexible, situat al Carrer Alcalde Armengou, 58. Cal cita prèvia, que pots demanar posant-te en contacte amb mi per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o a través del formulari d’aquesta pàgina.

Millorar les habilitats socials a Barcelona

També podem entrenar les habilitats socials a Barcelona, al despatx de la Ronda General Mitre, nº 211, 1r 2ª (entre Pl Lesseps i C/ Balmes). Pots demanar la teva visita per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o mitjançant el formulari d’aquesta pàgina.

Millorar les habilitats socials online

Amb Psicologia Flexible, també podem fer les visites online (per videoconferència amb Skype o per email). Aquestes visites permeten més privacitat i més comoditat perquè no cal que et moguis de casa. Així estalvies temps i desplaçaments, i són més econòmiques. Pots demanar la teva visita per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o a través del formulari.

DEMANA MÉS INFORMACIÓ

Telèfon psicologia en càncerWhatsApp psicologia en càncerEmail psicologia en càncer
Com vols que contacti amb tu?


Back To Top