Pautes per a un teletreball efectiu
Fins fa poc el teletreball estava poc implantat al nostre país. Fins i tot se’n destacaven més els inconvenients que els avantatges. Però amb el confinament degut a la crisi del coronavirus, moltes empreses s’han vist obligades a implantar-lo. Treballar des de casa és un repte, per això val la pena apuntar algunes pautes per a un teletreball efectiu.
Avantatges i inconvenients del teletreball
El teletreball sempre ha tingut avantatges i inconvenients. No és un fenomen aparegut ara amb el confinament pel coronavirus. Aquests en són alguns:
Avantatges de treballar des de casa
- Estalvi de temps i de diners en els desplaçaments.
- Reducció de la contaminació ambiental, perquè es fan menys moviments amb transport públic i privat.
- Flexibilitat en els horaris.
- Major comoditat.
Inconvenients de treballar des de casa
- Més facilitat per a distreure’s (televisió, internet, nevera).
- Possibilitat de disrupció dels horaris: Pensar que tenim tot el dia per a fer la feina ens pot portar a dedicar el dia sencer a fer una cosa que es podria fer en la meitat de temps (Llei de Parkinson).
- Reducció del contacte amb els companys i companyes de feina.
Què pot complicar el teletreball efectiu durant el confinament
La situació provocada pel confinament ha obligat moltes empreses a adaptar-se ràpidament, i de manera poc planificada, per tal que es pugui fer un teletreball efectiu des de casa. En general se n’han sortit força bé, però les circumstàncies de la llar queden fora de l’abast de les empreses. Són els treballadors qui les han de gestionar.
Una de les principals fonts de distracció són els nens: Ells també estan confinats, i els costa més tolerar l’avorriment. I si no estan acostumats a que la mare o el pare treballin des de casa, poden pensar que, si són a casa, vol dir que no estan treballant.
A més a més l’amenaça de crisi econòmica afegeix pressió als treballadors i treballadores. Pensar en les despeses extra que poden arribar, o en un possible ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació) pot crear angoixa, que dificulta la concentració a l’hora de treballar.
També vivim una allau d’informació sobre el coronavirus i les seves conseqüències que ens distreuen. O podem tenir familiars que ens preocupen pel seu estat de salut o perquè estan sols. Tots aquests elements poden dificultar el teletreball efectiu.
Pautes per a un teletreball efectiu
L’espai de teletreball
Assegura’t de tenir un espai que sigui per a fer teletreball. Un lloc tranquil, sense distraccions i amb una bona il·luminació. Que et puguis tancar per evitar que entrin altres familiars. És molt útil que tinguis a l’abast tot el que puguis necessitar: llibreta i bolígraf, mòbil i carregador, calculadora, etc. Així no t’hauràs d’anar aixecant per a agafar les coses.
També és important que aquest lloc sigui sempre el mateix i, idealment, que no sigui el dormitori: si t’acostumes a ser a l’habitació on dorms per a fer altres coses, després et podria costar dormir.
Les condicions per teletreballar
Lleva’t a l’hora de sempre, dutxa’t i vesteix-te. Encara que sigui amb roba d’estar per casa. Quedar-te amb pijama, per més còmode que sigui, no és una bona idea. Quan et vesteixes t’estàs posant el xip d’anar a treballar. També és important fer un esmorzar fort i complet: t’ajudarà a no anar a la nevera cada mitja hora per agafar alguna cosa per picar.
Mira de reservar-te un horari, i de mantenir-lo. Com fas a la feina normalment. Això també et permetrà estar en contacte amb els companys i companyes de feina. Deixa per després les altres activitats, com anar a comprar. Les rutines redueixen l’ansietat i la incertesa: sempre saps què toca després.
Quan acabis la jornada laboral, desconnecta! No revisis el correu electrònic de la feina fins que et tornis a posar a treballar i, sobretot, evita revisar-lo abans d’anar a dormir o durant la nit. No convé que la feina envaeixi totes les hores del dia, convertint la teva llar en un lloc que associes al treball.
Evita les distraccions
Tanca Facebook, Twitter, WhatsApp i tot el que no necessitis. Les xarxes socials intenten que hi passis el major temps possible i sense que te n’adonis. La televisió també et pot distreure. Estigues només connectat a les eines que siguin imprescindibles per a la feina.
Una cosa que t’ajudarà és fer coincidir el teu temps de teletreball amb l’horari en que els nens i nenes fan la feina de l’escola. És un període de silenci i en el qual ells també entendran que és l’hora de treballar.
Sigues amable amb tu mateix/a
Que ens imposem el deure de fer un teletreball efectiu no vol dir que ens haguem de castigar si no en complim el 100%. Les condicions no són fàcils per a ningú i ens podem permetre fallar de vegades. A més a més és poc probable que tinguem les condicions ideals per a treballar des de casa.
Si treballem amb l’ordinador, la tauleta o el mòbil, mirem de fer descansos visuals freqüentment, per no cansar la vista. Allunyem els ulls de les pantalles almenys 5 minuts per cada hora de feina.
Atenció psicològica pel confinament i el coronavirus
El confinament, la pròpia malaltia de la #COVID19 i la incertesa sobre el futur social i econòmic poden causar ansietat en moltes persones. Per això des de Psicologia Flexible estic a la disposició de qualsevol persona que necessiti ajuda psicològica personal.
Trobes a faltar alguna cosa en aquest artcicle? Deixa un comentari i miraré de donar-hi resposta. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo.
This Post Has 0 Comments