skip to Main Content

Psicòleg a domicili

La demanda de psicòleg a domicili va en augment. La necessitat del pacient de fer la psicoteràpia a casa seva guanya força quan té dificultats de mobilitat o disposa de poc temps. Els avantatges de fer la teràpia psicològica amb aquest format són molts: més comoditat, més privacitat, possibilitats d’introduir canvis en un “ambient real” i estalvi de temps i de desplaçaments.

Psicòleg a domicili - Psicologia Flexible

Els avantatges del psicòleg a domicili

Fer venir el psicòleg a domicili té alguns avantatges que els pacients valoren. Per això l’opció de fer la teràpia psicològica a casa, com també passa amb la psicologia online, guanya força davant de les visites clàssiques al despatx del psicoterapeuta. Aquests són els avantatges:

  • Privacitat: La teràpia es fa a casa del pacient. És un entorn sense sales d’espera, de manera que no hi ha més persones que sàpiguen que esta fent teràpia psicològica. A més a més s’estalvia l’ansietat que de vegades provoquen els ambients sanitaris.
  • Comoditat: La llar és un espai conegut per al pacient. No se sent en un lloc estrany. Això facilita poder parlar amb confiança amb el psicoterapeuta.
  • Estalvi de temps i de desplaçaments: Quan la teràpia psicològica es fa a domicili no cal desplaçar-se a la consulta. També s’eviten els temps d’espera per a entrar a la visita.
  • Possibilitat de fer canvis en un entorn real: Alguns canvis que es proposen al pacient s’han de fer a l’entorn familiar (com per exemple, en la teràpia de parella). Parlar-ne al mateix entorn on s’hauran d’aplicar ajuda a reforçar-los.

L’únic inconvenient de les visites del psicòleg a domicili és que el seu preu sol ser una mica més alt, per cobrir el desplaçament del psicoterapeuta. Però això es veu compensat amb el valor afegit dels avantatges descrits.

Qui pot fer teràpia psicològica a domicili

Teràpia psicològica amb el psicoterapeuta a domicili - Psicologia FlexibleD’entrada tothom pot demanar hora al psicòleg perquè vingui a casa. Els motius que ho contraindiquen són pocs (com, per exemple, que la pròpia visita del professional a la llar entorpeixi els objectius de la teràpia). Només cal trobar un psicòleg disposat a fer aquesta visita.

No obstant les persones que demanen el psicoterapeuta a domicili més habitualment són:

  • Les que tenen la mobilitat reduida a causa de l’edat, d’una lesió o perquè no disposen de transport.
  • Els pacients amb malaltia avançada i greu, com un càncer o una patologia respiratòria crònica.
  • Les que no poden deixar la seva llar perquè estan cuidant algú que no es pot quedar sol.
  • Les que no tenen cap més possibilitat de fer teràpia psicològica si no és al seu domicili.

Com visita un psicoterapeuta a domicili

En allò estrictament terapèutic les sessions a casa s’assemblen molt a les que es fan a la consulta. El psicòleg i el pacient fixen una hora i, per a fer la sessió, busquen un espai tranquil on poder parlar amb confiança i discreció. No obstant, hi ha algunes coses a considerar per les dues parts:

El psicoterapeuta ha de tenir en compte que no és a casa seva. Per tant caldrà que atengui les normes de les persones que hi viuen i, possiblement, no podrà disposar de l’espai com voldria. A més a més les condicions de la llar poden no ser òptimes per a la teràpia. El professional necessita una certa flexibilitat per a adaptar-s’hi.

Per part del pacient és important evitar les interrupcions durant la sessió (persones que no participen de la teràpia psicològica i van entrant i sortint, visites, etc). També és important que estigui centrat en la sessió i no fent altres coses mentrestant, com veure la televisió o cuinar.

DEMANA UNA VISITA A DOMICILI AMB PSICOLOGIA FLEXIBLE

Un exemple de psicoteràpia a casa

L’any 2015 vaig estar visitant a Manresa un home de 68 anys que havia tingut un ictus. L’ictus és una alteració de la circulació de la sang al cervell, que dura uns minuts o unes hores, però que pot deixar seqüeles importants (algunes d’elles, permanents). Les seqüeles depenen de la zona del cervell on s’ha produït l’ictus. En el cas d’aquest pacient, havia d’utilitzar cadira de rodes. Quan el vaig visitar el primer cop, feia un any que havia tingut l’accident cerebral.

Psicoteràpia a domicili a Manresa - Psicologia Flexible

El motiu de demanar un psicòleg a domicili eren els símptomes de depressió: el desànim, les poques ganes de fer coses, la sensació de ser una càrrega per a la seva dona -que feia de cuidadora-, etc. Pràcticament no sortia de casa, i això li havia fet perdre el contacte social. Patia quan la seva dona se n’anava, per si tenia un altre ictus, i tenia por de perdre-la per si ningú el cuidava. Ja li havien explicat que, anímicament, podia trigar un temps a recuperar-se. Però ja feia un any i es queixava de que “no se’n sortia“.

Amb les visites va sortir que el motiu de negar-se a sortir de casa era que no volia que el veiessin els seus veïns. Tenia por que li fessin preguntes i de comprovar com tothom feia de la seva vida normal i ell no. Per tant, primer calia recuperar l’autoimatge i, després, l’activitat social.

Acceptar la situació de dependència és difícil. Vam estar un temps “negociant” amb ell i la seva dona que pogués fer, sol, tot el que fos possible. Fins aleshores la seva dona el sobre-protegia, i això li reforçava l’autoimatge d’impedit. Deia que se sentia un inútil. Però amb el canvi vam aconseguir que es veiés com a capaç de fer moltes coses sense ajuda. També va aprendre a conviure amb la incertesa de no saber si l’ictus es podia repetir.

Posteriorment vam treballar l’assertivitat, perquè pogués rebutjar les preguntes inadequades. Així podria anar pel carrer sabent què havia de fer si es trobava en situacions socials incòmodes. Per tant va poder recuperar la seva activitat social, cosa que va ajudar a fer desaparèixer els símptomes de depressió.


Fes una pregunta o deixa un comentari i et respondré personalment. I si vols, comparteix aquest article amb els teus contactes!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top