skip to Main Content

Psicòleg gratis

Explorant els buscadors (Google, Bing, Yahoo, etc) he trobat que es fan moltes cerques amb la paraula clau “psicòleg gratis”. Persones que necessiten ajuda psicològica busquen aquests recurs. Són persones que no es poden -o, de vegades, no es volen- gastar els diners que costa un psicòleg. Algun conegut m’ha preguntat si li puc recomanar un professional que no cobri. Explico per què el psicòleg no pot ser gratis.

Pacients que pregunten per què el psicòleg no pot ser gratis
“Suspicion” (Tomasz Kijas) – flickr.com

Què s’amaga darrere d’un psicòleg gratis

Més d’una persona que s’anuncia com a psicòleg gratis és algú amb voluntat d’ajudar, però que no és psicòleg. Tothom té la sensació de saber ajudar als altres, i és cert que la família i els amics poden donar un gran suport en moments difícils. De vegades fins i tot poden fer coses que els psicòlegs no poden fer. Però per segons quines situacions calen una sèrie de recursos professionals que només té una persona amb formació reglada en Psicologia.

Jo puc fer de psicòleg encara que no en sigui; només cal sentit comú“, m’han dit més d’una vegada. Però el sentit comú és una cosa molt difícil de definir: és possible que ni tan sols existeixi. El que es coneix com a sentit comú són un seguit de creences populars que, moltes vegades, s’allunyen del que és realment útil -o ètic- en Psicologia.

Alguns exemples del “sentit comú” que s’allunyen de la realitat o que no són eficaços:

  • “El qui es vol suïcidar no avisa; ho fa i punt”.
  • Una bufetada a temps va molt bé per evitar problemes futurs”.
  • “No ploris davant dels teus fills, que els espantaràs”.
  • “No ho has de pensar això. Has de ser més positiu/va”.
  • “Segur que el càncer que té és perquè no va païr la mort del seu marit”.
  • “Les dones són més intel·ligents que els homes”.

Què pot passar si es recorre a un psicòleg gratis

Un risc evident d’acudir a un psicòleg gratis és que no sigui psicòleg. Amb això pot provocar un problema que després no sàpiga arreglar. Moltes persones tenen parts de la seva vida no resoltes en un racó de la memòria. Allà on no molesten i permeten fer una vida aparentment normal. Quan es fa teràpia pot ser que, accidentalment, es toqui algun d’aquests “nusos”. I és com obrir una ferida que després cal tancar. Algú que no és psicòleg probablement no sabrà com fer-ho, i deixarà la persona amb un malestar més gran del que tenia.

Amb un psicòleg és diferent: el professional sap que reobrir la ferida pot ser necessari per desencallar una situació; després el pacient se sentirà molt millor. Com una roca enmig de la carretera, que s’ha d’apartar per poder continuar el camí. Cal fer-ho en el moment adequat i de la manera adequada. O també pot ser que el psicòleg ho toqui accidentalment. Però en qualsevol d’aquestes circumstàncies, almenys sabrà com arreglar-ho.

Per què el psicòleg no pot ser gratis

Per què el psicoleg no pot ser gratis - Psicologia Flexible
LoggaWiggler – Pixabay

És clar que la idea d’anar al psicòleg gratis és llaminera. Però si estàs treballant, ho has fet en el passat o ho faràs més endavant, oi que el treball és la manera de guanyar-se la vida? Si et diguéssin que treballessis sense cobrar, ho acceptaries?

Doncs per això el psicòleg no pot ser gratis. Aquest professional té un seguit de despeses, sobretot si és autònom. Ha de pagar una quota de Seguretat Social, uns impostos, un lloguer del despatx on rep els pacients, una publicitat, uns serveis, etc. A més a més té les mateixes despeses que qualsevol altra persona.

Però més enllà d’això, per què voldries que el psicòleg fos gratis? La confiança en ell depèn d’això? Si és un bon professional t’ajudarà en un mal moment, t’alleujarà un malestar que et dificulta l’activitat diària i farà que recuperis la qualitat de vida. O et guiarà per resoldre una necessitat personal perquè funcionis millor. Quin valor dónes al fet de veure el teu problema solucionat? Val la pena invertir uns diners en estar millor?

Quan demanes a un psicòleg que t’ajudi gratis li estàs dient “L’ajuda que em prestaràs té tant poc valor, que no val la pena pagar-la“.

En quines condicions hi ha psicòleg gratis

Hi ha professionals de la psicologia que ofereixen teràpia gratuïtament. Segurament et demanaran alguna cosa a canvi, com que compris cursos o llibres que han elaborat ells mateixos. És una manera de resoldre el problema del preu, sempre i quan siguin bons professionals.

Però tinguem en compte que quan vas al psicòleg necessites una atenció personalitzada. Cal analitzar amb detall la teva manera de veure el problema, el teu entorn i la teva realitat. Els llibres i recursos similars poden ser útils per donar recomanacions generals, però no permeten la personalització de la teràpia.

Per a persones amb un malestar psicològic relacionat amb el fet de tenir una malaltia greu hi ha les associacions de pacients. Sovint ofereixen un servei de psicologia als seus membres. Pot ser a canvi d’una quota que inclou altres serveis o recursos, però s’assumeix com a psicòleg gratis. En aquest cas el psicòleg cobra de les subvencions, públiques o privades, que rep l’associació.

Primera visita gratis

El psicòleg no pot ser gratis, però et pot ajudar amb alguns recursos
Pexels – Pixabay

Alguns professionals ofereixen una primera visita gratuïta. Aquesta primera visita serveix per analitzar el problema i veure com el psicòleg pot ser útil. De vegades se’n pot desprendre que el pacient, realment, no necessita un psicòleg. Potser té una preocupació que es considera normal davant de la situació que viu -com quan s’està trist per la mort d’un familiar-, però això no vol dir que necessiti un psicòleg.

En altres paraules, una lleugera tristesa o preocupació per una causa identificada no solen requerir una visita al psicòleg. Quan aquesta és necessària és davant d’un malestar important o que afecta les activitats de la vida diària. Per això val la pena que el psicòleg sigui honest i no faci perdre el temps ni els diners a la gent. De tota manera sempre estarà disponible per ajudar en qualsevol cosa. Fins i tot quan no sigui imprescindible.

Passa el mateix amb persones que no tenen cap problema. Enlloc d’això volen canviar aspectes de la seva vida que ja funcionen, però que podrien funcionar millor: rendiment, comunicació amb els altres, habilitats socials, etc. La primera visita és útil per traçar un pla de treball i per establir el marc de l’ajuda professional: horaris, lloc, tarifes, etc.

Quines alternatives hi ha

Veus per què el psicòleg no pot ser gratis? Si de tota manera estàs buscant un servei gratuït, hi ha algunes alternatives que s’hi aproximen.

Al nostre país, la Seguretat Social inclou la psicologia. I ho fa en millors condicions que a altres països del nostre entorn. Tot i que sembla gratis, en realitat no ho és: aquest servei es finança amb els impostos que pagues cada dia. Però, és clar, com que no t’has de desembutxacar diners a les visites, sembla que sigui gratis. És una bona solució i, a més a més, els professionals han rebut una formació excel·lent. L’inconvenient són les llistes d’espera, que poden ser de mesos.

També hi ha professionals que tenen tarifes més econòmiques. No són un psicòleg gratis, però faciliten l’accés a persones amb pocs recursos. En realitat que un psicòleg tingui uns honoraris molt elevats no és garantia de que sigui millor que un que cobra menys. Una de les innovacions que faciliten la reducció dels preus és la psicologia online: serveis de psicologia per videoconferència. Són un bon recurs, i no tenen perquè funcionar pitjor que les visites presencials.

Una altra alternativa són les visites breus, per exemple, de 30 minuts enlloc d’una hora. És un sistema que estic provant amb algunes persones amb les quals és viable, és tècnicament possible, i la seva demanda ho permet sense crear cap tipus de perjudici. És a dir, hi ha persones amb les que no és possible fer-ho així, perquè el seu problema o la seva necessitat no ho permeten, i la qualitat del servei ha de passar sempre per davant. Però per algunes persones sí que funciona, i els ajuda a pagar menys per anar al psicòleg.

A banda d’això també és important el compromís de no allargar la teràpia artificialment. Hi ha pacients que han resolt en seu problema en només dues sessions. En aquest cas, per què continuar anant al psicòleg si ja no afegeix més benefici per a l’usuari del servei?


T’ha agradat aquest article? Comparteix-lo amb els teus contactes! I si vols explicar alguna experiència o fer una pregunta pots deixar un comentari.

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top