skip to Main Content

Psicòleg per WhatsApp

Què pot fer un psicòleg a través de WhatsApp? És un canal adequat per parlar amb els clients i pacients? L’ús d’aquesta eina té avantatges i inconvenients, però no pot substituir una teràpia per molts motius. Com que ofereixo aquest servei i n’experimento cada dia les limitacions, he volgut fer un article sobre el servei de psicòleg per WhatsApp.

Psicòleg per WhatsApp - Psicologia Flexible

Amb l’ús cada cop més estès de les noves tecnologies, és important analitzar-ne els avantatges i inconvenients abans d’adoptar-les com a eina de treball. I explicar molt bé per a què serveixen i per a què no. I sobretot deixar clar que el fet que es pugui parlar amb un psicòleg per WhatsApp no vol dir que ofereixi teràpia gratis.

Avantatges i inconvenients de l’ús de WhatsApp en Psicologia

Avantatges

 • Rapidesa en la resposta: Com que no necessito un ordinador, puc respondre des d’allà on sóc. També permet guardar el missatge per si no el puc contestar en aquell moment (perquè estic atenent una altra persona).
 • Privacitat per al pacient: De vegades a les persones que contacten amb mi -o amb qualsevol altre professional- d’entrada els fa vergonya. Pensen que el seu motiu de consulta és humiliant, o que els pot portar problemes explicar-ho, o tenen por que el psicòleg “endevini” certes coses. No passa res de tot això, però fer el primer contacte amb el psicòleg per WhatsApp facilita la demanda d’ajuda.
 • Permet enviar arxius de text, àudio, vídeo, etc. Jo utilitzo els arxius d’àudio quan veig que és millor que fer-ho a través de text (per exemple, perquè l’entonació té un paper important en el missatge, o perquè és més ràpid que escriure).
 • La resposta queda guardada: A diferència de la teràpia al despatx o a domicili, en que els pacients poden oblidar coses, WhatsApp permet recuperar-ho en qualsevol moment.
 • És gratuït.Psicòleg per Whatsapp - Psicologia Flexible

Inconvenients

 • Dificultat per contrastar la informació: Darrere un missatge de WhatsApp pot haver-hi una persona que no és sincera amb l’edat, amb les dades que proporciona, etc. Tot i que sempre que parlo amb una persona, d’entrada, dono per fet que diu la veritat, el fet que menteixi pot tenir conseqüències greus de tipus legal, sanitari o de protecció de dades.
 • Absència de la relació presencial: M’és difícil, com a psicòleg, ajudar una persona si no la tinc davant. Necessito veure-la per atendre tots els aspectes de la comunicació. Amb WhatsApp podria estar parlant amb algú que es fa passar pel pacient i no saber-ho.
 • No es garanteix la confidencialitat: La confidencialitat és una pedra angular de la relació amb el psicòleg. Si una altra persona agafa el mòbil del pacient i entra a les converses, aquesta confidencialitat es perdrà. I pot comportar problemes greus.

Què pot fer i què no pot fer un psicòleg per WhatsApp

Aquesta xarxa social és ideal per demanar visita. Entre altres coses, pel que dèiem que el contingut queda guardat: si oblides quan haviem quedat, ho pots anar a buscar. Tot i això, sempre envio un recordatori unes hores abans. També va molt bé per resoldre consultes senzilles, que no requereixen una avaluació o un procés terapèutic. Per exemple:

 1. Per fer relaxació, cal respirar pel nas o per la boca? (sempre que es pugui, inhalar pel nas i exhalar per la boca).
 2. El metge m’ha dit que prengui un ansiolític. L’he de prendre? (Si el metge t’ho ha dit, pren-te’l. Si prefereixes no fer-ho, parla’n amb ell. Si per algun motiu crec que no l’has de prendre, et faré una nota explicant-li al metge per què, però igualment n’hauràs de parlar amb ell).
 3. Crec que tinc insomni, perquè les últimes nits m’ha costat molt dormir (et donaré unes pautes bàsiques, però segurament caldrà fer una avaluació més a fons, ja fora de WhatsApp).

Una dona intenta parlar amb un psicòleg gratisCom a psicòleg per WhatsApp no puc fer teràpia. Els articles d’aquest blog donen informació general per resoldre alguns problemes freqüents que tenen les persones amb la seva salut mental, les seves relacions o la seva manera de funcionar. El que són situacions particulars necessiten resoldre’s amb consultes professionals que no es poden fer amb un servei de missatgeria.

Que parlar amb un psicòleg per WhatsApp sigui gratuït no vol dir que pugui oferir teràpia gratis. Aquest article ja explica per què un psicòleg no pot treballar gratuïtament.

Ara bé, amb els que ja són pacients meus perquè ja hem fet visites prèviament, sí que WhatsApp permet ampliar la informació i la teràpia a través d’aquest canal. Perquè ja conec la història prèvia i algunes necessitats s’han de resoldre amb poc temps, sense haver d’esperar la visita següent. Els usuaris de Psicologia Flexible saben que per mi és una prioritat estar àmpliament disponible, també per WhatsApp.


T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot interessar a algú que coneixes, comparteix-lo! 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Back To Top