skip to Main Content

Psicologia online

La Psicologia Online com a modalitat d’intervenció ofereix molts avantatges respecte de la convencional. L’ordinador permet fer formació i teràpia psicològica en diversos formats, i els estudis diuen que la seva eficàcia no és inferior a la de la psicologia convencional. En aquest article parlem de la Psicologia Online i de quins beneficis et pot aportar.

Psicologia online - Psicologia Flexible

ESPECIAL: Ajuda psicològica a afectats pel confinament i el coronavirus

Tipus de psicologia online

La psicologia online és la teràpia o formació en Psicologia feta a través d’internet. Es pot fer a temps real (en directe, com una videoconferència) o en forma de gravació (vídeo, dossier o guia). La seva aplicació ha anat en augment els darrers anys, gràcies a l’ús d’internet cada cop més habitual i al creixement de les possibilitats dels aparells sense fils. Aquests canvis han permès que, avui en dia, es puguin fer moltes coses i de moltes maneres.

Les aplicacions més freqüents són la teràpia psicològica i la formació en psicologia. El funcionament de la teràpia és semblant al de la psicologia convencional: el contacte entre el professional i l’usuari o pacient. Pel que fa a la formació, se sol dur a terme en forma de vídeo pre-gravat o de webinar (seminari a través d’internet). També es pot fer formació utilitzant un document escrit.

El dispositiu més utilitzat és l’ordinador, per raons òbvies: quan l’usuari accedeix a aquest servei normalment no necessita moure’s, i l’ordinador té una pantalla més gran que permet veure imatges i text amb detalls. Però també es pot fer amb una tauleta o amb un telèfon mòbil. En aquest cas les opcions s’han ampliat i inclouen l’App (acrònim d’Aplicació: un programa que es fa servir des del mateix telèfon o tauleta).

La diferència entre la psicologia online per videoconferència i per email és que la videoconferència és a temps real (en directe), mentre que amb l’email passa un temps entre que el professional l’escriu i que l’usuari el llegeix. Com dèiem, la incorporació del vídeo ha permès ampliar totes aquestes possibilitats.

Avantatges de la psicologia per internet

Els avantatges que ofereix la psicologia online són:

  • Estalvi de temps: Com que l’usuari no ha d’anar fins a la consulta, estalvia temps. A més a més si es produís algun retard en les visites prèvies, el pacient pot aprofitar el temps per fer alguna altra cosa mentre espera. Amb el ritme de vida actual i l’estrès diari que té molta gent, aquest és un gran avantatge.
  • Estalvi de diners: El cost de la psicologia per internet és més baix que quan es fa presencialment. Això es tradueix en una baixada del preu que paga l’usuari dels serveis. Convé assegurar que aquest preu no és massa baix o que no es tracta d’un psicòleg gratis: el pacient/client rep uns beneficis o un valor del treball del professional, i això té un preu.
  • Possibilitat de recuperar els continguts: Quan es fa teràpia o formació per email es pot guardar la informació. Així l’usuari la pot recuperar i tornar a mirar tantes vegades com vulgui. El mateix passa amb els vídeos gravats.
  • Distàncies reduïdes: A través de videoconferència he atès persones que eren a Madrid, Extremadura, Alemanya o Xile, per exemple. Es pot fer des de qualsevol lloc del món, i l’únic que es necessita és una connexió a internet. També facilita l’accés al suport psicològic a persones amb mobilitat reduïda.
  • Més privacitat: A algunes persones els costa posar-se davant d’un professional, o volen controlar més quina informació donen al psicòleg. En aquest cas la pantalla de l’ordinador o el telèfon els dóna més seguretat.

Quan és adequada i quan no

La psicologia online és, com a mínim, igual d’eficaç que la convencional. Així ho diuen diversos estudis, com aquest o aquest (en anglès). Però no sempre és l’opció més adequada des del punt de vista ètic. En persones amb intenció de suicidar-se, o amb trastorns de la conducta alimentària o abús de substàncies al principi de la teràpia no s’aconsella utilitzar la teràpia psicològica per internet.

En canvi és una bona eina per a persones amb depressió, ansietat o malalties cròniques que tenen un impacte psicològic. També per a persones que, sense tenir cap problema ni font de malestar, recorren a un psicòleg per a augmentar l’autoconeixement, explorar noves maneres d’afrontar les dificultats de la vida diària o formar-se sobre algun aspecte relacionat amb la psicologia.

La psicologia online a Psicologia Flexible

Poder “anar al psicòleg” quan vulguis, de la manera que vulguis, sense despatx, sense horaris inamovibles, i que s’adapti a la teva realitat.

La psicologia online és un dels principals canals amb els quals treballo com a professional. Bàsicament a través de dues vies:

  1. Videoconferència (Skype): Skype és un programa d’ús gratuït per a fer trucades telefòniques i videoconferències. Només es necessita un ordinador o tauleta amb connexió internet i una càmera i micròfon, que solen anar incorporats a l’aparell. Aquest programa es pot descarregar gratuïtament i amb tota seguretat des d’aquest enllaç. A partir d’aquí només cal fixar el dia i l’hora per qualsevol de les vies de contacte, i fer la videoconferència.
  2. Email: Els avantatges del correu electrònic són molt importants. Permet la màxima privacitat, el psicòleg i el pacient no necessiten coincidir en el lloc ni en el moment, la informació es pot guardar i recuperar tantes vegades com es vulgui, i el seu preu és molt baix. A més a més els formats possibles són múltiples: document, vídeo, gràfic, curs, seminari…

Aquesta és una explicació molt general. Em podria estendre més en els detalls, però depenen de la teva demanda. Com a usuari/ària et beneficiaràs de la Psicologia d’una manera que s’adaptarà a les teves necessitats.


T’ha agradat aquest article? Comparteix-lo amb els teus amics i coneguts. I si vols pots fer alguna pregunta o comentari, i et respondré personalment.

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top