skip to Main Content

Què és la resiliència

La resiliència és la capacitat d’afrontar situacions molt difícils i tornar a la normalitat. Fins i tot, de vegades, amb més èxit que les persones que no han patit cap esdeveniment estressant. La persona resilient destaca per superar un trauma sense quedar-se amb seqüeles que la perjudiquin al cap dels anys. Aquest article explica què és la resiliència i com són les persones que tenen aquesta característica.

Què és la resiliència - Psicologia Flexible

La definició de resiliència

La paraula resiliència (del llatí resilire, que vol dir “tornar”) prové de l’enginyeria de materials. Es defineix com la capacitat d’un material de resistir la deformació i el trencament per tornar a la seva forma original. Aplicat a la Psicologia és la capacitat que té una persona per a resistir i afrontar situacions traumàtiques i tornar a la normalitat. Fins i tot amb la possibilitat de sortir-ne enfortit.

El primer autor que va parlar de la resiliència en Psicologia va ser John Bowlby. Bowlby és conegut per la seva Teoria del Vincle, segons la qual, els nens, durant la primera infància, estableixen un vincle emocional molt intens amb el seu cuidador principal (que sol ser la mare o el pare). Però la popularització de la paraula “resiliència” va arribar amb el llibre “Els aneguets lletjos“, de Boris Cyrulnik.

[templatera id=”3744”]

Què és la resiliència

A finals dels anys 70 la comunitat científica es va adonar que la majoria de nens que havien crescut amb un o ambdós pares amb alcoholisme, quan eren adults, presentaven carències biològiques psicològiques i socials. Però alguns d’ells no presentaven aquestes carències, sinó tot el contrari: havien aconseguit tenir una vida plenament constructiva. Fins i tot, amb més èxit que altres persones que no havien viscut una situació semblant.

Un nen amb problemes - Psicologia Flexible

La resiliència es manifesta en individus que, tot i haver viscut en entorns de risc o amb grans dificultats, es desenvolupen amb plena salut mental. Aprenen a resistir l’adversitat i, de vegades, l’utilitzen per al seu creixement personal. Podriem dir que la clau es troba en la manera com aquestes persones es relacionen amb l’ambient (pobresa, violència, aïllament). On seria comprensible que aquestes condicions els afectessin negativament, no ho fan perquè aquestes persones resisteixen.

La resiliència no fa que viure un trauma sigui fàcil. Però sí que proporciona resistència per passar per aquest trauma sense que tingui seqüeles en el futur i permeti tenir una existència amb qualitat de vida.

De fet la resiliència no és una qualitat que es té o no es té. No és que tan sols hi hagi dos tipus de persones, resilients i no resilients. La resiliència és una qualitat de grau: es pot ser més resilient o menys. Podem aprendre a afrontar les adversitats. Després veurem com algunes dels facilitadors de la resiliència no es poden entrenar (com ho demostra el fet que alguns nens ja neixen resilients) mentre d’altres sí.

Alguns exemples de persones resilients

Els atemptats de l'11-S com a exemple de resiliència - Psicologia Flexible

La resiliència es va començar a estudiar amb nens amb una infància difícil i durant aquesta etapa per un motiu pràctic: era fàcil comprovar si introduir canvis en el seu entorn facilitava el desenvolupament positiu. És a dir, si vols comprovar com és la vida d’un adult a partir de les seves experiències traumàtiques és més fàcil canviar algunes coses del seu ambient quan és un nen. Però hi ha altres ocasions en les quals es pot manifestar la resiliència.

Per exemple, si s’és víctima de violència. Algunes persones que l’han patit tenen recursos que els permeten resistir durant aquesta experiència i tornar a fer una vida normal després. Això no vol dir que les que no tenen aquests recursos no ho puguin aconseguir. És que les persones resilients gestionen el problema de manera diferent.

D’altres que han patit violacions, guerres, o situacions d’emergència poden tenir un trastorn per estrès postraumàtic. Entre els seus símptomes hi ha l’ansietat, la dificultat per parlar del tema, la sensació de re-experimentar-lo o la restricció del contacte social. La resiliència facilita la superació d’aquestes situacions. Fins i tot de vegades permet convertir-les en una experiència d’aprenentatge.

Un exemple de resiliència el trobem a llibre “L’home a la recerca de sentit“, de Viktor Frankl, que explica com va resistir el seu pas per tres camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial.

També es manifesta en persones que viuen situacions més habituals, com un atur de llarga durada o la mort d’un fill. Situacions que, sense arribar a superar del tot, afronten amb resistència i aprenentatge.

Com són les persones amb resiliència?

Songoku és un nen resilient - Psicologia FlexibleLes persones amb resiliència tenen una relació positiva amb almenys una persona molt pròxima. Troben suport social dins i fora de la família. D’aquest entorn n’obtenen acceptació i oportunitats. Són intel·ligents i flexibles a l’hora d’afrontar les dificultats. Accepten que algunes coses no es poden canviar i que és inevitable que la vida tingui un cert grau d’incertesa.

Confien en elles mateixes i en la seva capacitat de resoldre els problemes. Afronten aquests problemes amb positivitat: controlant l’ansietat i centrant-se en la solució. Tenen una autoestima alta i molta autonomia. També tenen habilitats socials i sentit de l’humor. Quan són responsables d’alguna cosa negativa que ha passat ho admeten, internament i de cara als altres.

Aquestes persones consideren que arreglar la seva vida és cosa seva. Es coneixen a elles mateixes i s’accepten, reconeixent els seus punts forts i els seus punts febles. Són perseverants (no abandonen els seus objectius a la primera dificultat). També destaquen pel seu optimisme i per la capacitat de trobar un sentit positiu a totes les coses.


Havent llegit aquest article, et consideres una persona resilient? Explica-ho en un comentari. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top