10 raons per les quals la gent menteix
La gent menteix. Tothom. Mentim per molts motius. Dir mentides pot ser útil per a protegir-nos en situacions de risc, i pot ser perjudicial si es fa per amagar un problema no resolt. Convertim la mentida en un joc i després ens enfadem quan ens menteixen. Aquest article repassa les principals 10 raons per les quals la gent menteix.
Tothom menteix
La mentida és un fenomen universal. Mentir forma part de les relacions. En moments en que veiem que dir la veritat pot provocar pitjors resultats que mentir, sovint mentim. Per a mentir cal tenir una versió falsa d’un fet o d’una idea -que es diferencia conscientment d’una altra versió del mateix fet o idea que és real-. Aleshores se selecciona intencionadament la falsa per comunicar-la. Per tant no es pot mentir per error ni inconscientment.
Les úniques persones que tenen dificultats molt importants per a mentir són les que tenen Síndrome d’Asperger, un trastorn de l’espectre autista que, entre d’altres aspectes, afecta la capacitat d’abstracció. Abstreure vol dir que a una cosa se li dóna un significat diferent del que es pot desprendre de la seva descripció.
Imaginem la següent situació. Un nen va caminant pel carrer de manera que sembla que s’ha perdut. Un policia l’atura i s’ofereix per ajudar-lo. I el nen reacciona enfadant-se i donant una puntada de peu al policia. Aleshores el policia veu que el nen està nerviós i, amb visió pragmàtica, li diu “D’acord, segur que no ho volies fer. Oi que no ho volies fer?” El policia ha fet una abstracció: sap que la puntada de peu ha estat intencionada, però del seu missatge es desprèn que no se n’ha adonat. I espera que el nen també faci una abstracció i menteixi dient “No, no ho volia fer“. Però el nen respon “Sí que ho volia fer“. No ha mentit. Encara que admeti que està mal fet donar una puntada de peu a un policia, en el moment de fer-ho, volia fer-ho perquè estava enfadat.
La majoria de persones en aquesta situació haurien mentit dient que no ho volien fer.
És dolent mentir?
En Psicologia, la resposta a la majoria de preguntes és “depèn”. I aquesta no és una excepció. En general mentir és dolent. Pot suposar una falta de respecte cap a la persona a qui mentim (que mereix saber la veritat encara que ens costi dir-la). A més a més el descobriment d’una mentida sol comportar la pèrdua de la confiança. Quan la gent menteix es deixa un problema sense resoldre, i es dificulta la resolució de problemes semblants en el futur.
Però en algunes ocasions mentir té avantatges. Ajuda a mantenir la cohesió social i ens pot protegir en situacions de risc. I que una persona menteixi demostra que té capacitat d’adaptar-se al medi social, que és molt complex. Això inclou tant nens com adults. I convé mencionar-ho perquè es castiga el nen per les seves mentides, però aquest veu com al seu entorn la gent menteix.
10 raons per les quals la gent menteix
Per protegir-se
Quan una persona anticipa un càstig per alguna cosa que ha fet, pot mentir per evitar aquest càstig. O si està a punt de dir alguna cosa que se li pot girar en contra, en pot dir una altra que no és certa. Com un nen que dóna un cop de porta i, quan li pregunten per què ho ha fet, diu que no ha estat ell, sinó un cop de vent.
Per necessitat d’aprovació
De vegades la gent menteix per cridar l’atenció dels altres. Persones que volen ser acceptades socialment, no per la necessitat humana bàsica de pertànyer a un grup, sinó perquè creuen que sense els altres no són res. Per tant estan disposades a mentir.
Imaginem algú que comença a treballar a una empresa i, per tenir l’afecte dels altres, s’inventa que se li va morir un fill. D’aquesta manera aconsegueix que els altres li mostrin preocupació i s’hi aproximin.
Per tapar una altra mentida
Dir una mentida requereix un doble esforç: D’una banda, l’hem de recordar (per si ens ho tornen a preguntar). I els fets reals es recorden més que els inventats. De l’altra, ens obliga a crear més mentides per donar coherència a la primera.
Per exemple, una persona que no té cotxe però, en una entrevista de feina, diu que sí. En realitat hi va amb transport públic i, un dia, arriba molt tard. I diu que ha trobat un embús quan era al cotxe. Però el dia que li demanin alguna cosa per la qual necessita el cotxe haurà d’inventar alguna altra excusa per tapar que, en realitat no en té (com ara que el té al taller de reparació). I si li tornen a demanar més endavant n’haurà de crear una altra (per exemple, que l’ha deixat a un familiar).
Per adaptar-se
Com dèiem la gent menteix per adaptar-se a l’entorn social, que és força complex. Imaginem un home que vol anar a un club de cites. Entra a un taxi i dóna la direcció. Tot seguit reconeix el taxista, que és veí seu. Aquest home haurà d’inventar alguna mentida, com ara que hi va per queixar-se perquè rep publicitat de l’establiment al seu correu electrònic.
Per donar-se importància
Hi ha persones que volen destacar per damunt de la “normalitat”. Volen que es parli d’elles i que se’ls reconegui un mèrit. Com a exemple, el d’aquesta dona de Barcelona que va fer creure a tothom que era víctima dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 a Nova York. O la que es va inventar que tenia càncer.
De vegades aquestes persones “no en tenen prou” amb inventar-se la mentida, sinó que han de construir tota la seva vida al voltant de la mentida per dotar-la de credibilitat.
Per afalagar
La gent menteix per quedar bé. És el que passa quan diem a una persona alguna cosa que li agradarà, encara que sigui mentida. Per exemple, quan volem lligar amb algú i no sabem com captar la seva atenció. Imaginem un noi que va darrere d’una noia i li diu que li agrada molt el seu pentinat, encara que pensa el contrari.
Per interès
Habitualment darrere de qualsevol mentida hi ha un interès. Però de vegades aquest interès és aconseguir una cosa d’algú altre. I la persona interpreta que no l’aconseguirà si no és mentint. Aquest interès pot ser legítim encara que la mentida no sigui el mètode més adequat per aconseguir-ho, o pot ser clarament un intent de manipulació.
Suposem que és l’aniversari d’un amic nostre i li volem fer una festa sorpresa. Li podem mentir perquè vagi a un lloc determinat a una hora determinada. Quan hi arribi sabrà que li han mentit, però entendrà el motiu que hi ha al darrere i no ho interpretarà com a mal intencionat.
Però una mare que no aprova la relació del seu fill amb la seva parella es pot inventar una sèrie de coses contra la parella i donar-los coherència perquè el seu fill l’acabi deixant.
Per guanyar temps
T’ha passat mai que una persona vol fer una cosa amb tu i tu no la vols fer? El més útil és dir que no. Però hi ha persones que, en aquesta situació, menteixen. I no és una simple excusa, sinó una mentida com “he d’anar a un enterrament“. Així guanyen temps mentre l’altre se n’oblida, o mentre troben una manera més definitiva d’evitar-ho.
Per pietat
La coneguda “mentida piadosa” és la que ajuda a evitar una ofensa. Si li preguntes a alguna amistat si alguna vegada t’ha dit alguna mentida piadosa, el més probable és que et digui que sí. És una mentida amb bona intenció i que no sol tenir conseqüències greus si es descobreix.
Per exemple, un home que ha fet un curs de cuina i porta uns pastissos a casa perquè la seva família els provi. Els pastissos poden ser horribles, però els familiars li diuen que els troben bons per no ofendre’l.
Per venjança
De vegades la gent menteix amb la venjança com a únic motiu. En aquest cas es vol causar un dany a una altra persona. Com quan algú sap que hi ha hagut un robatori i s’inventa que ha estat un immigrat perquè no li agrada que vingui gent de fora del país.
Vols confessar alguna mentida que has dit? Pots fer-ho en un comentari. Només apareixerà el teu nom, però pots posar el nom que vulguis; i el correu electrònic és una informació privada que només veuré jo i que serà confidencial.
This Post Has 0 Comments