Salut mental en estudiants de doctorat
El fet d’estar fent un doctorat és viscut amb estrès per molts estudiants. La pressió per publicar, la supervisió, la inestabilitat i la incertesa sobre el futur impacten en la salut mental dels doctorands, de vegades, fins el punt de provocar alteracions importants en l’estat d’ànim. Aquest article parla de la salut mental en estudiants de doctorat.
L’experiència del doctorat
El doctorat és un nou esglaó en la formació superior que es pot fer després d’un grau o llicenciatura i un màster. Suposa adquirir una gran especialització en un camp d’estudi particular. A més a més de la formació en una àrea d’interès, també s’adquireix formació en el funcionament del mètode científic i en la publicació d’estudis en revistes especialitzades.
El doctorat pot durar uns quants anys i se sol fer a la universitat. Habitualment forma part d’un contracte laboral, pel qual l’estudiant és un investigador de la pròpia universitat. Però en ser una activitat formativa requereix una gran supervisió per part d’un tutor expert, que és qui dirigeix la tesi doctoral. Una tesi és una hipòtesi científica que mai ningú ha plantejat abans, i que es posa a prova per veure si es confirma o no. La defensa de la tesi és l’acte pel qual es presenten els resultats de la investigació feta, davant d’un jurat, que és qui determina si l’estudiant ha d’acabar tenint, o no, el títol de Doctor.
Per què els doctorands veuen afectada la seva salut mental
Amb aquesta explicació podria semblar que ser un doctorand és una bicoca: Ets estudiant i, a més a més, et paguen! Res més lluny de la realitat. Les circumstàncies que acompanyen aquesta etapa solen passar factura, afectant l’estat d’ànim i la qualitat de vida. Per això val la pena analitzar la salut mental en estudiants de doctorat.
Els doctorands es veuen pressionats per publicar estudis científics amb poc marge de temps. I amb l’agreujant que l’informe enviat a una revista pot no ser acceptat si no compleix les seves condicions. A més a més, tot i que el grau de supervisió ha de ser alt en els estudiants de doctorat, sovint manifesten senir-se sols i no tenir el suport dels seus directors, que s’hi havien compromès.
La precarietat laboral és freqüent en els doctorands, amb moltes hores extres acumulades sense compensació. Cal afegir-hi el poc suport institucional que té la recerca científica al nostre país, per la qual cosa els estudiants veuen amb incertesa el seu futur professional en no saber si es podran continuar dedicant a la investigació. No oblidem que la recerca és el que fa avançar el progrés en tots els aspectes de la nostra vida: el mèdic, el psicològic, el social, el tecnològic, l’ambiental i fins i tot el de la roba que portem. Els doctorands aporten un talent professional de primer nivell que no és tant ben valorat com es mereix.
La salut mental en estudiants de doctorat
Un estudi de la Universitat Autònoma de Madrid (RESUM en anglès) va analitzar, el juliol de 2020, la salut mental en els estudiants de doctorat. Aquesta i altres investigacions fetes en altres països permeten arribar a les conclusions següents:
- El 80% dels estudiants de doctorat presenten esgotament emocional, un símptoma de l’anomenat burnout o síndrome d’estar cremat a la feina.
- El 59% se senten insatisfets en l’apartat personal.
- El 35% explica haver tingut problemes d’ansietat o depressió.
- El 20% han hagut de recórrer a professionals de la salut.
És important recordar que aquests problemes, quan apareixen, no duren només uns dies i s’esvaeixen. Al contrari. S’allarguen en el temps i es mantenen per la situació de vulnerabilitat en que se senten els doctorands, que sovint no volen posar en perill la seva tesi, o la seva carrera professional, denunciant aquesta situació.
La recuperació de l’estat d’ànim i la qualitat de vida en els doctorands
Si ets estudiant de doctorat i has vist alterat el teu estat emocional, hi ha algunes coses que pots fer per recuperar l’ànim i la qualitat de vida:
- Recorda que el fet que et sentis malament no significa que hagis triat el camí equivocat, ni que no valguis per aquesta feina. Gran part del malestar s’explica per les circumstàncies actuals.
- Parla del que et preocupa amb els teus companys. Compartir el que penses i el que sents et pot ajudar a desfogar-te i a comprovar que no ets l’únic a qui li passa això. Per tant, et sentiràs menys sol.
- Dona’t permís a tu mateix per enfadar-te, estar trist, tenir moments de no saber què fer, etc. El que et demani el cos. Malgrat la voluntat d’estar bé i d’evitar el malestar, aquest també forma part de la vida. I lluitar-hi en contra de manera permanent és afegir més càrrega a teva esquena.
- Busca estones de distracció durant la jornada, en que puguis fer alguna cosa que absorbeixi la teva concentració i que no tingui res a veure amb el doctorat. Encara que només siguin 5 minuts de tancar els ulls i imaginar-te que ets a un altre lloc.
- Deixa la feina a la feina. Quan siguis a casa ocupa’t amb aficions, converses amb altres persones i temps per estar amb tu mateix. Centra la teva ment en el que facis a cada moment.
- Fes exercici físic. A banda de facilitar el descans, tonificar el cos i millorar l’estat d’ànim, l’exercici és un excel·lent amortidor de l’impacte de l’estrès sobre la salut mental i física.
- Demana ajuda professional, si en necessites. Poder expressar com et sents, amb total confidencialitat i obtenir eines per gestionar aquesta situació en el present i el futur també et pot ajudar.
T’ha agradat aquest article sobre la salut mental en estudiants de doctorat? Deixa la teva pregunta o el teu comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
This Post Has 0 Comments