Ser autònom: pros i contres
Ser autònom al nostre país es compara sovint amb ser un superheroi, per la seva capacitat de sobreviure a les dificultats pròpies de l’auto-ocupació. Algunes d’aquestes dificultats són intrínseques al treball. Altres depenen de la conjuntura política i econòmica. I altres són el resultat de la negligència governamental. La suma fa que sigui difícil mantenir-se com a autònom. Expliquem qui està més ben preparat per solucionar-ho.
Avantatges i inconvenients de ser autònom
Ser autònom té avantatges i inconvenients. D’entrada depenen de la percepció i de l’experiència individual, però en general es pot dir que són aquests:
AVANTATGES
- Llibertat a la gestió del negoci
- Decidir quins clients vols i quins no
- Decidir quan vols fer vacances
- Provar coses i aplicar el que n’aprens
- No haver d’aguantar directius
- Alinear la feina amb l’estil de vida desitjat (amb molt esforç i una mica de sort)
INCONVENIENTS
- Haver d’afrontar impostos i Seguretat Social, independentment del volum d’ingressos
- Navegació per la burocràcia
- Responsabilitat personal si hi ha deutes
- No tenir els beneficis dels treballadors per compte aliè: vacances pagades, pagues extres, baixa incondicional…
Ser autònom a Espanya i a altres països
Està de moda comparar els costos de ser autònom a Espanya i a altres països. Si ens limitem als números queda clar que els autònoms espanyols es troben en un clar desavantatge. Aquí hi ha una comparativa, obtinguda del web Financial Translator:
- Espanya: Quota de Seguretat Social d’entre 267 i 1.085 euros al mes, segons els seus ingressos. Però si no guanyes res, també pagues. Hi ha bonificacions discriminatòries a partir de 50 euros al mes. A més a més, l’IVA cobrat un cop se li resta l’IVA pagat per béns i serveis propis de la feina, i l’IRPF (una part a cada factura feta a persones jurídiques, i el necessari per arribar al 20% del rendiment net a la declaració trimestral).
- Regne Unit: Quota fixa d’entre 13 i 58 euros. Sense declaració trimestral d’IVA. Es paga al final de l’exercici en funció dels beneficis.
- Portugal: No hi ha quota de Seguretat Social. No es paga IVA. Es paga un 24,5% dels ingressos anuals.
- Països Baixos: Quota de 50 euros anuals, més 100 euros obligatoris per assegurança mèdica.
- França: Quotes en funció de la professió i els beneficis. No cal pagar res el primer any.
- Alemanya: Quota de Seguretat Social d’uns 300 euros, més o menys, que només pagues si factures més de 1.700 euros al mes. Els menors de 30 anys que no facturen més de 17.500 euros l’any no paguen IVA.
- Itàlia: No hi ha quota de la Seguretat Social. Es paga el 20% dels ingressos.
- Estats Units: Es paga el 15% dels beneficis, més l’assegurança mèdica obligatòria.
De tota manera, per ser justos, hem de dir que les prestacions que dóna la Seguretat Social a Espanya són de les millors del món: cobertura sanitària integral, com qualsevol treballador, i baixa per malaltia i per tancament de negoci amb condicions.
Dificultats afegides a l’estat espanyol
L’estat espanyol és un cas molt curiós: té fama d’aplicar el neoliberalisme pels seus governs de dretes (i d’esquerres una mica desubicades) però en realitat és un dels països més intervencionistes del món occidental. 100.000 lleis en vigor l’any 2013 (67.000 de les quals, depenents de les comunitats autònomes). Costa comparar-ho amb altres països perquè la definició de què és una llei és diferent a cada lloc. Però Estats Units, amb una població 7 vegades superior, en tenia 40.600 l’any 2009.
Espanya és un país sobre-regulat. Les lleis se solapen, es confonen i es contradiuen entre elles. Només per posar un exemple: ser autònom i voler fer comerç electrònic suposa conèixer 11 lleis diferents. Les conseqüències d’aquesta sobre-regulació en la ciutadania mereixen un article a banda (aquest).
Per tant ser autònom significa destinar moltes hores a conèixer totes les lleis que afecten cada professional, i estar atent a les seves modificacions. Més el temps perdut per culpa de la burocràcia administrativa: multiplicitat de tràmits, temps d’espera, correcció d’errors, sancions per retards, etc.
D’altra banda ser autònom vol dir ser recaptador d’impostos. Els autònoms recapten IVA i IRPF, que és una feina que hauria de fer Hisenda. Però no. La fan els autònoms i les empreses. I a més a més la fan gratis. I si no la volen fer, reben una multa.
La manca de suport als autònoms
Tot i que els autònoms són un dels puntals de l’economia d’aquest país, el govern espanyol continua menyspreant-los. Amb la crisi econòmica que va començar el 2008 i encara dura va idear una sèrie de mesures per incentivar l’economia ajudant els emprenedors. Es van recollir a la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i a la seva internacionalització.
Se suposa que aquesta llei permet no pagar l’IVA de les factures fins que no es cobrin. Però quan arriba desembre s’han de pagar igualment. És a dir, et deixem uns mesos abans de cobrar l’IVA per assegurar que tens uns diners, però si a finals d’any no tens els diners et cobrarem l’IVA igualment.
Sabies que si treballes amb un contracte pots combinar la feina amb ser autònom? És una manera de complementar el sou, cosa ben necessària avui en dia. Però hauràs de pagar dues Seguretats Socials: la teva i la de l’empresa que t’ha contractat. I si et quedes sense feina no tens dret a cobrar l’atur.
La tarifa reduïda de 50 euros per als primer mesos d’activitat vol dir que si passats aquests mesos no has generat prou volum de negoci, t’aguantes. Pagues com tothom encara que no puguis. I a més a més has de ser dona i tenir menys de 35 anys. Alea iacta est!
Aquestes són algunes de les mesures amb les quals el govern ha intentat animar les persones a fer-se autònoms per reactivar l’economia. Les podreu trobar al blog Desencadenado, de Borja Prieto. Si volien una raó per la qual no han funcionat, aquí en tenen unes quantes. Sí que hi ha més autònoms, però l’economia torna a créixer un miiiiica gràcies al frau fiscal i al treball precari.
Què podria fer el govern per ajudar als autònoms
Ser autònom no ha de ser fàcil. Aquests treballadors no demanen privilegis, ni res que suposi una discriminació positiva. Però alguns canvis sí que es podrien tenir en compte per impulsar l’emprenedoria com a motor de l’economia i l’ocupació.
- Que cada cop que aprovin una llei en deroguin 3 d’obsoletes. De mica en mica aniran treient complicacions a la vida de les persones, i les ajudaran a assumir més responsabilitats.
- Que no utilitzin la capacitat legislativa per beneficiar els seus amiguets (SICAVs, IBEX-35, etc) ni com a arma electoral fent promeses que ja saben que no podran complir.
- Que facin complir, però de veritat, la Llei de Morositat, que actualment fixa en 60 dies el termini de pagament de factures per a les empreses privades i en 30 dies per a les empreses públiques.
- Que deixin de perdre el temps rascant cèntims d’euro dels autònoms i persegueixin el frau fiscal de manera més eficient: el de les grans empreses.
- Que redueixin els tràmits necessaris per donar-se d’alta d’autònoms i fer els pagaments trimestrals. Que TOTS els tràmits es puguin fer per internet. I si a més a més poden fer que els webs funcionin, encara millor.
- Que la quota de la Seguretat Social sigui proporcional al rendiment obtingut a l’activitat professional. Això, enlloc de definir-se per “bases de cotització” que ningú sap si es compliran al dia a dia.
- Deixar de tractar els autònoms com uns morosos en potència als que s’ha de lligar ben curt. Que n’incentivin la formació i el creixement i els deixin camp per córrer.
I què poden fer els autònoms per ajudar-se a ells mateixos
No et quedis assegut queixant-te de que el govern no et resol els problemes. No et portaran la solució al sofà. Aixeca’t i fes-ho tu. Sol, o amb ajuda.
- Si vols emprendre, fes-ho. Pot sortir malament, o pot sortir bé, però en qualsevol cas serà una experiència d’aprenentatge i auto-coneixement. No facis cas dels que primer et diuen “No sortirà bé. Que tu no en saps. Limita’t a allò més fàcil” i després et diuen “Mira que t’ho vaig dir!“.
- Els entorns econòmics estables i previsibles s’han acabat. Com més aviat t’adaptis a la incertesa i la capacitat de mutar ràpidament, millor.
- Prova coses noves. Arrisca. Fes experiments. Com més varietat tinguin les teves feines, més probabilitat hi haurà de que algunes d’elles et portin a un altre nivell.
- No depenguis d’un sol client. Si renuncia a tu o deixa de pagar-te et pot crear tensions econòmiques importants.
- Si portes molt temps intentant-ho i no te’n surts, tanca la iniciativa i engega’n una altra. Persistir en quelcom que no funciona et porta a cremar-te i a perdre el temps i els diners.
- Inverteix diners només en allò que necessitis. El que puguis fer tu, fes-ho tu.
- Paga TOTS els impostos que hagis de pagar. IVA inclòs. Encara que a tu o al teu client us beneficii fer-ho sense IVA. El frau fiscal és un dels motius pels qual un govern ha d’acabar fent retallades.
T’ha agradat aquest article? Comparteix-lo amb els teus contactes! I si vols explicar alguna experiència o fer una pregunta pots deixar un comentari.
This Post Has 0 Comments