Superar una fòbia amb la pel·lícula “Divergent”
La fòbia és un trastorn d’ansietat en que la persona evita una situació per la por extrema que li genera. Superar una fòbia implica exposar-se a l’objecte o situació que fa por enlloc d’evitar-lo, per tenir l’oportunitat de comprovar que no passa res. Aquest article parla de com la pel·lícula “Divergent” pot ajudar a entendre el mecanisme de les fòbies i la importància de l’exposició per a superar-les.
Què són les fòbies
Una fòbia és una por o ansietat intensa per un objecte o situació específica (quan la persona s’hi troba, o quan anticipa que s’hi trobarà). Aquesta por és desproporcionada, es pot reconèixer com a irracional (sobretot en els adults) i fa que s’eviti aquesta situació o que se suporti a costa d’una gran ansietat. Qui té una fòbia destaca el malestar intens que li provoca, o com l’afecta en el seu dia a dia.
Les fòbies s’han dividit en 5 tipus, segons l’objecte o situació que les provoca:
- Animal (aranyes, rates, insectes, …)
- Entorn natural (altures, tempestes, …)
- Sang, injeccions o ferides (agulles, …)
- Situacional (avions, ascensors, …)
- Altres (ennuegaments, disfresses, …)
Es tracta d’un trastorn molt freqüent, en nens i en adults. No sempre està clar com comença -i, de fet, tampoc es necessita saber-ho per al seu tractament-. Però sí que se sap que l’evitació és, precisament, el que manté el trastorn: quan davant del que ens fa por fugim corrents, haver escapat ens dóna una sensació de tranquil·litat.
Per això el tractament més eficaç per superar una fòbia és exposar-se a l’objecte o situació que fa por. I mantenir-s’hi fins que la por baixi per si sola (perquè la por sempre baixa amb el pas de l’estona). Així és com la persona fòbica es dóna l’oportunitat de comprovar que aquell objecte o situació no és perillós. O almenys, que li té una por desproporcionada. Encara que l’objecte sigui realment perillós, l’ansietat “normal”, que ajuda a prevenir el perill, no és la mateixa que l’ansietat extrema que crea un gran malestar però no ajuda.
Et pot interessar llegir “Vèncer la por“
L’argument de “Divergent”
Divergent (Neil Burger, 2014) és una pel·lícula basada en la novel·la homònima de Veronica Roth. És la primera part d’una trilogia i narra la vida a la ciutat de Chicago, aïllada de la resta del món, anys després d’una guerra apocalíptica. Amb la intenció de prevenir més guerres la societat està sotmesa a un gran control i ha quedat dividida en 5 faccions: els agosarats, els científics, els abnegats, els sincers, i els amistosos.
Cada persona neix a una facció (perquè és la dels seus pares) però en un moment de la joventut ha de decidir si s’hi queda o si n’escull una altra. L’elecció és lliure de cadascú, però és irrevocable: un cop presa no es pot tornar enrere. Per això els joves passen una prova que els diu, segons la seva personalitat, quina és la facció on encaixen millor.
Aquesta prova consisteix en rebre un sèrum que rastreja les neurones i identifica les pors de la persona. La persona s’adorm i somnia amb les seves pors. La manera com hi reacciona determina a quina facció podria encaixar, encara que després faci l’elecció personal d’anar a la que vulgui. Algunes persones obtenen un resultat indeterminat: encaixen a més d’una facció alhora. S’anomenen “divergents” i són vistos com un perill que cal eliminar, perquè se’ls considera incontrolables. D’aquí neix la trama que involucra els seus protagonistes.
Quin paper tenen les fòbies i les pors a la pel·lícula
En aquesta seqüencia, de la pel·lícula “Divergent” es veu com Beatrice Prior (la protagonista) ha d’afrontar la por de saltar a un forat sense saber què hi ha a baix:
Les fòbies que tenen els personatges s’assemblen a les de la vida real: els gossos, el foc, les altures, la violència, etc. I la pel·lícula mostra com reaccionen els personatges davant de cada por. Com que els protagonistes pertanyen a la facció dels agosarats, la major part de la trama transcorre al seu voltant. Ser un agosarat ve a ser portar la valentia a l’extrem. Així com una persona valenta és aquella que fa una cosa encara que li faci por, l’agosarat va més enllà i assumeix més riscos (de vegades, innecessaris).
Les fòbies i pors, a la pel·lícula, ajuden a identificar la personalitat de cadascú a través de la manera com s’hi enfronta. Per encaixar a la facció dels agosarats és un requisit superar les pors; fins i tot hi ha un exercici específic per fer-ho. I la manera de fer-ho és enfrontar-s’hi, i no escapar-se’n.
Com pot ajudar a superar una fòbia la pel·lícula “Divergent”
Per les persones que han de superar una fòbia (o, almenys, que en tenen una) veure la pel·lícula pot ser útil per a reconèixer-se a elles mateixes en la situació: apareix l’objecte o situació de fòbia i, a continuació, la reacció de por. Qui té un trastorn d’aquest tipus sap que l’ansietat apareix, fins i tot, quan s’imagina la situació. Ni tan sols és necessari que allò que fa por estigui realment present.
Per superar una fòbia és necessari comprovar que es pot estar davant d’allò que fa por (real o imaginat) i que la por es va reduint perquè es comprova que, en realitat, no era tant perillós com semblava. Veure “Divergent” pot ajudar a armar-se de valor per començar. I també a portar a la pràctica el que s’ha vist a la pel·lícula: és el que en psicologia s’anomena aprenentatge vicari.
A banda d’això, hi ha altres situacions que es poden comprendre o afrontar millor amb una pel·lícula: una malaltia greu, un canvi sobtat a la família, etc. Utilitzar el cinema per obrir nous camins en el pensament i l’autoavaluació també és part de la idea de Psicologia Flexible.
Tens una fòbia? Explica-ho en un comentari! I si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus contactes.
This Post Has 0 Comments