skip to Main Content

Què són les malalties cròniques

El suport psicològic a malalts crònics és cada cop més necessari, davant de l’augment de l’esperança de vida i dels canvis en els models de família.

Les malalaties cròniques duren més de 6 mesos (sovint poden durar anys). Per això el deteriorament que causen en les activitats diàries i la qualitat de vida també s’allarga en el temps.

Les més freqüents són el càncer, les malalties vasculars o cardiovasculars (ictus, infart de miocardi, etc) o les malalties respiratòries (fibrosi pulmonar, asma, malaltia pulmonar obstructiva crònica, etc). També hi ha altres patologies que es caracteritzen pel dolor i que es cronifiquen, com la fibromiàlgia o la migranya.

Aquestes són algunes de les més habituals, però la llista de malalties cròniques és més llarga i cada cop afecten més persones. De tota manera els avenços mèdics permeten millorar progressivament la qualitat de vida.

Suport psicològic a malalts crònics - Psicologia Flexible
Steve Buissinne – Pixabay

L’impacte psicològic de les malalties cròniques

Les malalties cròniques, sobretot en persones d’edat avançada, alteren notablement el dia a dia. Les visites al metge són freqüents, de vegades hi ha dificultats de mobilitat, els tractaments són complexos (amb moltes pastilles al dia), etc. Per això els pacients poden tenir la sensació que la seva vida gira al voltant de la malaltia.

Un psicòleg no pot curar aquestes malalties, ja que el seu origen és mèdic i el seu tractament també ho ha de ser. Però sí que pot ajudar a gestionar l’impacte psicològic que provoquen en el pacient i els seus familiars. Les principals queixes que tenen les persones afectades giren al voltant de l’acceptació de la condició de malalt, de com la malaltia o el tractament dificulten fer plans o de les poques perspectives de curar-se. Als pacients també els costa acceptar la situació de dependència, i l’impacte que tot això té en la seva família.

Els familiars, que habitualment fan de cuidadors, sovint pregunten com portar el dia a dia i com millorar l’estat d’ànim de la persona que estan cuidant.

Què guanyaràs amb el suport psicològic per a gestionar una malaltia crònica?

  • Entendràs com t’afecta la malaltia i com pots fer que alteri el menys possible el teu dia a dia
  • Podràs parlar de tot el que et preocupa però que no vols parlar amb la família perquè no pateixin
  • El teu estat d’ànim millorarà
  • Rebràs eines i recursos per superar les dificultats diàries que puguin anar sorgint

Si ets cuidador/a d’una persona amb malaltia crònica, també pots tenir suport per a gestionar el dia a dia, reduir l’estrès i millorar la qualitat de vida i l’estat d’ànim.

En què consisteix el suport psicològic a malalts crònics

Qualsevol persona que tingui una malaltia crònica i aquesta li provoqui un malestar psicològic important o li dificulti la vida diària, es pot beneficiar de l’ajuda d’un psicòleg.

La manera de prestar aquest suport depèn de com es manifesta la malaltia i de com perjudica la qualitat de vida: cada persona viu els símptomes a la seva manera i necessita el seu tractament. En primer lloc avaluem detalladament el problema i les seves causes i, després, posem en pràctica la teràpia.

Però no sempre es tracta d’una teràpia estandaritzada: de vegades el que necessita el pacient no és un tractament psicològic, sinó que l’escoltin i l’ajudin a posar ordre a les idees, avaluar opcions de tractament, preparar converses difícils amb la família, etc.

La durada d’aquest tractament és difícil de predir, perquè depèn de cada persona. Alguns problemes es poden resoldre en tres o quatre sessions; d’altres en necessitaran més.

Les malalties cròniques es viuen de manera molt personal, i no tothom té la mateixa facilitat per explicar com se sent. Per això el suport psicològic que rebràs serà personalitzat, adaptat a les teves necessitats, i amb plena confidencialitat perquè et puguis expressar lliurement.

Suport psicològic a malalts crònics a Manresa

A Manresa pots venir al despatx de Psicologia Flexible, situat a la Carretera de Vic, nº 117. Es necessita cita prèvia: la pots demanar posant-te en contacte amb mi per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o mitjançant el formulari d’aquesta pàgina.

Suport psicològic a malalts crònics a Barcelona

També pots venir a Barcelona, al despatx de la Ronda General Mitre, nº 211, 1r 2ª (entre Pl Lesseps i C/ Balmes). Pots demanar la teva visita per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o amb el formulari d’aquesta pàgina.

Suport psicològic a malalts crònics a domicili

El psicòleg també et pot visitar a domicili si tens dificultats de mobilitat o, simplement, prefereixes fer aquestes visites a casa per qualsevol motiu. Pots consultar la disponibilitat fent servir el formulari que trobaràs més avall.

Suport psicològic online per a malalts crònics

Si la situació ho permet també podem fer les visites online (per videoconferència amb Skype o Zoom). Aquestes sessions permeten més privacitat i més comoditat perquè no cal que et moguis de casa. Així estalvies temps i desplaçaments, i són més econòmiques. Pots demanar la teva visita per telèfon, WhatsApp, correu electrònic, o a través del formulari.


Back To Top