Suport psicològic a persones amb COVID persistent
La COVID persistent són un conjunt de seqüeles que tenen algunes persones que han passat la malaltia, i que continuen limitant la seva qualitat de vida mesos després d’haver rebut l’alta. Els seus símptomes més freqüents són la fatiga severa i l’augment del risc de complicacions al cor, els pulmons i el cervell. L’allargament de les conseqüències de la malaltia té un impacte psicològic que pot requerir atenció especialitzada.
Qui pot tenir COVID persistent
El darrer estudi de l’Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes de Salut, elaborat a petició de l’Organització Mundial de la Salut diu que 1 de cada 4 persones que han tingut el coronavirus tenen COVID persistent un mes després d’haver passat la malaltia i, en 1 de cada 10, aquesta situació s’allarga almenys 3 mesos. Tot i que qualsevol persona se’n pot veure afectada, sembla que el risc és més elevat en les dones i en els professionals de la salut. També tenen més risc les persones d’edat avançada, les que tenen asma i les que han estat hospitalitzades durant la infecció activa. En aquest punt cal aclarir que el que fa augmentar el risc és el número de símptomes que va tenir el pacient, però NO la seva gravetat.
Aquestes dades corresponen a estudis fets en població adulta. En majors de 70 anys els factors de risc de presentar COVID persistent són haver perdut l’olfacte durant la infecció, haver tingut febre com un dels primers símptomes i les malalties pulmonars o cardíaques prèvies. En els nens és menys habitual, però també poden tenir símptomes que s’allarguin en el temps.
Els símptomes més freqüents de la COVID persistent
Els signes i símptomes que es poden presentar en persones amb COVID persistent són:
- Dolor muscular i al pit
- Fatiga
- Dificultat respiratòria i tos persistent
- Disfuncions cognitives (pèrdua de memòria i de concentració)
- Augment del risc de trombosi
- Alteracions autoimmunes (que provoquen inflamació d’òrgans)
- Depressió i/o ansietat
- Insomni
- Febre recurrent
- Molèsties abdominals (diarrea, dolor, etc)
- Pèrdua de l’olfacte
Tal com adverteixen els investigadors, la informació que hi ha actualment és molt inicial i requereix més recerca. Parteix de la base dels danys en diferents òrgans que causa el SARS-COV-2 en la seva infecció. Els òrgans que es podrien veure més afectats pel virus són el cor, els pulmons i el cervell.
Impacte en la qualitat de vida i la salut mental
Els símptomes de COVID persistents poden ser molt incapacitats. Això, juntament amb el fet que també són canviants i imprevisibles, pot donar lloc a la depressió. A més a més cal afegir que encara no hi ha consens entre els diferents sistemes sanitaris de tot el món en definir la COVID persistent i els seus símptomes, de manera que no és fàcil reconèixer-la ni tan sols per part dels professionals sanitaris. No per manca de preparació (tot el contrari!) sinó perquè és una malaltia molt nova de la qual encara hi ha poca informació.
Aquesta incertesa ha obert la porta a que els i les pacients reclamin l’atenció que es mereixen: ja sigui per aconseguir que els símptomes siguin tinguts en consideració, per promoure estratègies de tractament multidisciplinars (mèdiques, psicològiques, fisioterapèutiques, etc), o per donar visibilitat a la seva situació, ja que sovint s’enfronten a la incomprensió i l’estigma.
Els símptomes de la COVID persistent, especialment la fatiga, l’ansietat i la depressió, alteren notablement la qualitat de vida. D’una banda impedeixen la tornada a la normalitat (treballar, fer esport, etc). De l’altra, allarguen en el temps l’autoimatge de persona malalta. Per això algunes de les persones que es troben en aquesta situació poden necessitar suport psicològic.
Suport psicològic en persones amb COVID persistent
Els professionals de la Psicologia també ens enfrontem a la poca informació sobre la COVID persistent, i això ens limita a l’hora d’ajudar les persones que la pateixen. Però hi ha àrees en les que podem intevenir. Partim de la base que sempre hi ha marge per recuperar almenys una part de la qualitat de vida perduda, i que no considerem vàlida la fórmula “No hi podem fer res, t’hi has d’acostumar“.
- Incertesa: No sabem quant s’allargarà la COVID amb símptomes persistents en una persona. Això provoca una situació que es viu amb gran angoixa: la sensació de la pèrdua de control. El més útil és orientar el pacient per tal que distingeixi què es pot canviar i què no. I la clau per a fer-ho és centrar-se en el moment present. En l’aquí-i-ara. Això permetrà recuperar una part de la sensació de control perduda.
- Adaptació: Les activitats diàries es poden reorganitzar, o es pot aconseguir ajuda, per a poder-les fer dins de les possibilitats de cadascú. Al llarg del temps amb els símptomes, una persona aprèn a conèixer-se a ella mateixa de nou, i amb això la podem ajudar a reorientar el futur.
- Ansietat i depressió: Aquests trastorns es poden tractar per si mateixos al marge de la seva causa, i de manera eficaç. Amb aquest suport psicològic una persona obté eines per a la vida diària que podrà utilitzar quan les necessiti.
- Insomni: L’insomni també pot requerir tractament per si mateix, sobretot quan s’allarga en el temps. Sol anar lligat a l’ansietat o a la depressió, si una persona no pot dormir perquè està centrada en les seves preocupacions.
- Concentració i memòria: Disposem de tècniques i exercicis que ajuden a recuperar la memòria i, en menor mesura, la concentració. L’ús de les noves tecnologies també permet pal·liar els efectes d’aquests problemes.
Per tant, si necessites ajuda professional per afrontar aquests símptomes, et pots posar en contacte amb mi.
T’ha ajudat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot fer servei a algú que coneixes, comparteix-lo!
This Post Has 0 Comments