skip to Main Content

Tarot i Efecte Forer

La confiança que tenim en el tarot, l’endevinament i l’horòscop es basen en l’efecte Forer. L’efecte Forer diu que tendim a acceptar com a descripcions personals aquelles que són tant generals que es poden aplicar a molta gent. Aquest article explica per què creiem que hi ha persones que “endevinen” coses de nosaltres i que poden veure el nostre futur.

Tarot i efecte forer: Tirar les cartes no funciona - Psicologia Flexible

Què és l'”efecte Forer” o “efecte Barnum”

L’efecte Forer (o efecte Barnum) és la creença de moltes persones de que una descripció que els han donat és específica d’elles quan, en realitat, és tant vaga i general que és vàlida per molta gent. Explica per què aquestes persones confien en el tarot, els horòscops, l’astrologia o la grafologia.

Fixa’t en aquesta descripció. Pensa si serviria per descriure’t a tu:

Necessites que altres persones t’apreciin i t’admirin i, no obstant, ets crític/a amb tu mateix/a. Encara que tens debilitats a la teva personalitat, generalment les pots compensar. Tens una considerable capacitat sense fer servir, que no has aprofitat. Tendeixes a ser disciplinat/da i controlat/da de cara enfora, però preocupat/da i insegur/a per dins.

Creus que aquest text et descriu? En realitat serviria per descriure pràcticament a qualsevol persona. Forma part d’un experiment fet el 1948 pel psicòleg Bertram Forer. Forer va fer respondre un test de personalitat a un grup d’estudiants i, en acabat, els va entregar el resultat. El que no va dir és que a tots els havia donat la mateixa descripció: la que he copiat aquí, una mica més estesa. Va demanar a cada estudiant que puntués fins a quin punt aquesta descripció era bona per a ell/a, de 0 (molt pobra) a 5 (excel·lent). La puntuació mitjana va ser de 4.2. És a dir, cada estudiant creia que la “seva descripció” s’ajustava molt a la realitat, encara que tots tenien la mateixa.

Veurem com en algunes pràctiques pseudocientífiques, com el tarot, els horòscops, la lectura del futur, etc, passa una cosa semblant. I explicarem per què.

El tarot: La fal·làcia de tirar les cartes

Efecte Forer i efecte Barnum - Psicologia FlexibleLes persones que es dediquen al tarot pretenen endevinar el futur. O més ben dit, pretenen convèncer el seu client de que poden veure el seu futur. Tenen unes cartes que ordenen de manera teòricament arbitrària i que posen sobre la taula també de manera teòricament arbitrària. Si realment ho fan així, les cartes que surten ho fan en funció de l’atzar.

Però per què el tarot també es basa en l’efecte Forer? Perquè les descripcions que fa del futur són molt generals. Per exemple, dir-li a un home de 70 anys que vigili amb la pròstata, no és endevinament del futur. És que tots els homes de 70 anys han de vigilar amb la pròstata. Passa el mateix amb dir-li a una persona a l’atur que trobarà feina. És pràcticament segur que si busca feina, tard o d’hora en trobarà. Però la confiança en el tarotista farà que consideri que aquest ho ha endevinat.

L’horòscop

L’horòscop pressuposa que tenim unes característiques de personalitat marcades per la posició del Sol en una o altra constel·lació en el moment de néixer. Com el tarot, l’horòscop diari també basa la predicció del futur en descripcions molt generals: “Avui pots tenir un bon dia a la feina” o “compte amb les relacions personals, que avui la gent tindrà ganes de discutir“. Aplicables a qualsevol persona que, si pel motiu que sigui, discuteix amb algú, ho pot atribuir a la predicció.

Cap dels models de personalitat amb els quals treballa avui la ciència de la Psicologia es recolza en els astres per descriure les persones, i molt menys el seu futur. Els “poders especials” que, segons els astròlegs, només tenen ells els serveixen per no haver d’esforçar-se en demostrar com arriben a les seves conclusions.

Per què hi creiem

Tirar les cartes per endevinar el futur amb RappelHi ha una característica del tarot i serveis similars que fa que algunes persones hi creguin: l’autoritat: Si atorguem autoritat a la persona que fa l’anàlisi o l’avaluació, ens creurem més el que diu. Quan veiem que la persona surt per televisió considerem que és important. A més a més rep moltes trucades, cosa que “demostra que la gent hi confia“.

De fet sembla ser que les persones que creuen en l’horòscop, el tarot i l’endevinament del futur són més sensibles a l’efecte Forer. A més a més també tendeixen a creure més en altres “ciències” ocultes (una denominació que és un oximoron: la ciència, precisament, és de tot menys oculta. Una ciència oculta deixa de ser una ciència).

Ara bé, quan ens donen una descripció amb característiques positives i característiques negatives, tendim a ser selectius. Ens volem quedar amb les positives. Si ens diuen que som molt treballadors ens ho creurem més que si ens diuen que som uns ganduls. Aquest fenòmen, anomenat biaix d’autoservei pot arribar a eliminar l’efecte Forer del tarot.

Aleshores, què demostra aquesta contradicció? Que l’efecte Forer no és una característica de personalitat. Més aviat és un biaix cognitiu (una manera d’interpretar la realitat) que tothom té en menor o major mesura.


Si t’ha agradat aquest article pots deixar un comentari, i et respondré. I si penses que pot ser útil per algú que coneixes, comparteix-lo lliurement!

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Back To Top