skip to Main Content

Tractament de la depressió a Manresa

La depressió és un problema de salut de primer ordre. A banda del malestar que genera pot arribar a ser molt incapacitant. La depressió es viu de manera molt personal; per tant l’ajuda que es rep també ha de ser personalitzada. En aquest article parlarem de les diverses maneres de fer un tractament de la depressió a Manresa.

Tractament de la depressió a Manresa - Psicologia Flexible
Victoria – Pixabay

Què és la depressió

La depressió és una alteració de l’estat d’ànim que dura un temps (com a mínim algunes setmanes) i que es caracteritza per la tristesa, la desesperança (sensació que les coses no milloraran), la inactivitat i la manca de plaer en les activitats que habitualment en produien, com les aficions o el contacte social. Hi ha persones que descriuen la depressió com “una llosa que impedeix que l’estat d’ànim es normalitzi“. És a dir, no sempre es viu com un malestar que s’ha instal·lat sinó com un impediment per què el benestar normal torni.

De fet cada persona amb depressió la viu a la seva manera. Pot estar més relacionada amb l’autoimatge, o amb la manca d’activitat, o amb un desajustament hormonal. Però agafant els símptomes més habituals en el seu conjunt, els que apareixen amb més freqüència es poden agrupar així:

  • Símptomes de l’estat d’ànim: Tristesa, irritabilitat, abatiment, pesar, buidor, angoixa…
  • Símptomes motivacionals: Apatia (falta de ganes de fer coses), abúlia (tenir ganes de fer coses però no poder posar-les en marxa), anhedònia (falta de plaer), indiferència…
  • Símptomes conductuals: Inhibició conductual (deixar de fer coses), lentitud motora, deixadesa…
  • Símptomes cognitius: Disminució de la memòria i del nivell d’atenció, dificultat per a concentrar-se, pensaments negatius, sensació de culpa…
  • Símptomes físics: Alteracions del son (insomni o hipersòmnia), canvis en la gana o en el pes, fatiga, vertigen…
  • Símptomes interpersonals: Disminució de l’interès en els altres, aïllament, manca de suport social…

Prop del 5% de persones tindran una depressió al llarg de la seva vida. És una xifra molt alta, encara que no ho sembli. La depressió és més freqüent en les dones, en les persones aturades i en les que viuen a grans ciutats. A més a més sovint apareix conjuntament amb l’ansietat.

Què NO és la depressió

La depressió com a experiència que viu una persona, i la depressió com a trastorn diagnosticat són coses diferents. Per a rebre el diagnòstic no n’hi ha prou amb tenir els símptomes: aquests han d’haver durant un temps determinat i causar un deteriorament en les activitats normals de la persona. Per això és important diferenciar la depressió de la tristesa.

Tenir una sensació de tristesa que dura uns dies o unes hores -per exemple, per haver rebut una mala notícia-, no és estar deprimit/da. Tampoc no és ho és el dol (el malestar que provoca la pèrdua d’algun objecte o una persona important, com ara amb la mort d’un ser estimat). El dol és el procés amb el qual aprenem a viure assumint que aquesta pèrdua s’ha produït i que és definitiva.

Igualment la depressió no és un invent social. Encara que hi ha algunes creences com que “la depressió només es produeix al món occidental” o que “és una creació de les farmacèutiques per a vendre medicaments“, les persones deprimides ho estan de veritat, i necessiten -i mereixen- ajuda. Que hi hagi una tendència al consum excessiu de psicofàrmacs (efectivament, hi és), no vol dir que les causes que en justifiquen l’ús correcte no existeixin.

Pautes bàsiques per a reduir la depressió

Com es tracta la depressió - Psicologia Flexible
Gerd Altmann – Pixabay

Hi ha un seguit pautes que sovint recomano en el tractament de la depressió a Manresa. El diagnòstic sempre l’ha de fer un metge o un psicòleg. Encara que sigui un psicòleg qui l’ha fet, passar per un metge és una bona idea, per tal de descartar que la causa de la depressió sigui una alteració hormonal, que només es pot detectar a través d’una anàlisi de sang.

Prendre antidepressius s’aconsella quan el metge ho ha receptat i quan l’estat d’ànim està tant afectat que és impossible iniciar cap teràpia psicològica per a la depressió. Els psicofàrmacs tampoc no s’haurien d’abandonar ni començar-ne a prendre pel propi compte, encara que hagin funcionat en una altra persona que tenia símptomes semblants. En tot cas, el tractament farmacològic per si sol no és suficient, perquè només inactiva els símptomes, però no les causes psicològiques que els han provocat.

Tant si es prenen medicaments com si no, hi ha algunes coses que podem fer:

  • Parlar amb persones de confiança: Explicar el que ens preocupa i com ens fa sentir. No de manera superficial, com qui explica una pel·lícula, sinó des del fons del cor. Parlar ajuda a ordenar les idees.
  • Donar-nos permís per a reduir l’activitat, plorar o tenir menys ganes de fer coses. Si ens veiem forçats/des a animar-nos, a part de que no funciona, podria provocar un sentiment de culpabilitat.
  • Recuperar l’activitat encara que costi. No és incompatible amb el punt anterior. Encara que acceptem que no sempre en tenim ganes, com més actius/ves estiguem, menys notarem la depressió. Activitats com sortir a caminar, anar al cine o netejar un armari, ens mantenen en contacte amb el món.
  • Distreure’ns: Un dels símptomes més destacats que tenen moltes persones amb depressió és la rumiació: la tendència a donar voltes a les coses. La distracció amb qualsevol altre pensament o activitat farà que no pensem en el que ens entristeix.
  • Demanar ajuda professional quan sigui necessari.

Opcions de tractament de la depressió a Manresa


Psicologia Flexible el tractament de la depressió a Manresa s’adapta a les circumstàncies de cada persona. L’usuari pot escollir el dia, el lloc i l’hora. També negociem el mètode. Per exemple, es pot fer a la consulta (al Carrer Alcalde Armengou, 58).

Les visites també es poden fer a domicili. Si la persona no pot o no vol sortir, jo vaig a casa seva o allà on vulgui. Així s’estalvia desplaçaments i sales d’espera, i es troba en un entorn conegut.

Igualment podem fer el tractament de la depressió a Manresa via online: per Skype o per Zoom. Són sistemes de videoconferència des de l’ordinador, la tauleta o el mòbil, i són molt útils per persones que volen mantenir certa distància, o tenen poc temps. A més a més resulta més econòmics que les visites presencials.

I quins avantatges tindrà amb qualsevol d’aquestes modalitats?

  • Farem el mínim sessions necessari. No té sentit anar al psicòleg durant mesos sense cap resultat. Si en tens prou amb, per exemple, tres sessions, no cal fer-ne més.
  • T’estalvies la llista d’espera i la massificació. I la disponibilitat d’horaris és molt àmplia.

Els preus de les visites per al tractament de la depressió a Manresa són aquests:

  • Visita a la consulta: 50,00 euros (1 hora)
  • Visita a domicili: 70,00 euros (1 hora)
  • Visita per Skype o Zoom: 50,00 euros (1 hora)

Si tens qualsevol dubte pots preguntar, sense cap compromís, per telèfon/Whatsapp (644 29 87 59), per email (info@psicologiaflexible.com), o a través del formulari de contacte.


Moltes gràcies per llegir aquest article! Si vols pots deixar un comentari, i et respondré. I si penses que pot ser útil per a algú, comparteix-lo!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top