skip to Main Content

Utilitzar Whatsapp correctament

Whatsapp és una de les eines de comunicació que més ha crescut en ús els últims anys. És un recurs molt bo perquè facilita una comunicació ràpida i rica. Però també té inconvenients i cal saber utilitzar bé aquesta aplicació per evitar malentesos a nivell comunicatiu. En aquest article parlem de com utilitzar Whatsapp correctament.

Utilitzar WhatsApp correctament - Psicologia Flexible
Heiko – Pixabay

Les possibilitats de Whatsapp

Whatsapp ha unit en una sola aplicació moltes de les solucions que es demanaven a l’hora de comunicar-se amb persones a distància: permetre que el receptor pugui llegir el missatge al cap d’un temps, per si en el moment de rebre’l no està disponible; enriquir el missatge amb fotografies, vídeos, àudios, etc. i formar grups. I, tot això, de manera pràcticament gratuïta.

La immediatesa ajuda a la presa de decisions que no poden esperar. I la comunicació en grup deixa enrere l’email per a aquest procés. Abans, si cada persona havia d’emetre un email per a fer una aportació, la bústia de correu electrònic s’omplia de seguida. Ara podem utilitzar Whatsapp per a guanyar temps, estalviar diners i obrir un nou canal de comunicació.

Els problemes de Whatsapp

Whatsapp va ser la primera gran aplicació del seu tipus. Després van aparèixer Telegram, Line, i d’altres. Però quan algú és el primer en el seu ram presenta imperfeccions que, la seva competència, intentarà solucionar. I Whatsapp té problemes greus de privacitat. Alguns aspectes de l’aplicació perjudiquen el seu usuari, i aquest no ho pot evitar.

Un exemple és que la persona pot ser inclosa a un grup sense el seu consentiment. Un altre és que, cada cop que rep un arxiu, aquest es guarda a la memòria del mòbil: ocupa espai, enlenteix, dificulta l’actualització d’aplicacions, i pot contenir virus.

També és un inconvenient d’utilitzar Whatsapp que impedeix veure la persona amb la que ens comuniquem. Per tant ens perdem la seva reacció. Les emoticones només ho corregeixen en part, i sempre i quan es facin servir correctament. Algunes emoticones són de significat ambigu. Aquest inconvenient pot portar malentesos i, fins i tot, que un missatge es pugui utilitzar en contra d’una persona.

Un pacient em va dir fa pocs dies: “Li he preguntat al meu pare per Whatsapp si t’havia tornat a veure i m’ha respost que, més que un psicòleg, necessita un psiquiatra perquè el tanqui. No he tornat a parlar amb ell. Encara no sé si ho deia de broma o seriosament.”

Com utilitzar Whatsapp correctament

Amb tot això, quines són les pautes per utilitzar Whatsapp correctament? Vagi per davant que quan dues o més persones es comuniquen entre elles, són elles les que han de posar les normes. Però hi ha uns patrons que es repeteixen amb aquesta aplicació, i val la pena proposar alguns consells bàsics.

  1. Paciència si no responen de seguida: Estem tant acostumats a la immediatesa que exigim als altres que responguin en qüestió de segons. No passa res si durant una estona, o unes hores, no respon. Potser no pot. O potser no vol. O potser necessita saber alguna cosa abans de respondre.
  2. Si creem un grup, fixem prèviament per què el creem: És un grup de treball? De família? Per a organitzar una festa sorpresa a algú? Saber per què el fem és necessari per utilitzar-lo amb aquest objectiu. Si és un grup de feina, per exemple, no cal preguntar-hi com treure una taca de la roba. Això és molt important pels grups de pares i mares a les escoles. Si és per a la comunicació sobre reunions, deures dels alumnes, etc, que no serveixi per a criticar el/la mestra ni per escampar falsos rumors. I respectar la llibertat de cada persona de sortir-ne quan vulgui.
  3. Utilitzar Whatsapp com a canal de comunicació afegit i no substitutiu: Encara que es critica molt l’ús de Whatsapp per reduir el contacte presencial, en realitat és un canal de comunicació que s’afegeix als que ja hi havia. Sumar opcions és bo, per naturalesa. Una altra cosa és que passi a substituir el contacte cara a cara.
  4. Limitar els arxius que compartim: Com diem, cada cop que compartim un arxiu, es guarda a la memòria del mòbil. I sense adonar-nos-en l’anem omplint. No és mala idea enviar fotos, vídeos, acudits, etc., però abans de fer-ho mirem si algú ja ho ha fet abans al mateix grup. I no n’enviem en excés.
  5. No contribuir als rumors: Compartim compulsivament. De vegades, pel sol fet d’haver rebut una cosa, la compartim de manera automàtica. I sense preocupar-nos per si la font és autèntica. Això pot fer que, en un grup, el mateix missatge es publiqui vàries vegades. Fins i tot alguns continguts porten la frase “Compartiu-ho!”. Va molt bé per alimentar l’ego de qui l’ha creat, però no per gran cosa més. Per exemple, Hotmail NO passarà a ser un servei de pagament. I encara que ho fós, no ho evitaries compartint un missatge a Whatsapp. Ni rebràs cap cupó de descompte al supermercat per compartir un missatge. A més a més la compartició en excés pot fer que, en un moment en que sigui realment necessari viralitzar un missatge, aquest quedi sepultat entre altres cadenes, o no es comparteixi per esgotament dels usuaris.
  6. Unir diverses frases en un sol missatge: Cada cop que rebem un missatge, el mòbil vibra o sona. No cal enviar el missatge cada cop que tenim una paraula o frase escrita. Unim les frases i enviem-les de cop.
  7. No utilitzar-lo com a eina per al debat: Whatsapp és molt ràpid. I això pot fer que escrivim una cosa i l’enviem, i després pensem que ho havíem de dir d’una altra manera. Sobretot en debats, on la comunicació se succeeix molt ràpidament. Escriure de pressa fa que dividim els arguments en diverses frases per escurçar l’espera dels lectors. Per tant ho fem desordenadament i costa més d’entendre. Al final tenim desenes de missatges, barrejats entre ells, amb respostes demorades, i sense haver arribat a cap conclusió.
Missatge Bataclan - Psicologia Flexible

Finalment, un apunt. Aquest missatge va circular per Twitter (i per Whatsapp) el 13 de novembre de 2015 durant els atemptats a París. Una persona que afirmava ser a la sala Bataclan, va dir “ens estan abatent un a un”. Va circular molt de pressa, sense plantejar-se si era autèntic, quina utilitat tindria compartir-lo, ni què pensarien els familiars o amics de persones que eren a la sala Bataclan en aquell moment.

És possible que el missatge fós autèntic, però en aquell moment no se sabia, i es va començar a compartir sense plantejar-s’ho.


Has tingut alguna experiència curiosa en utilitzar Whatsapp? Explica-ho en un comentari. I si creus que aquest article pot ser útil per a algú que coneixes, comparteix-lo!

This Post Has 2 Comments

  1. Fins el moment, no he tingut CAP experiència positiva amb whatsapp, i d’aquí el meu rebuig envers aquest canal. Trobo que estaria bé si s’utilitzés com diu aquest article, però no és així; en general, la seva funció és lúdica, més que informativa , però permet alhora formar complots contra persones i dir coses que no es dirien a la cara, ni en un correu més formal. He provat de ser en tres grups diferents i n’he sortit abans d’una setmana: si volem tertúlia, o parlar d’algú que “fa nosa”, anem a fer un cafè i diguem-nos les coses en directe. Penso també que els administradors no solen tenir gaire clara la seva feina. Ningú m’ha contestat encara aquesta pregunta: Què es pot fer per whatsapp que no es pugui fer en un grup de Gmail o de Telegram?

    1. Hola, veusiparaules. Moltes gràcies pel teu comentari.
      En realitat amb Gmail i Telegram es pot fer pràcticament el mateix que amb WhatsApp. Gmail és més un programa de correu electrònic, no tant pensat per a la comunicació a temps real. Qui l’utilitza sap que pot passar força estona abans de rebre resposta. I entre WhatsApp i Telegram, WhatsApp va arribar primer i molta gent el va començar a utilitzar perquè en aquell moment no hi havia res més. Ara hi ha Telegram o Signal com a alternatives que, fins i tot, són més segures.
      Per a fer servir qualsevol d’aquestes aplicacions cal responsabilitat i bon ús. I això hauria de ser cosa tant de l’administrador del grup com del consens entre tots els seus membres. És normal sortir-ne si no s’hi està bé. I no hi ha cap problema amb el fet que un grup tingui un ús lúdic, sempre i quan es deixi clar d’entrada. Si tot i això creus que és important ser a un grup però et molesta la manera com aquest grup funciona, el millor és parlar-ne amb els altres membres.

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top