skip to Main Content

Em costa fer exercici físic

“Em costa fer exercici físic”. M’ho diuen algunes persones a les quals recomano la pràctica d’exercici. L’activitat física té molts avantatges, en la salut i en la malaltia, i per això val la pena integrar-lo a la nostra vida quotidiana. A més a més, tothom el pot practicar, sigui quina sigui la seva condició física. Amb aquest article vull explicar per què costa practicar-lo i com ens hi podem posar.

Em costa fer exercici físic - Psicologia Flexible
Alba1970 – Pixabay

Diferència entre “exercici físic” i “activitat física”

L’exercici físic i l’activitat física són el mateix? No exactament. L’activitat física és qualsevol tipus de moviment o acció. L’exercici físic és aquella activitat més regular i repetitiva, que es fa amb uns objectius determinats i seguint un programa i una tècnica. Per posar un exemple, qui va a comprar i porta un pes de 2 quilos fins a casa està fent activitat física, però no exercici. En canvi, qui va a caminar durant 45 minuts per mantenir la salut sí que està fent exercici físic.

En ambdós casos s’obtenen beneficis per la salut, però quan es fa exercici regular aquests beneficis es poden mesurar per ajustar l’activitat als nostres objectius.

Beneficis de l’exercici físic

“Conec un agent que disminueix els greixos, és antihipertensiu, millora el funcionament del cor, disminueix la freqüència cardíaca, dilata les artèries, és diurètic, reductor del pes, estimula el funcionament intestinal, disminueix el sucre, és tranquil.litzant, antidepressiu i relaxant” (William Roberts)

Tots aquests són beneficis propis de l’exercici físic i n’hi podem afegir uns quants més: redueix el risc de càncer de mama i de colon, augmenta la capacitat respiratòria, facilita el son, millora el to muscular, augmenta la concentració, amorteix l’estrès i, quan es practica en equip, aporta valors com la solidaritat i el compromís.

Al costat d’aquests beneficis podem parlar de les conseqüències de no fer exercici. També les explico a qui em diu “em costa fer exercici físic” perquè sàpiga què passa quan no en fem. En deixar de moure’ns de manera regular i passem al sedentarisme,

  • Els músculs perden volum i elasticitat
  • Els ossos es debiliten (augmentant el risc d’osteoporosi i de fractures)
  • El metabolisme s’alenteix, amb la qual cosa augmenta el pes
  • En augmentar el pes i debilitar-se els músculs, aquests han de fer més esforç per sostenir el cos: apareixen mals a l’esquena i a les cames
  • Augmenta la pressió arterial
  • Es perd mobilitat a les articulacions
  • La sang circula més lentament, provocant més sensació de pesadesa
  • Empitjora l’estat d’ànim degut a la inactivitat

Què necessites i què NO necessites per fer exercici

Què necessites per fer exercici físic - Psicologia Flexible
Gesina – Pixabay

L’esport està de moda. Sobretot l’esport intens. La cultura del running ha fet augmentar el número de persones que corren maratons. Per tant ha aparegut un nou segment de mercat. I això fa que ens venguin artilugis per millorar l’experiència que, en el fons, no són necessaris. No us heu preguntat mai per què serveix un aparell que publica el nostre ritme cardíac a Facebook?

Amb tantes aplicacions de mòbil, cremes preparatòries, calçat esportiu d’última tecnologia, DVD’s de zumba (l’aerobic de tota la vida) sembla que fer exercici físic és més complicat del que realment és. I també sembla que s’hagi de dirigir cap a la pràctica d’una superació personal basada en l’esforç i en la competitivitat.

Però tot això no sempre és necessari. Un calçat adequat, roba còmoda i una ampolla d’aigua és suficient per dur a terme un exercici físic beneficiós per a la salut. Recorda que caminar 30 minuts al dia, quasi casa dia de la setmana, a un ritme normal, ja aporta beneficis destacables. Sempre podem augmentar el temps i la intensitat, i no és dolent fer-ho, amb la condició que ens hi poguem adaptar.

Ara bé, sí que ens hem de preguntar amb quina finalitat volem fer exercici físic. L’objectiu pot ser dormir millor a la nit, perdre pes, augmentar el to muscular, prevenir malalties cardio-respiratòries… I per cada motiu s’aconsella fer un tipus d’exercici diferent, perquè els seus resultats també seran diferents. D’altra banda hi ha persones que em pregunten si és necessària una revisió mèdica. I sempre responc que s’aconsella en persones majors de 35 anys que comencen a fer esport d’intensitat moderada o alta, o que hi tornen després d’un temps d’aturada.

Em costa fer exercici físic

Hi ha un motiu pel qual tanta gent diu “Em costa fer exercici físic“. Té a veure amb el balanç d’avantatges i inconvenients, i també explica perquè tenim tendència als hàbits poc saludables.

Totes les activitats considerades poc saludables (fumar, beure alcohol, menjar greixos) tenen una sèrie d’avantatges que apareixen immediatament, com el plaer. En canvi els seus inconvenients tarden a arribar: els problemes derivats de fumar, o de mantenir uns mals hàbits dietètics poden trigar anys a presentar-se, de manera que quan fem aquestes coses veiem que el seu impacte negatiu queda lluny. I això facilita aquests hàbits.

I amb les activitats saludables passa el contrari. O almenys tenim aquesta sensació, encara que no és ben bé així. L’exercici físic, d’entrada, cansa. I fa mandra. Amb això ens hi trobem immediatament. I en canvi, els beneficis, ens prometen que aniran venint. Això mateix és vàlid per a la dieta equilibrada. En realitat els avantatges hi són des del primer moment; el que passa és que “estar bé” no ho considerem un benefici, sinó una cosa normal.

Com superar aquesta dificultat

El “no tinc temps” és un recurs habitual, encara que sol ser una excusa. Al nostre país passem una mitjana de gairebé 4 hores diàries davant del televisor. En part és per això que pensem que ens falta temps. Però per fer exercici tampoc no es necessita molta estona. Activitats com la natació són molt eficients: permeten fer un exercici molt complet (de tot el cos) amb molt poc temps.

Busca alguna cosa que t’agradi: caminar, córrer, nedar, jugar a tennis o a futbol, etc. Si l’activitat que esculls no t’agrada, l’abandonaràs al segon dia. Encara millor: selecciona dues o tres activitats diferents i ves-les alternant. A més a més si les fas amb companyia enfortiràs les relacions socials i et serà més difícil renunciar-hi a última hora.

També és important començar a poc a poc, per no cansar-te en excés (cosa que també et portaria a abandonar aviat). Estàs adquirint un compromís amb la persona més important de la teva vida, que ets tu mateix/a. Adquirir un hàbit vol temps i insistència. Encara que hi hagi dies en que costa més, intenta mantenir-ho tant com puguis i veuràs com aviat gaudiràs dels beneficis.


Si vols deixar una pregunta o un comentari et respondré. Moltes gràcies per llegir l’article i per compartir-lo amb qui creguis que li pot interessar!

This Post Has 0 Comments

Comenta...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top